Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Vechi, dar valoroase: potențialul comercial aduce clădirile istorice în atenția investitorilor (FOTO)

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1460

Clădirile vechi din zone ultracentrale reprezintă un business excelent pentru o anumită categorie de investitori, ce au la dispoziție suficientă răbdare și un buget generos. În Capitală, valoarea acestei nișe se ridică la 100 de milioane de euro, doar pe ultimii trei ani. Potrivit celui mai recent raport Esop Consulting, circa o treime din clădirile incluse pe lista monumentelor istorice din București au potențial comercial și sunt deja renovate sau în curs de renovare.

Hotel CismigiuAdevărate bijuterii arhitecturale, clădirile ridicate pe vremea Bucureștiului interbelic au intrat din nou în atenția investitorilor imobiliari. Numărul cumpărătorilor interesați de astfel de construcții amplasate în zone ultracentrale a urcat simțitor, spun specialiștii, aceștia renovându-le și introducându-le în circuitul comercial. Bugetele de renovare a proprietăților vechi au depășit 100 de milioane de euro, doar în ultimii trei ani.

„O proprietate ultracentrală, cu o arhitectură valoroasă, reprezintă o investiție pe termen mediu și lung, care isi pastreza valoare in timp sau exista sanse destul de mari de crestere a valorii acestor proprietăți.  Promovată la o chirie adaptată pieței oricând își va găsi clienți, fie din domeniul office, retail sau hotelier etc. Ca tendință, am remarcat că în ultimii doi ani au fost alese ca investiții și clădirile mai mari, de peste 1.000 mp, care au necesitat bugete majore pentru renovare și lucrări mai complexe, dar au și generat suprafețe de închiriat generoase, care pot servi pentru destinații mixte. Printre potențialii chiriași actuali ai ESOP interesați de astfel de clădiri se numără ambasade, instituții de cultură, companii de marketing și publicitate, consultanță in afaceri, avocatură, clinici medicale, instituții de învățămant privat, precum și alte tipuri de companii care activează în domeniul de servicii profesionale sau personale”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.

  • Printre investitori se numără și grupuri specializate în investiții imobiliare precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar și companii sau persoane fizice care privesc această piață ca o variantă de plasament, precum compania FF Group Romania, care inaugurează o clădire istorică renovată în această lună
  • În total, stocul celor 2.058 de clădiri istorice aflate pe lista monumentelor istorice din București însumează circa 926.100 mp, din care circa o treime, cu o suprafață totală de 277.830 mp sunt renovate sau în curs de renovare și au potențial comercial, potrivit estimărilor ESOP Consulting

Clădire istorică, situată în zona Magheru –UniversitateUltima proprietate de acest gen intrată pe piață este cea a grupului FF Group Romania, situată în zona Magheru –Universitate, cu o suprafață totală construită de 4.858 mp și cu o suprafață închiriabilă de 2.160 mp. Clădirea are două lifturi, pază 24 ore, CCTV, BMS, sistem de climatizare 4 pipe, cu aport de aer proaspăt și centrală termică proprie. Spațiile interioare sunt luminoase, cu o înălțime de circa 3 metri până la tavan, specifică vilelor vechi.

Magheru OneUn alt investitor de același calibru este și grupul S+B Gruppe, care a renovat recent o clădire istorică de pe Bulevardul Magheru, cu o investiție de 20 milioane de euro și l-a transformat într-un centru mixt, de birouri și spații comerciale, numit Magheru One. În total, Magheru One are o suprafață închiriabilă de 3.828 mp, cu un regim de înălțime de șase etaje + un etaj retras, cu 80 locuri de parcare subterane. Clădirea are BMS (Building Management System), generator pentru sisteme vitale, climatizare four pipe cu aport de aer proaspăt, două lifturi și cablare voce date.

Proiect livrat de Global VisionO alte proprietate renovată in ultima perioadă este cea a Global Vision, care a investit într-un centru de afaceri rezultat prin renovarea unei clădiri vechi, situate în zona ultracentrală, la Universitate, cu o suprafață închiriabilă totală de 2.285 mp, dispusă pe S+P+4 etaje+mansardă. Spațiile de birouri de închiriat aici sunt compartimentate modern, sub formă de open space partiționat, iar clădirea beneficiază de toate facilitățile de secol 21 –climatizare prin unități split, lift Schindle, cablare voce date, generator de sisteme vitale și pază 24 de ore.  Aici se pot închiria birouri cu suprafețe cuprinse între 182 mp și 1.291 mp.

Proiectul NEPI din zona Piața Victoriei este iar unul de anvergură, în trimestru trei al acestui an urmând a se livra complexul numit Aviatorilor 8, cu un total 9.142 mp, din care 8.400 mp de spații de birouri. Aviatorilor 8 are în centrul arhitectural o clădire istorică veche, interbelică, Casa Mihai Oromolu. Proiectul, în care NEPI va investi 37 milioane de euro va avea și o parcare subterană de 204 locuri.

Fosta Fabrică de Glucoză, unul dintre primele proiecte de acest gen din București

Complexul Caro, fosta Fabrică de GlucozăPionier pe această piață a fost investitorul român Ion Lazăr, care a renovat fosta Fabrică de Glucoză, clădire monument istoric din zona de Nord, transformând-o în spații de birouri, încă de acum 20 de ani. Primul chiriaș pentru spațiile de birouri din Complexul Caro, rezultat în urma renovării, a fost compania multinațională Unilever, care a semnat un contract cu o durată de 15 ani de la acea dată. Complexul a fost extins de mai multe ori în timp.

Investitorul austriac Soravia a inaugurat, în 2008, un mare centru, rezultat tot din renovarea unei clădiri istorice, suprafața închiriabilă ridicându-se la 11.000 mp (retail la parter și un aparthotel). În perioada 2013-2014, aparthotelul a fost transformat tot în birouri, datorită cererii mari de pe acest segment. 

Fostul Hotel Cişmigiu, cumpărat și renovat de compania spaniolă HercesaGrupurile spaniole Iberia și Hercesa au reprezentat o altă etapă în dezvoltarea acestui business, ele cumpărând clădiri istorice ultracentrale, în zona Parcului Cișmigiu, pe care le-au renovat și au livrat spațiile rezultate de închiriat în anii 2012-2013. Hercesa a renovat fostul Hotel Cișmigiu, construit în 1912, cu o investiție de circa 15 milioane de euro și l-a transformat într-un frumos complex de birouri, cu un total de 10.000 mp, unde chiriaș principal este Institutul Cervantes. Iberia a cumpărat o altă clădire veche, ridicată în 1929, în aceeași zonă. În urma lucrărilor de renovare, a rezultat un alt complex de spații de birouri, inaugurat în 2011.

Clădire din zona Cişmigiu, cumpărată și renovată de compania spaniolă Iberia„Din experiența noastră, spațiile de birouri în clădiri istorice sunt alese în principal de companii care le folosesc ca sedii pentru activități de consultanță în afaceri, avocatură, publicitate și marketing, servicii personale sau de IT de top, instituții culturale sau retail de lux. Printre chiriașii Esop care au ales vile istorice se numără British Council, Ambasada Macedoniei, Queisser Pharma, Dren Company, Lindner, Pendulum Jobs. Chiriile de prezentare pentru spațiile de birouri în clădiri istorice, renovate, variază între 12 și 18 euro/mp/lună. Cu cât gradul de ocupare al clădirii este mai mare, cu atât chiria crește, existând spații mici libere în astfel de clădiri scoase la închiriere și cu 20-30% decât la data inaugurării proprietății renovate”, conchid reprezentanții Esop Consulting.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video