Construcţiile vechi au tot felul de scăpări, de la pierderile de căldură până la umezeala infiltrată sub tencuială şi izolaţia fonică jalnică. Dacă mai pui şi-o antenă GSM prin apropiere, locatarii au tacâmul aproape complet.

Le-ar mai trebui o expertiză profesională care să le cuantifice cu o precizie de zecimale cât de jalnică e locuinţa lor Pe Bd.Lacul Tei un inginer cu o cameră în infraroşu de 40.000 euro filmează în noapte un bloc comunist reabilitat termic.

Prin faţa obiectivului trece zgribulită o tânără în minijup. Obiectivul trage cu ochiul după ea. Coapsele dezgolite ale fetei sunt roşii ca focul, genunchii-i are galbeni gutuie şi gambele de-un verde poison, în contrast cu albastrul-neon al blocului înfofolit în haina de polistiren şi cu termopane pe post de ochelari de schi.

La camera cu infraroşii, fiecărei culori din imagine îi corespunde o anumită temperatură,făcând-o (în corelare cu softul aferent de prelucrare-interpretare a datelor) instrumentul optim pentru măsurarea pierderilor de căldură ale clădirilor.

Echipa Gândul a însoţit singurul laborator mobil de termoviziune, expertiză fonică şi electromagnetică a clădirilor din ţară (în valoare de 165.000 euro) la un test nocturn prin Sectorul 2 pentru a verifica eficienţa lucrărilor de reabilitare a blocurilor de locuinţe comparativ cu blocurile neizolate.

Cele trei blocuri au fost alese aleatoriu, în toate cele trei situaţii măsurătorile inginerilor de la Institutul de Electrotehnică neindicând nici un fel de scurgeri de căldură. Singurele "zone fierbinţi" au fost măsurate în jurul ferestrelor întredeschise de locatari pentru aerisire, sau într-unul din cazuri la nivelul soclului ce nu fusese anvelopat în polistiren.

Privite prin monitorul camerei, blocurile nereabilitate termic s-au dovedit a fi fără excepţie adevărate radiatoare de căldură atât prin dreptul ferestrelor, cât şi al centurilor de beton dintre etaje.

Camera în IR are pe lângă funcţia de detectare a pierderilor de căldură şi o setare care permite identificarea punctului de rouă: "Sunt zonele cele mai reci din faţada unei clădiri, unde apare condensul.

Peretele apare pe monitor ca fiind colorat în albastru, iar fisurile unde apar infiltraţii de pe acoperiş sau locurile unde se face condens apar ca nişte pete sau ţurţuri de culoare violet. Ele pot fi pe faţadă sau ascunse sub tencuială, noi tot le depistăm", explică termografistul Victor Avarvarei.



Sursa

22 October 2009