Băncile fac eforturi pentru a stimula plata ratelor la timp, astfel că au lansat anumite pachete care includ recompense pentru clienţii serioşi. Astfel de oferte există deocamdată doar în cazul creditelor de nevoi personale şi doar pentru clienţii a două instituţii bancare.

31065-bonus.jpgClienţii care îşi achită la timp ratele pot beneficia de anumite bonusuri, anumite bănci oferind pachete ce includ recompense pentru clienţii fără restanţe. De exemplu, Piraeus Bank a lansat o promoţie valabilă până la sfârşitul lunii august: marja de dobândă la creditele de nevoi personale poate să coboare cu 0,5% pe an, numai pentru clienţii care îşi plătesc ratele până la data scadentă. La acest moment, marja este de 7,5% peste Robor la 3 luni. Dar pentru clienţii conştiincioşi, marja ajunge la 7% după primul an, urmând să coboare la 6,5% în anul următor, ajungând chiar la 5,5% în ultimul an (creditele de nevoi personale se acordă pe o perioadă maximă de 5 ani). Astfel, în cazul unui credit ce se întinde pe cinci ani, în valoare de 10.000 lei, economia este de circa 200 lei.

„Oferta nu este atât de senzaţională pe cât pare, deoarece pe măsură ce se achită ratele, soldul creditului scade. Astfel, cliantul plăteşte cea mai mare dobândă în primul an, iar în anii următori (când se acordă reducerile), dobânda datorată devine tot mai mică. Prin urmare, atunci când marja va scădea cu 2%, efectul nu va fi atât de însemnat, deoarece dobânda datorată în ultimul an de creditare nu mai reprezintă o sumă atât de importantă”, atenţionează reprezentanţii expertulbanilor.ro

O altă instituţie care îşi premiază clienţii corecţi este Volksbank: o parte din dobândă este virată în contul de economii. Începând cu anul acesta, banca a oferă clienţilor care plătesc la timp ratele unui credit de nevoi personale opţiunea de a primi 5% din dobânda plătită la credit, dar numai în contul de economii. Astfel, în cazul unui credit ce se întinde pe cinci ani, în valoare de 10.000 lei, bonusul ajunge la 150 lei.

AFLĂ Cât te costă un credit? Vezi ce spune legea în domeniu

 

15 July 2013