Avocaţii unuia dintre creditori susţin că aceştia ar putea totuşi recupera banii dacă instanţa deschide astăzi procedura insolvenţei . Peste o săptămână are loc cea de-a treia licitaţie organizată de executorul judecătoresc, pentru vânzarea ansamblului rezidenţial de lângă Lacul Tei.

23956-149882maxim.jpgZeci de clienţi care au plătit avansuri pentru imobilele construite în complexul Laguna Residence ar putea să piardă orice posibilitate de recuperare a sumelor dacă instanţa nu declanşează, astăzi, procedura insolvenţei, iar ansamblul va fi vândut la a treia licitaţie din cadrul unei executări silite.

"Este esenţială deschiderea procedurii de insolvenţă înainte de finalizarea executării silite de pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Asociaţii Boambeş-Badea-Ivan, pentru că se va ajunge la crearea unui prejudiciu foarte mare şi integral în cazul clienţilor de bună-credinţă care au achitat avansuri consistente", a declarat pentru Mediafax Cristian Băcanu, avocatul firmei Blue Coral, unul dintre clienţii care au solicitat insolvenţa companiei Gea International Development, dezvoltatorul proiectului Laguna Residence.

Există şase cereri de intrare în insolvenţă de la mai multe companii

Deocamdată, pe rolul Tribunalului Bucureşti au fost înregistrate şase cereri formulate de mai multe societăţi comerciale, ultimele două cazuri de acest fel fiind iniţiate la 9 martie a.c. de CG Management&Business Consulting SRL, în dosarele 7259/3/2012 şi 7407/3/2012, pentru care s-au acordat termene la 28, respectiv 29 mai a.c.

Alte cereri de insolvenţă au fost formulate, la 20 decembrie 2011, de creditorul SC BLUE CORAL SRL - intervenient SC H&O AMBIENT SRL (următorul termen de judecată 3 aprilie); la 29 februarie de creditorul SC M.G.N. IMPEX SRL (termen 16 mai 2012); la 26 februarie de creditorul SC 3G INTERNAŢIONAL SRL (termen 17 mai 2012); la 29 februarie de creditorul SC BUSINESS TRUST INOVATION SRL (termen 16 mai a.c.) şi mai multe persoane fizice.

De altfel, mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice au obţinut în instanţă executarea silită a dezvoltatorului, executorul judecătoresc încercând, la 26 martie, pentru a treia oară să vândă ansamblul rezidenţial de lângă Lacul Tei.

De această dată, preţul de pornire este cu 25 la sută mai mic decât cel stabilit pentru primele două licitaţii.

"Nu s-a prezentat niciun investitor pentru a doua licitaţie şi s-a stabilit un nou termen pentru o nouă licitaţie, pentru 26 martie. Preţul de pornire pentru următoarea licitaţie a fost stabilit cu 25% mai mic faţă de cel iniţial de 24,6 milioane de euro, respectiv la 18,48 milioane de euro", a declarat Daniel Ivan, reprezentant al Biroului Executorului Judecătoresc Asociaţii Boambeş-Badea-Ivan, citat de Mediafax.

Constructorul are de recuperat 200.000 euro

Terenul, în suprafaţă de peste 25.000 de metri pătraţi, şi construcţiile aferente, respectiv nouă clădiri construite în proporţie de circa 50%, au fost scoase la vânzare prin licitaţie la solicitarea mai multor creditori, principalul fiind firma Acosta Inversiones, căreia dezvoltatorul Gea International trebuie să-i plătească peste 200.000 de euro. Acosta Inversiones activează în domeniul construcţiilor.

Prima licitaţie a avut loc luni, 9 ianuarie, la un preţ de pornire de 24,6 milioane de euro, însă nu s-a prezentat niciun potenţial cumpărător, iar a doua  pentru 21 februarie. Proiectul, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat încă din 2009, dar lucrările au fost stopate iniţial din cauza unor neînţelegeri între dezvoltator, grupurile spaniole GEA 21 şi Prasa. În vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obţinut o finanţare de 10,5 milioane de euro de la Banca La Caixa şi a anunţat că va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfârşitul lui 2010 sau în primele luni din 2011.

Ulterior, lucrările au fost stopate din nou, iar noul termen programat pentru terminarea primelor apartamente era finalul anului trecut.

Până la obţinerea finanţării de la La Caixa, reprezentanţii companiei spaniole spuneau că au investit 30 milioane de euro din fonduri proprii în acest proiect.

Momentan sunt terminate structurile de rezistenţă ale clădirilor D, B1 şi C1. Până la sfârşitul anului trecut trebuiau finalizate primele cinci clădiri cu 140 de apartamente. Proiectul Laguna Residence este prevăzut cu un număr de 504 apartamente de lux dispuse în 18 clădiri.

 

Sursa

20 March 2012