Ziua Agentului Imobiliar va avea o ediție inedită, anul acesta. Se vor duce bătălii ale experienței, va exista un foc încrucișat al opiniilor solide și vor fi expuse discursuri bine documentate. Vom face haz de necaz și vom identifica noi metode de a susține în continuare piața imobiliară. Din 15 aprilie până în 15 mai, IMOPEDIA.ro va pune sub lupă tot ce este cu adevărat relevant în piața imobiliară. Împreună facem diferența!

 

VREAU SA PARTICIP!
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Clientul care sare agenţia: un risc asumat. Lupta pentru dreptate este inutilă, iar sancţiunile sunt rare

Clienții care sar agenţia reprezintă, poate, una dintre cele mai mari probleme ale specialiştilor imobiliari. În primul rând, pentru că numărul acestora este foarte ridicat. În al doilea rând, pentru că şi dacă se semnează un contract cu ei, nu există măsuri reale care pot fi luate împotriva lor. Sau eforturile unor asemenea demersuri nu se justifică, în multe dintre cazuri. Tocmai de aceea, clientul care sare agenţia a fost catalogat drept un risc asumat, iar companiile au fost nevoite să găsească metode de a supravieţui, chiar dacă şapte din zece tranzacţii eşuează din cauza unor asemenea situații.

Clientul care sare agenţia: un risc asumat. Lupta pentru dreptate este inutilă iar sancţiunile, rare.Viziunea clienţilor despre ce ar trebui să facă o agenţie imobiliară este de natură să ofenseze, de cele mai multe ori. Intermediarii nu au fost niciodată personaje agreate, în niciun domeniu, iar în domeniul imobiliar din România, cu atât mai puţin. Salariu mediu de agent imobiliar: 10.000 dolari/lună. Condiţia: o pregătire extrem de bună. Piaţa imobiliară din România încă este la început de drum. Mecanismele de funcţionare abia se formează, iar tranzacţiile, dar şi ... Specializarea agenţilor este încă un termen nou pe piaţa locală, iar greşelile trecutului şi-au lăsat amprente puternice, care influenţează şi opiniile de azi.

„În momentul în care clienţii apelează la o agenţie, mulţi se gândesc că sună la informaţii Gara de Nord. Agenţiile nu sunt dispecerate de stat. O agenţie este o societate comercială, care trebuie să îşi plătească angajaţii, chirie, sediu, publicitate etc. pentru ca omul acela să poată vedea o ofertă. În momentul în care el sare o agenţie, cu sau fără contract, denotă stadiul nefericit în care se află societatea românească”, spune Cristian N. Antonescu,  managing partener Immoinvest.

Perioada de criză a încurajat clienţii să păcălească agenţiile imobiliare

În această perioadă, dorinţa clienţilor de a înșela agenţia este chiar şi mai mare. În condiţiile în care bugetele sunt oricum reduse, orice cost în minus este salutar. Iar teama de repercusiuni, practic nu are de ce să existe. Efortul de a da în judecată un volum atât de mare de clienţi se poate dovedi mai mult costisitor decât eficient.

Acum există o soluţie, dar este atât de dificil de implementat, încât puţine agenţii au curajul să lucreze astfel. Ce face agenţia cu comisionul încasat de la proprietar? Comisioanele pe care le cer agenţiile imobiliare sunt de natură să îi sperie pe clienţi. Mulţi dintre ei se gândesc că pot să îşi ... Se numeşte reprezentare exclusivă, dar acest proces presupune muncă mai multă pentru agent şi un procent mai mare achitat de client, pentru ca rezultatele să fie cu adevărat eficiente.

„Singurul lucru pe care poţi să îl controlezi efectiv pentru a nu fi sărit este să ai un contract de reprezentare exclusivă. Cu vânzătorii în special. Un vânzător vrea să vândă, un vânzător nu scoate casa la vânzare ca să stea cu ea, exceptând puţinele cazuri în care se testează piaţa. În general, un vânzător vrea să vândă, are un motiv care îl îndeamnă să facă asta şi nu se va răzgândi. Dar ai un contract de reprezentare exclusivă, nu te poate sări”, spune un agent imobiliar.

Sistemele salvatoare presupun prea multe eforturi pentru a fi implementate

Dar reprezentarea exclusivă, într-o piaţă în care agentul lucrează fără de greş atât pentru cumpărător, cât şi pentru vânzător, se poate dovedi a fi o misiune grea. Numărul tranzacţiilor este mult mai mic pentru agenţiile care lucrează prin acest sistem, iar obişnuinţa modului clasic de lucru creează rezistenţă la schimbare.

„Piaţa trebuie educată să lucreze cu contracte de exclusivitate în care agentul se angajează să facă nişte lucruri. Cei mai mulţi agenţi pleacă însă de la asemenea locuri de muncă, pentru că alte agenţii lucrează altfel, mai uşor. Iar ca agenţie, să dai un salariu unui agent care nu produce nimic şase luni, este un risc foarte mare. Şi dacă ai zece astfel de oameni, închizi afacerea”, spune Cristian N. Antonescu.

În plus, reprezentarea exclusivă nu este întotdeauna eficientă în cazul cumpărătorilor. Contractele pot fi semnate pe o perioadă de trei luni, iar clientul își poate cumpăra locuinţa la expirarea actului. Între timp, pe actualul sistem de lucru, pot exista de trei ori mai puțini clienți cinstiți decât cei care încearcă să păcălească agenția. Un procent considerabil, dar de rutină pentru domeniu.

Agenţii aleg să nu mai trateze clienţii la standarde înalte, ştiind că nu vor fi apreciaţi

Dar întreaga situaţie nu poate lăsa agenţii indiferenţi. Mulţi dintre cei care nu reuşesc să lucreze sub această presiune, resimt aversiune pentru clienţi şi renunţă la standardele înalte de muncă.

Taxa de vizionare este legală, chiar dacă agenţiile nu o aplică aproape niciodată Taxa de vizionare pe care câteva agenţii imobiliare o folosesc a stârnit vâlvă pe piaţă, după zvonuri potrivit căreia ar fi ... Clienţii se specializează în săritul agenţiei, agenţia se specializează în păcălitul clienţilor. Nu-i spun că e la ultimul etaj, că oricum mă sare. De ce să îi spun că blocul nu are apă caldă, că oricum abia aşteaptă să întorc spatele să îi dea numărul de telefon proprietarului sau de ce să îi spun eu vânzătorului că apartamentul lui face 100.000 când el cere 70.000, important e să vândă şi să iau şi eu un comision”, arată consultantul imobiliar.

Iar acest comportament nu se reduce la segmentul rezidenţial, ci se manifestă la nivelul întregii pieţi. Ba chiar în întreaga economie.

„Facem eforturi să se schimbe idei, modul de lucru, dar e foarte greu, pentru că în interiorul breslei totul poate fi bine, dar clientul vrea să te păcălească. Şi atunci, eşti ca un animal de pradă, intervine instinctul şi vrei să ajungi la el înainte să ajungă el la tine”, încheie consultantul imobiliar.

CITEŞTE ŞI Specialiştii imobiliari străini trag un semnal de alarmă. Piaţa imobiliară din România are nevoie de legislaţie Legislaţia imobiliară este un subiect intens dezbătut pe piaţa românească. Dar nimic mai mult. Cu toată strădania diferitor asociaţii, cu tot ... Specialiştii imobiliari străini trag un semnal de alarmă. Piaţa imobiliară din România are nevoie de legislaţie

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (54)
#54. Radex | 29.03.2018 | 00:48
0 (0/0)   
Sa va povestesc ce am patit cu o agentie imobiliara....Am vazut un anunt de apartament si le-am dat mesaj daca mai este valabil apartamentul respectiv. Mi s-a raspuns ca este valabil si sa vin la ei la sediu sa imi arate schema apartamentului dupa care sa mergem sa il si vad. Cand ajung acolo mi se spune ca nu mai este valabil, dar ca imi ofera apartamente intr-un bloc ce urmeaza a fi construit in aceeasi zona. La nici 5 minute imi arunca in fata un contract de vizualizare cu unele clauze cam dubioase, iar cand am refuzat sa semnez au fost foarte revoltati si agresivi in vorbire. M-am ridicat sa plec si inainte de a iesi mi-au spus ca pe o amenintare: "Oricum avem datele dumneavoastra de pe buletin". Asta ca sa vedeti peste ce fel de **** dubioase puteti da la agentii... Este vorba despre agentia imobiliara Imperial
#53. pusa | 01.05.2012 | 10:45
0 (0/0)   
O taxa de vizionare corecta , cat ar trebui sa fie ?
Am platit 100 roni pentru o vizionare in Mogosoaia la 4 proprietati .
#52. Daniel Dobre | 27.04.2012 | 22:11
-4 (5/1)   
@Robert, postul nr. 36 : stimate domn, probabil daca m-ati cunoaste, ati intelege la ce anume fac referire. Pana sa ajungem acolo, va recomand cu draga inima sa urmariti urmatoarele articole de pe blog : http://www.imopedia.ro/danieldobre/2012/04/27/3-destine-prima-parte/
La finalul trilogiei, cred ca veti intelege mai bine....
Domnilor, doamnelor, cei care comentati articolul, ma bucur din suflet ca, din ce in ce mai multi dintre dumneavoastra, intelegeti utilitatea unui agent imobiliar. Si inutilitatea lui, atunci cand nu lucreaza pentru dumneavoastra. Imi doresc si va doresc sa intalniti in cale doar agenti imobiliari care sa reprezinte cu onestitate interesele celor care ii angajeaza si ii platesc. Si care sa va poata spune de la telefon adresa, fara teama ca nu isi incaseaza comisionul(inutil) de la dumneavoastra, care sa va spuna cu exactitate din ce an e blocul construit, dar si ce suprafata are, etc, etc, etc. Care sa nu va plimbe pe drumuri inutil si care sa nu fie inutil plimbati. Caruia sa va faca placere sa ii raspundeti la telefon cand va suna si care sa va salute cand va intalneste pe strada. Care sa va respecte si pe care sa il respectati. Tuturor, numai de bine.
#51. Evo II | 27.04.2012 | 13:39
7 (2/9)   
@Remus - nu am sa le spun nimic, fiecare dintre ei are o parere sau o prejudecata care poate fi greu (sau deloc) demontata. Eu am intervenit aici doar pentru a ironiza niste afirmatii facute de persoane care n-au nici cea mai vaga idee despre domeniul real estate (in afara catorva intalniri ocazionale de-a lungul anilor), nu pentru a convinge pe cineva sa lucreze cu agenti imobiliari. Nu asta e scopul meu! Sunt uluit de intrebari sau afirmatii (facute de adulti, probabil) de genul: comisionul se calculeaza din valoarea bunului pe care il vinzi? Pai daca eu intermediez vanzarea unui sac de cartofi sau a unui Matisse e tot un drac?
Sau: am cumparat, am vandut, am dat bani si n-am primit nimic. Tu ce intelegi din afirmatia asta? E maxim clasa a-II-a de scoala generala!
Sau: sun la agentie imobiliara pentru o oferta pe care o are in portofoliu si sunt intrigat ca mi se cere comision daca o cumpar/inchiriez. Si eu, deasemenea, sunt intrigat ca intru in Cora, imi umplu cosul si la iesire mi se spune ca trebuie sa (si) platesc. Iti dai seama, ce nesimtire, dupa ce ca m-am mai dus si pana acolo...
Si n-am mentionat decat cateva...
Concluzia? Nu va convine sa lucrati cu agenti, nu lucrati. Simplu!
#50. Ion | 27.04.2012 | 12:08
4 (1/5)   
La capitolul asta, cat si la multe altele, noi ca natie avem foarte mult de recuperat. Dam dovada de o mentalitate proasta prin care tindem sa "sarim" intermediarii, sa-i fentam, sa nu platim la timp sau deloc desi sunt bani, sa ciupim, etc.
Nu sunt de partea intermediarilor neaparat, dar si ei au rolul lor.
#49. Marian | 27.04.2012 | 08:34
0 (2/2)   
@Mara Popescu
Cu ce a contribuit o casa de licitatii la valoarea unei opere de arta pentru care incaseaza un comision raportat la pretul de vanzare?? cu ce a contribuit un broker financiar la valoarea unei companii atunci cand incaseaza comision pentru actiunile vandute??cu ce a contribuit un avocat la acuzatiile aduse unui inculpat pe care il apara contra cost???ar mai fi multe exemple...
#48. Remus | 27.04.2012 | 03:47
2 (1/3)   
Evo: Comparatia e fortata si fara legatura intre domeniile de activitate. Comentariile 40, 43, 44 explica acelasi lucru, poate chiar mai bine si mai argumentat decat mine, sunt curios lor ce ai sa le spui?! Rationamente gen silogisme prezentate de tine nu au suport in fata cuiva cu mai mult de 12 clase :)
Ca sa respectam oarecum argumentatia ta, agentul imobiliar e un taximetrist pirat de la gara/aeroport, care manareste si aparatul daca poate. Clientul n-are de ales in mod real. Suna bine? Plus, taximetristul presteaza un serviciu direct si exclusiv la cererea clientului care da banii, asta ca fapt divers.

Si tot ca fapt divers, nu vi se pare un pic ciudat ca o gramada de oameni care nu par a fi ultimii **** au de reprosat cam aceleasi lucruri celor din meseria asta? Si cam toti au problema pe care o am si eu, printre altele? Ca prestator de servicii eu in loc sa ma contrez cu un potential client, as sta sa judec intai de ce s-a ajuns aici si ce pot face eu? Pana la urma nu e un serviciu medical sau alimentar de baza - acolo n-ai ce sa faci, cumperi paine si pastile chiar daca vanzatorul e carnat si poate pretul e aiurea, pt ca nu poti trai fara ele...fara agenti insa...
#47. Evo II | 26.04.2012 | 21:11
1 (5/6)   
@Remus - deunazi am ramas cu masina in pana si trebuia sa ajung de urgenta la o intalnire; stii ce-am facut? Am luat un taxi fortat de imprejurari. Dar nu m-a obligat nimeni si, crede-ma, nu m-a dus nici gratis. Ce impertinenta!
@Mara Popescu - nu stiu daca ai citi posturile mele precedente, n-am precizat acest lucru, dar in majoritatea exista o tenta de ironie din simplul motiv ca unei intrebari infantile (pusa de un adult, bineinteles) ii succede un raspuns pe masura, dar, bineinteles, real. Daca detii o vila banuiesc ca ai si o masina, nu-i asa? Ai cumparat-o direct din fabrica sau de la un dealer? Daca raspunsul e a doua varianta (pentru ca prima nici nu exista, de fapt), spune-mi, te rog, cu ce a contribuit el la valoarea masinii? In caz ca nu stii comisioanele dealerilor auto sunt intre 7 si 15%. Ai vreo asigurare, de orice fel? Iti sporesc cumva durata de viata sau a bunului pe care il asiguri? Comisioanele aici sunt intre 5 si 50%! Magazinul de unde cumperi laptele iti adauga ceva la calitatea acestuia? Adaosurile aici sunt pana la 200% Ai calatorit cu avionul de doua ori pe aceeasi ruta cu preturi absolut diferite exact in aceleasi conditii? Eu da!
As putea sa-ti dau exemple pana dimineata, dar te las pe tine sa faci un efort de gandire si sa continui.
Revenind la agent, acesta poate sa-ti aduca ceva ce tu doresti. Stii ce? Un cumparator! Daca poti sa-l gasesti singura ramai cu 13.500 in buzunar. De fapt, stii ceva? Comisionul e 5%! Dupa ce-o sa stai un an cu ea nevanduta o sa vii razand spunand ca e chiar rezonabil comisionul solicitat...
Referitor la a treia ta intrebare, agentul nu contribuie la valoarea proprietatii, ci la valoarea banilor tai. Castiga timp pentru tine, iar timpul este cea mai scumpa si volatila resursa existenta. Iar asta nu se face cu maruntis...
#46. bogdan | 26.04.2012 | 17:08
3 (2/5)   
In modul ideal in care nu as avea nimic cu ei ar fi sa reprezinte vanzatorul la cerere dar nu sa se substituie acestuia adica daca un client suna la un anunt raspunde agentul si nu poti vizita acea oferata fara el. Astfel ti se baga pe gat acel comision pe care tu il consideri necesar pentru ca nu ai apelat la o agentie sa-ti caute casa si el nu face nimic decat sa medieze o intalnire (nici nu vine vorba casa e goala agentu are cheie, ci agentu suna la interfon 'am venit cu un client'). In acest caz el ar trebuie sa incaseze doar de la vanzator pentru ca il reprezinta exclusiv pe el ...pe tine ca si client mare ti-e surpriza sa te insele inflorind oferta sau pretul si prevenind negocierea directa si corecta (pentru ca ar scade si comisionul lui). De alta parte oricine da un anunt in ziar chair daca nu vrea agentie se trezeste nu mii de telefoane pe cap si in final cedeaza. Aceste agentii au o baza de date cu toate ofertele, monitorizari de anunturi in presa etc. Cumparatorul ...e un fraier! Nu?! Iar daca e vorba de munca cinstita adica cumparatorul apeleaza la agentie sa ii arate oferte care pot sau nu rezulta intr-o vanzare ...se plange ca nu are timp, bani de benzina etc.
#45. Vera | 26.04.2012 | 16:42
6 (2/8)   
Este un subiect foarte interesant, iar comentariile de asemenea. Eu activez pe piata imobiliara si sunt foarte indignata de ceea ce se intampla cu agentii/agentiile. Si nu sunt sigura. Cei care au lucrat cu agenti imobiliari care nu au facut nimic altceva decat o intermediere intre proprietar si cumparator au avut ghinion.

Vina ca acest sistem este prost apartine... tuturor. Au fost vremurile bune din imobiliare cand s-au castigat bani cu camionul. Prin urmare, toata lumea a facut imobiliare, cei care nu au avut alta meserie la baza.

Un agent imobiliar TREBUIE sa reprezinte niste interese. In mod normal, afara, in unele parti, exista agentul proprietarului si agentul cumparatorului, astfel incat fiecare este reprezentat de agentul lui in mod onest. Pentru ca aici nu s-au facut demersuri absolut deloc in aceasta privinta, agentul imobiliar este pus in situatia de intermediar. Acest lucru se poate face bine chiar si asa. Ca agent imobiliar este MUSAI sa reprezinti partea neutra in negociere, la noi, dar sa multumesti ambele parti. Ei bine, este foarte rar cand se intampla asta, dar nu imposibil.

Ca orice relatie de business, trebuie sa existe o componenta de agreare reciproca. Nimeni nu forteaza pe nimeni sa aiba o afacere impreuna. O agentie este o afacere. Ca sunt angajatii si chiar patronii respectivei firme care nu-si respecta meseria da, adevarat, dar agentul imobiliar este o persoana care face lucruri - iar aceste lucruri trebuie sa fie respectate.

Cat despre anunturile false din piata, da, este o mare problema, iar eu, ca agent m-am confruntat cu situatia urmatoare: un client mi-a trimis un anunt foarte bun, publicat de o agentie pe **** si m-a rugat sa-i gasesc imobilul. Ei bine, anuntul respectiv era contruit cu poze de la 3 imobile diferite (din fericire le cunosteam pe toate), o descriere de la un alt anunt, iar ce era corect, pretul. Initial, clientul meu nici nu m-a crezut ca este asa, dar s-a dovedit ca avem dreptate pentru ca am si mers ulterior si am vazut casa respectiva care nu arata sub nicio forma ca in fotografiile prezentate de agentia cu pricina. Si nu a fost singurul caz. Cred ca 8 din 10 clienti mi-au prezentat situatia in care anunturile agentiilor sunt false sau expirate.

Nu exista un "CNA" al anunturilor publicate, din pacate. Este foarte trist ce se intampla si asta afecteaza si traiul putinelor agentii bune din Romania. Eu m-am apucat de aceasta meserie in 2010, dupa ce am avut o experienta nefericita cu un agent. A fost un motiv in plus sa(-mi) dovedesc ca aceasta meserie se poate face bine.

Despre ce face agentul ca sa-si merite comisionul, poate fi foarte simplu:
1. intrebati care este comisionul agentiei inainte de a intra in aceasta relatie de colaborare
2. cereti o lista cu ce poate face agentul pentru dvs. (verificare de acte, contractul sau antecontractul, negocierea - stiti ca aceasta parte este foarte importanta, de fapt, in tot procesul de vanzare-cumparare etc.).
3. Agentul dvs. trebuie sa fie ca avocatul dvs.. La un moment dat, ar trebui ca el sa stie exact care este pozitia dvs., ce oferiti, ce cereti si chiar sa va reprezinte singur - dar asta se construieste in timp, ci nu de pe o zi pe alta.

De multe ori avem cereri care suna asa: vreau un imobil pentru X business, zona, buget. Ce face agentul in acel moment: daca are imobil in portofoliul sau care se potriveste cu cererea, foarte bine, dar de cele mai multe ori nu este suficient si atunci incepe sa caute in bazele de date la care este abonat sau chiar pe net, scutind astfel timpul celui care a sunat. Dupa ce face o selectie de imobile - pe care nu le stie neaparat, nu le-a vazut (asta se intampla si din cauza proprietarilor care nu primesc agenti la vizionare fara client!!!), incepe sa sune la fiecare sa vada despre ce este vorba. Ulterior, i se trimite clientului o lista (de preferat cu cat mai multe detalii), iar acesta din urma ce face? Nu mai da niciun semn. Sunt nenumarate cazuri cand cineva suna la o agentie si ramane dus, cu tot efortul depus de agentia respectiva. Aici a cui e vina?

Din nou: daca te "angajezi" sa lucrezi cu o agentie trebuie luat in calcul ca timpul consumat pentru a face oferte pertinente clientului este un timp care se contorizeaza, iar daca tranzactia respectiva nu se finalizeaza pentru agentie, aceia sunt banii pe care agentia i-a pierdut. Este un risc pe care toata lumea (agentiile) si-l asuma, dar daca se intampla asta o luna, ganditi-va care sunt consecintele.

Este foarte important ca relatia dintre agent si client (proprietar sau cumparator) sa fie in regula, ca acestia sa se vada inainte de a avea o prima vizionare - dupa parerea mea, pentru ca stii cu cine stai de vorba si cum pui problema si de ce ai apelat la serviciul respectiv. Daca nu-ti place de agentul respectiv, lasa-l, ii spui frumos ca nu ai nevoie de serviciile lui, dar nu-l sari, pentru ca in momentul acceptarii constiente de a lucra cu un agent, se incheie un contract de constiinta cu el. Asta este valabil si pentru agent, evident. Acesta TREBUIE sa reprezinte interese, nu sa fie doar o unealta prin care cumaratorul ajunge la vanzator sau invers.

Sfatul meu: nu renuntati complet la serviciile agentilor (asta nu numai din cauza ca eu sunt agent), insa daca dati peste persoana care trebuie, chiar va va ajuta sa castigati timp, bani si poate chiar sa aveti agentul dvs. pentru orice alte tranzactii. Intr-acolo ar trebui sa ne indreptam, de fapt.
#44. Mara Popescu | 26.04.2012 | 13:34
5 (4/9)   
@Evo II
"Da, e normal! Asta e o realitate a pietei in orice domeniu."
Puteti defini normalul dvs.?
Am o vila pe care vreau sa o vand cu 450.000 EUR. Ce face agentul ca sa merite 13.500 EUR? Cu ce a contribuit la valoarea proprietatii?
Faptul ca majoritatea oamenilor scuipa pe strada si isi sufla nasul pe jos este o realitate. Dar pentru mine nu este normal.
#43. Doina Covaci | 25.04.2012 | 22:43
8 (2/10)   
Agentii imobiliari , sunt complet nepregatiti , nu stiu sa tina legatura cu clientii , nu stiu sa le reprezinte interesele ,nu cunosc proprietatea si nu stiu sa o prezinte posibilului cumparator , Majoritatea si aici intra chiar angajatii agentiilor mari f.cunoscute , nu urmaresc decat incasarea comisionului in orice conditii . Agentii imobiliari trebuie sa aiba o pregatire pentru a face aceasta meserie ! OBLIGATORIU !!!!!!!!! Ei reprezinta un cumparator sau un vanzator , sau pe amandoi , DAR reprezinta o companie ........
#42. Sergiu | 25.04.2012 | 19:32
8 (2/10)   
Sunt convins ca cei care protesteaza inteleg, dar o sa reiau ideea.

Eu dau un telefon la o agentie pentru ca sunt interesat de o proprietate publicata si nu sunt interesat ca agentul sa imi caute variante. Agentul, daca are acea proprietate in portofoliul propriu il reprezinta pe ofertant, cu care a negociat un comision. Faptul ca poate eu spun ca nu dau comision are ca rezultat faptul ca eu, posibil client, nu sunt dus la ofertant. Deci agentul nu reprezinta in mod corect si onest interesele celui care l-a angajat.

Ce vreau sa subliniez este ca normal ar fi ca agentul sa aiba un contract clar cu cumparatorul/vanzatorul si sa reprezinte interesele celui care l-a angajat.
Daca e situatia fericita cand un cumparator cere sprijinsi cererea sa se potriveste cu o oferta din portofoliu, da, in acest caz comisionul se ia din ambele parti.

PS: Cand am vandut o garsoniera (fara agentie) eram sunat in mod frecvent de diversi agenti care spuneau "venim cu un client, spuneti si dvs un pret mai mare ca sa aveti de comision". Agentii ajungeau la mine odata cu clientii..

PS2: Exista si agenti care se implica si chiar am fost ajutat de unii in anumite faze ale unei tranzactii. Si am putut si sa negociez foarte ok comisionul... Dar multi nu o fac din cauza atitudinii pe care o intalnesc la agentii.
#41. Remus | 25.04.2012 | 18:32
4 (2/6)   
Evo, da! Ce face agentul care raspunde la telefon pt mine, in afara faptului ca raspunde la telefon? Mai ales ca multi iau ofertele si le pun si ei pe site-uri? Comision pentru ce - raportat la persoana mea? E o propunere "de colaborare" fortata, pentru ca in majoritatea cazurilor esti fortat de imprejurari sa accepti. (Vorbim strict de cazul asta).
#40. Evo II | 25.04.2012 | 17:38
1 (5/6)   
@Tibi - domeniul imobiliarelor este unul in care se platesc rezultatele nu munca in sine; daca muncesti luni la rand constant, mult si din greu si nu vinzi nimic nu primesti nimic, intelegi? Si ca sa-ti raspund la intrebare (din nou): poate munceste chiar mai putin (daca prin munca intelegi "alergatura"), dar il costa mult mai mult (bani, adica) pentru ca acolo sus (la proprietati de milioane) aerul e rarefiat si se ajunge greu... ca la alpinism adica, cu cat urci mai sus cu atat trebuie sa fii mai dotat/echipat/informat/experimentat, etc.
@Remus - ma tem ca nu inteleg! Vrei sa spui ca tu suni pentru o oferta la care raspunde un agent si te intrebi de ce trebuie sa platesti o taxa (se numeste comision, de fapt) in conditiile in care cumperi/inchiriezi...?
Btw, serviciu nesolicitat stii ce inseamna? Intru la tine in curte cand nu esti acasa, iti sap gradina si dupa aia vin si-ti cer bani, altminteri se numeste propunere de colaborare.
#39. Remus | 25.04.2012 | 15:21
6 (2/8)   
@Evo II - eu vorbesc din experienta mea. Ce rezolvi tu din 10 telefoane e strict problema ta, nu generaliza.

Restul problemelor spuse de mine raman in picioare, incepand cu cea mai dureroasa si logica: de ce daca sunt eu la un anunt, trebuie sa platesc o taxa agentului care imi raspunde la telefon? ce serviciu solicitat imi face el mie?

Inteleg ca sunt si oameni profesionisti in domeniu, dar sunt minoritari. Pe net toti au pareri si toti se plang de clienti (imobiliare si advertising sufera de meteahna asta).

Din nou remarc aroganta ascunsa a unor agenti aici. Tineti minte ca puteti schimba domeniul daca nu va convine, dar nu aveti dreptul sa va impuneti serviciile cu japca, nesolicitat.
#38. Tibi | 25.04.2012 | 14:58
4 (1/5)   
"INSA ATUNCI CAND VREI SA VINZI O PROPRIETATE, SAU SA INCHIRIEZI UNA, ai 4-6-8 agenti pe care ii contactezi."

interesant ca nu am vrut sa contactez pe nici un agent si totusi oriunde sunam raspundeau agentii. oare de ce?
de ce toate agentile au acelasi anunturi care au fost publicate in mica publicitate?

#37. Tibi | 25.04.2012 | 14:50
0 (4/4)   
@Evo II: mersi de de explicatie. intr-adevar nu am inteles-o.

uite intrebarea din nou, poate de data asta o sa iti placa exprimarea:
cu cat lucreaza un agent mai mult la vanzarea unui imobil de 50k decat la vanzarea unui de 1M?
#36. Robert | 25.04.2012 | 12:50
1 (3/4)   
Domnului Dobre (si tuturor celor care profeseaza in acest domeniu), serviciile despre care vorbiti nu va are pe dvs (sau orice agent) in centrul atentiei, ci pe client. In interiorul breslei nu poate fi bine atata vreme cat pentru client nu e bine. Daca clientul face ceva ce nu-ti place, inseamna ca agentul a facut ceva ce nu place clientului. Limbajul si termenii de comparatie (vezi "animal de prada") releva o gandire patologica in interiorul breslei de unde deriva toata problema. Schimbarea gandirii/ paradigmei aduce dupa sine comportamente si rezultate diferite -- rezultate pe care si le doresc cu adevarat si agentii si clientii deopotriva. Insa, intai, trebuie sa incepi cu tine pentru a putea pretinde de la celalalt (clientul tau).
#35. Claudiu Ghebaru | 25.04.2012 | 12:43
3 (5/8)   
Dragii mei clienti din piata si de aici, cand veti intelege sa lucrati profesionist cu un agent imobiliar atunci situatia se va detensiona. De cate ori va schimbati dragii mei medicul de familie ? De cate ori va schimbati ginecologul sau stomatologul ? Odata la cativa ani este un raspuns pertinent in viziunea mea. Si daca tot il schimbati, il schimbati pentru unul mai bun nu? Aveti in acelasi timp 3 medici de familie si 7 stomatologi ? NU DRAGII MEI, nici macar un nebun nu are asa ceva.

INSA ATUNCI CAND VREI SA VINZI O PROPRIETATE, SAU SA INCHIRIEZI UNA, ai 4-6-8 agenti pe care ii contactezi. Daca tot e pe "moka" si vizionarile nu se platesc, hai sa ii alerg pe toti ca doar sunt sclavi, nu agenti ! De ce soliciti servicii calitative din vest, daca te comporti totusi ca un cetatean din lumea a 3-a? Intrbati-va cunostintele, rudele prietenii care au lucrat cu agenti imobiliari cunoscuti si cu reputatie si veti vedea ca nu ati fost dezamagit. Alegeti-va un agent(UNUL SINGUR) cu care vreti sa cumparati o proprietate si veti vedea ca nimeni din piata nu va spune :

Daca incepem impreuna, terminam impreuna si siguranta tranzactiei este asgurata, iti voi arata toate ofertele din zona pentru ca la sfarsit sunt sigur ca acel comision se va intoarce la mine ! IAR TU IN CALITATE DE CLIENT VEI FI 100% CA AI ALES CEA MAI BUNA OFERTA, IN TOTALA CUNOSTINTA DE CAUZA. Si nu va fi 3%( cu riscul de tepuire inclus), va fi 1-1,5%, sigur, care va genera incredere reciproca pe termen lung.

Este un subiect pe care putem sa-l dezbatem la nesfarsit, insa intotdeauna e mai usor de dat vina pe altii pentru trasaturile noastre comportamentale de cetateni balcanici !
#34. Evo II | 25.04.2012 | 12:28
2 (3/5)   
Completare:
@Robert Ion - daca te intelegi cu agentul/agentia asupra unui comision si, ulterior, ti se va cere mai mult, atunci da, este nerusinare/hotie, dar daca, in schimb, consimti asupra unui comision si apoi vrei sa-l diminuezi argumentand ca ti se pare prea mare din varii motive atunci adjectivele de mai sus te caracterizeaza.
@S - eu, acasa, pe pereti am o nuanta de portocaliu care-mi place foarte mult. Ar trebui sa schimb culoarea pentru ca tie nu iti place aceasta...?
@Tibi - nu stiu de ce, dar mi se pare un non-sens ce scrii tu acolo: "am inchiriat cu agentie, am cumparat cu agentie si tot ce am luat pentru banii mei era ... pai: nimic!!!" Daca ai dat bani si n-ai primit in schimb nimic se numeste inselaciune si ar trebui sa te adresezi politiei. Serios!
@Iazu - ca sa nu mai intampini probleme de genul asta pe viitor poti s-o faci printr-o simpla intrebare: pentru serviciile pe care le primesc de la dvs. oferiti si factura? Simplu!
@MAYA - considera-te norocoasa! Sunt proprietati care stau si de doi ani pe piata...
#33. amh | 25.04.2012 | 12:05
4 (2/6)   
Pe de-o parte un agent bun care te ajuta si iti verifica toate actele etc si se duce la vizionari te suna sa iti spuna ce a mai aparut pe piata samd isi merita banii, si te scuteste pe tine ca client de multe batai de cap. Pe de alta parte sunt unii care nu vad de ce ar merita banii mei cand chiar nu au facut absolut nimic sa ii castige.
Altora li se par comsioanele prea mari si gresesc ca in loc sa negocieze prefera sa nu mai plateasca deloc. DE asemenea si agentiile ar trebui sa fie mai flexibile cu comisionul. Intr-adevar in aceste momente multe sunt dispuse sa negocieze comisionul dar inainte nu era asa. Lipsa de profesionalism a unei mari parti a agentilor imobiliari a stricat si imaginea profesionistilor. Si sa nu credeti ca firme mari inseamna ca sunt si profesionisti.
#32. Evo II | 25.04.2012 | 11:53
-4 (10/6)   
Initial, referitor la continutul articolului, aveam cateva obiectii de facut asupra acestuia, dar citind comentariile de mai jos nu m-am putut abtine in a da niste raspunsuri punctuale catorva dintre ele.
@Sergiu - absolut gresit ca sa nu spun ca esti rau intentionat. Ce vrei sa spui cu afirmatia "daca cumparatorul la randul sau nu e dispus sa il plateasca"; daca nu stiai iti spun eu: agentul e platit la starsitul tranzactiei, n-are de unde sa stie daca clientul este dispus sau nu sa il plateasca chiar daca va exista un contract intre ei.
@Tibi - pui niste intrebari infantile (ca sa nu ma refer la exprimare!): "cu cat este mai mult costul agentiei in caz de un imobil de 1 milion decat la unul de 50 de mii?" Nici nu m-as obosi sa-ti raspund, dar iti dau un "hint", totusi (pe care, probabil, n-ai sa-l intelegi): ca sa ajungi de la Bucuresti la Paris folosesti aceleasi resurse ca de la Bucuresti la... Slobozia, sa zicem?
@Remus - "30+" telefoane pentru "o chirie" e foarte mult, poti gasi din maxim 10 (in cazul in care stii ce vrei, iar sursa ta nu este Anuntul Telefonic) ca sa nu mai spun ca nu vrei pomana (penthouse-uri se gasesc). "O CHIRIE minim" comision e o minciuna din partea ta; toate (ma rog, aproape toate), solicita 50% comision. In rest, subscriu raspunsului pe care l-ai primit de la Tavi.
@Mara Popescu - "E normal ca atunci cand intermediezi vanzarea unui castel sau a unei opere de arta sa calculezi comisionul din valoarea de piata a acestora?" Da, e normal! Asta e o realitate a pietei in orice domeniu.
@proprietar - daca un agent ti-a adus un client dintr-o "simpla deplasare" cu care te-ai si inteles asupra tranzactiei/pretului, etc, se numeste eficienta. Ori, eficienta are un pret. Mare!
#31. adriana | 25.04.2012 | 10:50
3 (5/8)   
Sunt situatii si situatii......vreau sa amintesc cateva .....Am vazut aici o gramada de comentarii dar mai multe cu privire la agenti care incearca sa va bage mana in buzunar...pai domnilor, doamnelor, adevarul e ca va este frica ca altcineva castiga de pe urma voastra...voua va este frica virgula ca daca se gaseste un client, un cumparator va trebui sa dati un comision....adica gasesc clientul si dupa aceea incepeti sa dati din colt in colt ca nu mai vrea sa plateasca cand se vede cu sacii in carutza, pai asta nu e tiganeala, vorbim de o chestie si dupa aia imi spui ca ce am facut pentru asta, mai ca nu trateaza direct cu cumparatorul in timp ce eu ma uit afis.....adica tupeu nu bun simt.....pana nu gaseste clientul, agentul nu este platit cu nimic...el lucreaza pe incredere...actualizeaza zecile sutele de anunturi de publicitate, vede proprietatile sau daca este recent, il poate vedea si cu clientul, daca oferta pare foarte buna, in cateva ore se poate vinde o proprietate buna, pana merg eu sa fac poze si ma intorc poate fi si vanduta..... si eu ca agent nu stiam daca respectivul client vrea sa profite de mine sau nu...si munceam de dimineata pana seara la 8, 9 uneori, in caldura in frig in conditiile in care eram platita doar pe vanzare dar nu si pt faptul ca mergeam la vizionari cu clientii.....si vanzarile nu sunt in fiecare luna asa cum cred multi amatori care nici macar nu au fost agenti imobiliari, nu mai mult decat mine, pai sa se faca acei domni care comenteaza agenti imobiliari sa se imbogateasca daca e asa de simplu, stiu ca am castigat si eu la 2, 3 luni dupa o singura vanzare 600 de euro, pai calculati pe 3 luni sa vedeti ce mare imbogatire este.....de dimineata pana seara si stai intr-un stres ca nu stii daca vinzi ceva sau nu...daca ai ce manca ....ca sa nu mai vorbesc ca oamenii profita de noi, vad proprietati, se informeaza culeg informatii despre piata , gratuit, si apoi pot sa isi caute singuri ....ca doar nu plateste pentru vizionari si apoi nu-ti raspund nici la telefon........asa ca daca nu vreti sa vindeti cu agentie , faceti voi singuri treaba de publicitate zilnica, vizionari, analiza pietei, vanzare in conditii sigure, analiza documentelor de proprietate, conditiile in care se face un precontract, negociere si nu mai apelati la agenti daca nu vreti...chiar nu este obligatoriu si se poate intrerupe oricand aceasta colaborare.....asa ca pana la urma tot agentul pierde pentru ca el trebuie sa faca verificarile daca este tepuit sau nu, daca s-a intors cumparatorul la apartament sau nu....
#30. MAYA | 25.04.2012 | 09:41
5 (6/11)   
CONTRACT DE EXCLUSIVITATE !!!!! AM AVUT ASA CEVA SI PENTRU 2 LUNI......NU AU VENIT CU NICI UN CLIENT !!!! ASA CA ....SA NE LASE
#29. lazu | 25.04.2012 | 08:57
11 (2/13)   
Nu se fac contracte cu clientii pentru ca multe agentii nu ofera factura fiscala la plata comisionului. Eu am fost clientul unei astfel de agentii si am platit comisioane pt. mai multe tranzactii in valoare de peste 4000Euro. Nu am primit chitanta pt.ca in acest domeniu evaziunea e la ea acasa..
#28. robert | 24.04.2012 | 18:31
0 (13/13)   
"reprezentarea exclusiva" este intr-adevar cheia sigurantei in tranzactiile imobiliare din Europa. sa nu credeti ca numai in Romania se incearca tepuirea agentilor. Si in Germania se practica sportul asta. Problema este ca atunci cand potentialul cumparator constata ca nu te poate sari , de cele mai multe ori renunta la cumpararea imobilului. Foarte rar sa isi "calce pe suflet" si sa plateasca pretul si comisionul. Prefera sa mai caute ceva similar luni de zile. Clientul roman are inca senzatia ca poate intalni "dupa colt" ceva mai bun si mai ieftin. Clientul roman se repede si pune imbunatatiri pe masini de isi dubleaza pretul masinii, dar nu plateste imobilul dupa care ii arde buza. Acelasi client isi cumpara vacante de 5 stele la Mamaia si se repede in Poiana Brasov, unde nu are unde parca masina. Din pacate educatia si autoeducatia sunt flori rare.
#27. Iulian Sorin | 24.04.2012 | 16:57
-1 (12/11)   
Eu nu inteleg de ce autorul pune problema la modul asta. Eu sunt agent imobiliar si nu am pierdut decat un singur proces in 15 ani si ala,aberant, pe un viciu de procedura. Nu ai cum sa pierzi daca-ti completezi corect contractele.
Altfel, cineva punea corect problema : tema este despre beneficiarii de servicii care fura sau incearca sa fure prestatorul si se ajunge tot la discutia ca agentul ar fi hot.
#26. Tibi | 24.04.2012 | 15:28
12 (5/17)   
@Tavi: nu cred ca specificandu-mi meseria o sa ajuta la ridicarea nivelului de servicii de intermediere din tara.

dar (ca la alcoholisti anonimi):
numele meu este Tibi, sunt informatician si am fost tepuit de agenti(i) imobiliari.

am incercat sa caut chirie de mai multe ori in Timisoara am cautat chirie in Cluj si acum caut o locuinta de cumparat. peste tot dau de acelasi "strategie" de copil prost a agentiilor de a umple ziarul de spamul lor. omul daca nu de alta, de disperare ajunge intre ghearele unei agentii. am inchiriat cu agentie, am cumparat cu agentie si tot ce am luat pentru banii mei era ... pai: nimic!!!

sunt 100% de acord ca sa introduca lege sa poti face tranzactii numai prin agentii, dar pentru asta sa fie un atestat de agent. nu tot omul care se simte mai smecher sa ajunga agent imobiliar. respectiv agentiile sa nu fie numai intermediari dar sa poate sa iti deie sfaturi, sa te consulte.
#25. Remus | 24.04.2012 | 14:48
6 (5/11)   
@Tavi: cat timp sunt un om corect/cinstit, nu ma zgarcesc la bani si consider ca traiesc dupa niste principii normale general acceptate in societatile mai reusite ca ale noastre, normal ca ma gandesc ca vrea sa ma intepe cand vad ca nu misca nimic, de-abia leaga doua vorbe in romana, are un ton nepotrivit si tot asa, iar cand lucrul asta mi se intampla la majoritatea "rotitelor" sociale de care am nevoie - devin foarte atent. Eu am vorbit strict de statistica mea personala, cu cei din cercurile mele de cunoscuti. Generalizarea folosita de dvs. nu are nici un suport de argumentare. Dupa cum vedeti prin jur, proportia intre agenti seriosi/clienti buni este lejer subunitara. Da, clientul si agentul pornesc cu temere in relatie, dar agentul e o parte care poate disparea oricand din majoritatea zonelor imobiliare :)

Cineva sugereaza ca orice tranzactie sa se faca prin agentii imobiliare - de acord cand e o lege impusa si cand agentul face ce a scris "S." ca face agentul lui din strainatate. As fi mai mult decat bucuros sa dau comisionul in conditiile astea.

Ca fapt divers, nu pot sa nu remarc ca cele mai evidente/ pline de patos comentarii din partea unor agenti au greseli grave de limba romana...ce coincidenta.

Concluzia e ca mi se pare normal sa platesc un serviciu cand beneficiez de el. Oricat ar bate unii apa in piua, lucrul acesta nu se intampla (statistic) in piata. Asa ca voi vorbi respectuos/diplomat cu un agent imobiliar intr-o relatie comerciala (ca intotdeauna), dar la primul semn ca ma traduce sau freaca menta, la revedere drum bun. Pentru mine, din nefericire, am dat in aproape toate cazurile de "drum-bun".

PS: si articolul trebuia sa trateze problema din ambele sensuri, ca sa fie un articol solid.
#24. Tavi | 24.04.2012 | 14:22
9 (4/13)   
Parerea mea e ca agentiile imobiliare nu sunt altceva decat o reflectare a societatii romanesti. Gasesti in ele acelasi procent de profesionalism si bunavointa ca si in restul domeniilor.
Domnul de mai sus zicea : "Momentan pornesc cu frica intr-o relatie cu un agent, plecand de la premisa ca vrea sa ma intepe.". Presupun ca atunci cand are o relatie cu un doctor, avocat, politist, jurist, instalator, tamplar etc porneste relaxat si fara senzatia ca va fi jecmanit sau tras in piept . Macar in domeniul imobiliar ai posibilitatea de a apela la agentii fara sa platesti ceva inainte , platind doar cand cererea ta e rezolvata , spre deosebire de alte domenii unde de multe ori platesti si rezultatele nu se vad.
Tot domnul de mai sus : Sunt doar cateva situatii in care am auzit "Da, am apelat la un agent imobiliar si tipul isi face treaba, simt intr-adevar ca beneficiez de un serviciu si ma scuteste de o gramada de batai de cap".
Chiar vreti sa ma faceti sa cred ca suntem o natie de oameni care stiu sa aprecieze cand li se face un bine ? Ca am ajuns dintr-o data sa recunoastev valorile adevarate ? Sa fim seriosi , mai avem mult pana acolo.
Pana la urma ramane ideea : clientii pornesc cu retinere si teama in relatia cu un agent. Partea proasta e ca si agentul porneste la fel.
Singura scapare ? Sa ne facem cu totii treaba asa cum trebuie in domeniile in care activam. Chiar asa : hai sa ne si precizam meseriile atunci cand facem un comentariu. Cred ca va fi foarte distractiv !
#23. S | 24.04.2012 | 14:21
20 (6/26)   
Am locuit in Bucuresti aproximativ 7 ani, timp in care am stat numai cu chirie. Am colaborat de nenumarate ori cu agentii imobiliare si since, ma intreb pe ce anume am platit sutele de euro care au ajuns la respctivele agentii. In afara de a da un telefon agentii de la inchirieri nu fac nimic! De cele mai multe ori nici macar nu au vazut apartamentul la care te duc, sau, atunci cand au vazut deja apartamentul nu isi dau interesul sa faca o selectie in functie de ceea ce le ceri. Intotdeauna am cerut agentiilor sa imi prezinte apartamente mobiliate "modern" si in 90% din cazuri am fost dusa prin tot felul de bombe cu peretii roz-mov, mobilier din anii 60-70 (nu exagerez) si electrocasnice soioase. Problema majora, dupa parerea mea e ca agentii imobiliari din Romania nu sunt profesionisti. Domeniul imobiliarelor e o zona in care esueaza absolventi de liceu, studenti part time, persoane total nepregatite. Degeaba le solicitam oferte decente, atata timp cat ei au crescut cu carpeta pe perete si considera un apartament varuit portocaliu si cu coloane de rigips culmea luxului.
De cand nu mai locuiesc in Romania, am descoperit ca in alte tari (1.)agentii imobiliari fac anumite cursuri care ii pregateasca pentru aceasta profesie si (2) ei chiar gestioneaza proprietatile, nu dau doar 1 telefon la inceput, incaseaza banii si atata tot. Agentul imobiliar cu care lucrez acum este persoana ca se ocupa de tot ce am nevoie de la apartamentul in care stau. Can se strica ceva, agentul imi trimite un tehnician sa repare, cand sunt probleme cu vecinii agentul se ocupa de solutionare, agentul se ocupa de renegociere chiriei samd. Pentru asta inteleg sa platesc! Dar agentilor din Romania o sa refuz onorariul cu orice ocazie
#22. Robert Ion | 24.04.2012 | 14:19
10 (10/20)   
Am facut 2 tranzactii anul asta si agentii aduceau mai degraba a interlopi prin modul in care puneau problema si fortau mana. Comisionul de 3% pe care au nerusinarea sa il ceara mi se pare hotie la drumul mare si ma bucur ca aud ca au fost cazuri in care nu au primit acest comision. Pentru o tranzactie de 80.000 de euro practic pierzi valoarea renovarii unei camere numai cu acest comision.
As fi total de acord cu un comision cinstit de 500 de euro pe tranzactie de exemplu, dar cat cer ei indiferent ca sunt agentii cu staif sau interlopii cu care am avut eu de-a face este nemeritat.
#21. Dumitru | 24.04.2012 | 14:17
-7 (13/6)   
Problema este de cultura si civilizatie.Atita timp cit ai de-a face cu personaje cu diferite caractere si grad de cultura mai mult decit precar,este firesc sa gasim,,saritori".In acest domeniu,exista un vid legislativ total si nu se vrea sa existe o lege a agentiilor imobiliare ori a agentilor imobiliari,pentru ca sunt multe personaje,samsari,bisnitari imobiliari care mai mult distrug in piata imaginea agentului imobiliar si care chiar sunt dintre personajele cu putere de decizie la virf.Daca ar exista o lege in acest domeniu,s-ar elimina fraudele,evaziunea fiscala s-ar elimina asazisii ,,intermediari"nepregatiti si intermediind dupa ureche,nu ca niste profesionisti.In cei care sau pe cei care-i consiliem ar trebui si asa ar fi firesc sa-i consideram partenerii nostri de afacere.Eu cu cel care vinde si cu cel care cumpara ar trebui sa existe un parteneriat si fiecare sa fim multumiti,vinzatorul,implicit cumparatorul sa fie multumit de serviciile prestate de mine,eu sa fiu multumit de comisionul incasat,corect si cinstit.URGENT,LEGISLATIE IN ACEST DOMENIU.Ar fi firesc sa nu se mai vinda,cumpara,inchiria decit prin intermediul agentiilor imobiliare.Se face fara,constatare de evaziune , frauda si amenda drastica,fara procese.
#20. IULIAN | 24.04.2012 | 14:12
4 (5/9)   
Am lucrat ca agent imobiliar in Iasi timp de 8 ani si comisionul incasat de agentie nu presupune doar o cursa cu taxiul cum spunea un antevorbitor ci telefoane, stabilirea de contacte identificarea ofertei cea mai convenabila cumparatorului.samd....o agentie serioasa poate sa faca in asa fel incat un cumparator sa sune pentru un apartamant de 60.000 euro de ex si apoi dupa o i sau doaua acel client sa cumpere o locuinta cu un pret tot de aprox 60.000 euro , plus sau minus 500 euro, dar cu tot cu comisionul agentiei si actele notariale......am intalnit situatii in care oameni care voiau sa cumpere au ramas cu avansuri date la cei care vand si le-au dat teapa, dupa care au mers prin tribunale ca sa isi recupere banii. eu ca si agentie permiteam luatul si datul de avansuri pentru proprietati dar avansul ramanea la agentie si totul se facea in baa unui antecontract de vanare cumparare......si tot asa as putea sa va dau spete pana maine dimineata.....ideea este ca de multe ori o agentie seriaosa poate favoria si cumparatorul desi el e cel care plateste....si de fapt...de asta plateste .....
#19. Marlena | 24.04.2012 | 13:51
9 (6/15)   
Articolul se intituleaza "Clientul care sare agenţia: un risc asumat. Lupta pentru dreptate este inutilă, iar sancţiunile sunt rare "..........iar comentariile voastre sant despre agent !!!
Tot vorbim despre agent, CORECT , dar vorbiti fratilor si despre CLIENTI .
Dati exemple despre despre cat sant de neseriosi , smecheri ......
#18. proprietar | 24.04.2012 | 13:37
5 (9/14)   
Platesc comision, dar, dar agentii cu care am legatura nu stiu nici sa se intereseze de oferta, iti rad in nas, sau la telefon de pret. Daca ai o proprietate cu un pret mai mare. ar trebui sa fie mai politicosi sa te sfatuiasca daca pretul este corect sau nu , sa nu-ti rada cand te suna si sa-ti spuna visezi - eu de ce i-as plati comision daca imi fac publicitate pe banii mei??? Este suficient sa gasesca un client si eu sa-i platesc 3% doar pentru ca el a avut o simpla deplasare????!!!
#17. ionescu | 24.04.2012 | 13:18
0 (5/5)   
orice proprietate are avantajele si dezavantajele ei;important este sa le cunosti inainte sa cumperi;este adevarat ca ,mai ales acum cand clientii sunt mai putini ,se incearca mai mult ascunderea dezavantajelor;pentru asta apeleaza la cineva cu experienta care NU este agent imobiliar
#16. ELIZA | 24.04.2012 | 13:08
15 (7/22)   
Da, este adevarat, agentiile au cheltuieli cu salariatii, chiria si este normal sa perceapa un comision. Problema este ca...pentru acel comision nu se taie chitanta/factura, stiu asta din proprie experienta. Plus ca, tot din experienta personala stiu asta, foarte multi habar nu au nimic despre propietatea pe care o prezinta clientului ...
#15. magaru | 24.04.2012 | 12:50
4 (8/12)   
Stimati clienti ,problema este mai delicata decat credeti.In primul rand sunt foarte putine agentii care isi respecta angajatii,si asta se reflecta si in calitatea celor care lucreaza ca agenti imobiliari.Daca tu ca sef de agentie nu iti platesti corespunzator angajatul,normal ca tu ca,client vei avea de a face cu un terchea-berchea.Mentalitatea trebuie schimbata de la nivelul sefilor de agentii,apoi in jos spre nivelul de interactionarecu clientii.Am lucrat ca consilier imobiliar cativa ani ,ca broker ,si pot spune ca mi-am respectat clientii si i-am sfatuit cat de bine am putut.Din pacate piata este in cadere libera ,iar profesionisti in acest domeniu se orienteaza spre joburi platite conform pregatiri.In urma ramine pleava.
#14. Mara Popescu | 24.04.2012 | 12:48
12 (7/19)   
Daca tot vorbim despre comisionul agentului imobiliar, nu mi se pare corect ca acesta sa fie calculat la valoarea de piata a proprietatii. Pana la urma nici agentia si nici agentii imobiliari nu si-au adus aportul la crearea acestei valori. E normal ca atunci cand intermediezi vanzarea unui castel sau a unei opere de arta sa calculezi comisionul din valoarea de piata a acestora? Presupunand prin absurd ca s-ar vinde Muzeul Antipa, agentul care intermediaza vanzarea poate spune cu ce a contribuit la crearea valorii muzeului?
@marian: va mai da - asa e corect in limba romana, nu "v-a mai da"
Si ca o ultima curiozitate - te-ai intrebat de ce in SUA exista baze de date publice cu valorile la care se tranzactioneaza proprietatile?
#13. Remus | 24.04.2012 | 12:22
18 (8/26)   
Adevarul in piata e ca majoritatea covarsitoare a "agentilor" sunt total pe langa profesie, n-au nimic in comun cu industria si sunt acolo pt ca nu au altceva mai bun de facut, sau au ramas din vremurile in care casele se vindeau/inchiriau singure. Vorbim aici de tranzactiile imobiliare "normale", nu de cele de milioane de euro.

In septembrie am cautat o chirie in centrul orasului. Nu pomana, nu penthouse. In afara de 2 situatii, in celelalte 30+ la numerele de telefon din anunturi au raspuns agenti. Care pretindeau comision de la mine. O CHIRIE minim. In conditiile in care eu nu solicit ajutorul lor, nu ma intereseaza intermedierea, pe mine ma interesa doar anuntul postat si pana la urma, el are interesul sa incheie tranzactia. De distractie, am intrebat-o pe una care vindea/inchiria in piata Unirii: " nu va suparati, dar dumneavoastra doriti peste 2000 de lei doar ca ma duceti la o adresa? Sunteti cel mai scump taxi din Bucuresti. Eu nu solicit serviciile dumneavoastra, imi caut singur, telefonez singur". Raspunsul: "aa, pai asa se practica, chiriasul plateste intotdeauna". Tiganeala maxima, mi-au facut atata scarba toti agentii de care am dat incat am platit cativa euro la un site cu anunturi direct la proprietari, rezolvand situatia acolo, in cateva ore, fara comisioane aiurea.

In cateva luni imi cumpar o casa si recunosc ca daca agentul o sa fie din acelasi aluat ca zecile peste care am dat pana acum...o sa incerc sa il sar, pentru ca nu imi place sa platesc bani doar pentru onoarea de a sta de vorba cu unul. Daca isi face meseria si vad suportul lui real adaugat (adica ma scuteste de drumuri aiurea, timp pierdut, telefoane si ma ajuta cu sfaturi de specialitate etc), nu am nici o problema cu a plati munca cinstita. Altfel, sute/mii de euro sunt nejustificati, mai ales cand imi sunt luati cu japca.

Povesti ca cele de mai sus au absolut toti cei din jurul meu care s-au lovit macar o data de piata imobiliara. Sunt doar cateva situatii in care am auzit "Da, am apelat la un agent imobiliar si tipul isi face treaba, simt intr-adevar ca beneficiez de un serviciu si ma scuteste de o gramada de batai de cap".

Momentan pornesc cu frica intr-o relatie cu un agent, plecand de la premisa ca vrea sa ma intepe.

@Marian, Un agent bun nici nu s-ar fi obosit sa zica ce ai zis tu. Si astept momentul ala in care nici unu din agenti nu o sa mai faca ceva pe "gratis" - PFFT. Piata se poate misca la un nivel decent si fara voi, numai sa se prinda clientii.
#12. Tibi | 24.04.2012 | 12:12
11 (8/19)   
@marian: sunt convins ca punerea de anunturi false respectiv spamuirea publicatiilor de mica publicitate sunt o chestie grea, dar nu vad de ce oricine ar trebuii sa cotizeze la costurile agentiilor pentru a face acest lucru.

am avut de a face cu agenti(i) si pot sa spun ca habar n-au despre piata. nu stiu decat sa noteze niste anunturi si sa revanda informatia care a fost oricum publica.

vreau sa stiu si cum justifica cererea de procent din pretul de vanzare? cu cat este mai mult costul agentiei in caz de un imobil de 1 milion decat la unul de 50 de mii? ca si cum la doctor te-ar taxa in functie de venit.

se poate fara agentie lejer, numai trebuie sa te interesezi si sa te documentezi.
#11. marian | 24.04.2012 | 11:42
-1 (8/7)   
@ Cris Ai dreptate Cris.Ca in orice domeniu si in acesta exista exemple negative.Dar vor disparea pt ca piata este din ce in ce mai dura iar clientii au devenit mai pretentiosi si mai selectivi.
#10. marian | 24.04.2012 | 11:35
-33 (45/12)   
@Sergiu si Mara Popescu Sunteti genul de clienti care abia asteptati sa faceti schimb de nr de telefon cu proprietarul,sa sariti agentul si sa radeti copios in urma acestui gest.Habar nu aveti ce inseamna o oferta de calitate si va credeti mult mai destepti si cunoscatori in imobiliare decat un consilier imobiliar.Oricum in curand nici un agent imobiliar nu v-a mai da vreo informatie din domeniul imobiliar gratis.Va fi totul contracost......chiar si cele mai banale informatii.Nu stiti sa apreciati si nu realizati cata munca depune un agent imobiliar neavand certitudinea ca in urmatoarele luni va face vreo tranzactie
#9. Cris | 24.04.2012 | 11:22
23 (4/27)   
Am avut contacte cu o multime de agenti (peste 50) si pot spune ca doar 2-3 meritau acest titlu.
Problemele sunt urmatoarele:
- nu stiu date despre imobilul prezentat in afara de pret, de multe ori nu il cunosc nici pe proprietar,
- nu au abilitatea de a negocia,
- se prezinta la intalnire imbracati de vacanta,
- iti prezinta o gramada de oferte care nu te intereseaza.
In ultimii ani constat totusi o imbunatatire cu privire la tinuta, dar lipsa informatiilor despre obiectul tranzactiei a ramas.
#8. Sergiu | 24.04.2012 | 09:53
25 (7/32)   
Din pacate aces articol trateaza problema doar din pct. de vedere al agentului.


Problema principala este ca agentii la noi doresc sa castige la doua capete si conform proverbului cu iepurii, pierd.

Sa va explic: daca eu angajez un agent in calitate de cumparator, sunt de acord sa il platesc, dar el sa imi prezinte oferta existenta pe piata, conforma cu cererea mea. Sa presupunem ca el gaseste fix ceea ce eu caut. El nu imi va prezenta oferta respectiva daca cumparatorul la randul sau nu e dispus sa il plateasca. Cu alte cuvinte el nu reprezinta in totalitate interesele mele. Mai mult, el nu va negocia pretul in interesul meu, pentru ca scaderea pretului i-ar afecta comisionul.

Invers, daca eu il angajez in calitate de vanzator, el nu imi va aduce decat clienti care sunt dispusi sa plateasca la randul lor comision, chiar daca ei nu au apelat la agentie pentru "cautare" ci doar pentru un anunt punctual.

In plus, asa cum spune si articolul, agentii pun adesea clientii aiurea pe drumuri, uitand deliberat sa prezinte anumite aspecte. Si pentru multi agenti cuvantul de baza este "a, dar ce cautati nu puteti gasi la banii astia". Ba da, pot! Si daca eu pot agentul ar trebui sa poata mai mult.
#7. Mara Popescu | 24.04.2012 | 09:31
19 (2/21)   
Ar mai fi de adaugat ca piata imobiliara din Romania nu este o piata echilibrata si ca valorile la care sunt tranzactionate proprietatile nu sunt publice, desi ar trebui sa fie. Nu exista un punct de referinta, iar valoarea de piata a aceleiasi proprietati difera de la un evaluator la altul. In aceste conditii cata incredere poti avea intr-un agent imobiliar? Iar faptul ca "agentii aleg sa nu mai trateze clientii la standarde inalte" tine de educatia pe care o au agentii si de respectul pentru profesia pe care si-au ales-o. Daca ei nu-si respecta profesia, de ce s-ar astepta ca altii sa o faca?
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
 
IMOBILIARE CU UMOR
propusa de
Daniel Dobre
VEZI GALERIA
Trimite ideea ta umoristică despre sectorul imobiliar! Cea mai bună sugestie va fi pusă pe hârtie de un caricaturist şi premiată.
Eveniment organizat de
IMOPEDIA
Parteneri
ADAMA RGR
Parteneri strategici
ARAI APAIR UNAI Asociatiaimobiliara REMAX Spider aktivtherm Imobiliar Foto
Parteneri media
Romania Libera GSP Casa mea realitatea.net romaniatv.net economica TNI Project Expo Efin My Bucharest Ansambluri Bucuresti

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video