In prima jumatate a anului au fost inchiriati aproximativ 84.000 mp de birouri. Aproape 15% din acest volum l-au reprezentat inchirierile pentru companii din sistemul medical privat. Pe piata de office, analistii estimeaza cresterea ratei de absorbtie cu 46% pana la finele anului.


13646-medlife-sanatate.jpgDesi exista activitate pe segmentul de birouri, aceasta nu este suficienta pentru ca investitorii sa fie convinsi sa inceapa proiecte noi de dezvoltare. De aceea, pana nu se absoarbe stocul excedentar, nu ne pu­tem astepta la o refacere rapida a intere­sului investitorilor pentru noi proiecte de cladiri de birouri, declara Mihnea Serba­nescu, directorul general al DTZ Echinox.

Totusi, desi volumul absorbtiei anuale nu este impresionant, cererea creste in mod constant, precizeaza Serbanescu. „Noi estimam ca absorbtia stocului existent se va produce intr-un interval de doi pana la trei ani. Apoi pe piata se va instaura un echilibru al cererii cu oferta, urmat la putin timp de o noua goana a preturilor", crede directorul DTZ.

Piata inchirierilor a avut o dinamica interesanta in aceasta prima jumatate de an. Operatorii din sector afirma ca segmentul cel mai activ in aceasta perioada a fost cel al clinicilor private. „Noi am inter­mediat, spre exemplu, cea mai mare tran­zactie pe acest segment pentru Sanador, care a ocupat o cladire pe strada Sevas­to­pol", spune Serbanescu. Cladirea, cu o su­prafata inchiriabila de 11.735 mp, im­partita in doua corpuri si o parcare subterana cu 200 de locuri, a fost dezvoltata de Castrum Corporation, firma controlata de omul de afaceri Gheorghe Mois.

Alte tranzactii in sectorul clinicilor private au fost semnate de catre Medlife, care a inchiriat 1.200 mp in cladirea Po­rum­baru BO din Capitala, sau Centrul Medical Unirea care va deschide o unitate medicala pe o suprafata de 1.200 mp in cladirea Sun Offices, conform datelor CBRE. Imobilul este componenta de bi­rouri a complexului ¬dezvoltat de Euro ¬Mediterranee Consulting (EMCT) si Sparkassen ¬Immobilien, care ¬include si mallul Sun Plaza. Cladirea de birouri este construita pe trei etaje ¬deasupra centrului ¬comercial - si are o suprafata inchiriabila de 9.800 mp.

Totodata, recent, Cushman&Wakefield a intermediat la Timisoara inchirierea a 855 mp in cladirea de pe bulevardul Republicii apartinand Bega Group pentru clinica Hiperdia. In Timisoara, chiria pentru spatii de birouri din zona centrala este de aproximativ 11-13 euro/mp/luna, in timp ce pentru zone secundare chiria poate scadea si la 5-7 euro/mp/luna, spune Felicia Vasiu, director asociat Cush­man &Wakefield Timisoara. Gradul de neocu­pare este de aproximativ 20%. Totusi, la Timisoara, cele mai multe cereri de inchi­riere vin din partea companiilor din dome­niile IT si servicii profesionale, adauga Vasiu.

Din datele comunicate de firmele de consultanta reiese ca, de la inceputul anu­lui, volumul de spatii de birouri inchiriate de firme din sistemul medical privat depaseste 15.000 mp, ceea ce inseamna peste 15% din suprafata totala inchiriata. In total, conform datelor DTZ Echinox, com­paniile au semnat contracte de inchiriere (sau preinchiriere) pentru circa 84.000 mp de birouri. Totodata, pana la finele anului, analistii companiei estimeaza ca absorbtia pe piata de profil va ajunge la 190.000 mp, adica cu 46% mai mult comparativ cu anul precedent.

Cine mai inchiriaza

Clientii clasici, companii din sectorul bancar, IT&C sau avocatura nu au coborat stacheta. Spre exemplu, cea mai mare tranzactie de pre-inchiriere a fost incheiata de catre UniCredit, care a semnat un pre­contract pentru un viitor sediu centralizat in zona Sofitel, intr-o cladire care va fi livrata in 2012.

Mai sunt si alte cateva banci care se pregatesc sa-si consolideze acti­vitatile. „Totusi, ce observ este ca nu mai avem tranzactii spectaculoase, de exemplu companii care sa se mute de la 3.000 la 10.000 de mp", spune Mihnea Serbanescu, de la DTZ Echinox.

Gradul de neocupare este mai accen­tuat in zonele periferice si normal pentru perioada de criza in cele centrale. Insa me­dia acestui indicator este mare din cauza faptului birourilor neocupate in special din zona Pipera, unde s-au construit foarte multe proiecte in anii din urma.

Investitii in dezvoltare

Spre deosebire de regiunea Central si Est-Europeana (CEE), unde segmentul birourilor a dominat volumul investitiilor in semestrul I al acestui an, doar o singura tranzactie pe piata de birouri a fost realizata in Romania.

Este vorba despre achizitia partiala de actiuni pentru City Gate din Bucuresti, conform datelor CBRE. Totusi, parte a unei tranzactii inter­nationale, activele Europolis din Romania au fost cumparate de catre CA Immo. Acestea includ doua cladiri de birouri importante: Europe House si River Place, dar si un parc logistic - Europolis Industrial Park - si doua terenuri in dez­voltare. Aceasta tranzactie va fi inclusa in volumul investitiilor din trim. I 2011, perioada in care CA Immo va efectua prima plata.

Conform DTZ Echinox:

* Stocul total al spatiilor de birouri in semestrul I a ajuns la 1,64 mil. mp, nivel apropiat de cel inregistrat in Kiev sau Bratislava
* Pana la finele anului, stocul spatiilor de birouri ar putea atinge 1,8 mil. mp
* Livrarile noi in semestrul I din 2010: 121.000 mp; 42% din volumul anual planificat
* Pentru 2010, noua oferta este estimata sa atinga 288.000 mp, in scadere cu 12,7% fata de 2009
* Zona de Centru-Nord a Bucurestiului includee 32,5% din oferta livrata in semestrul I 2010

Sursa

21 September 2010