Toate persoanele majore care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca pot participa activ la îmbunătățirea anumitor aspecte legate de orașul în care trăiesc. Astfel, cei care au un proiect sau măcar o idee cu privire la definirea și abordarea problemelor Clujului se pot implica în procesul de bugetare participativă.

42165-cluj_centru.jpg”Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile și inițiativele comunității clujene se manifestă și se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv și transparent prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local”, se arată în comunicatul Primăriei Cluj-Napoca.

Propunerile de proiect pot fi depuse până pe data de 19 august, fie online, pe platforma www.bugetareparticipativa.ro, fie la biroul amenajat la Centrul de Cultură Urbană Casino, în fiecare zi lucrătoare, între orele 13.00-17.00.

Fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) și va trebui să țină cont de faptul că valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 de euro (inclusiv TVA).

Potrivit Regulamentului procesului de bugetare participativă, inițiativele clujenilor trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:

1) Alei, trotuare și zone pietonale;

2) Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației;

3) Spații verzi și locuri de joacă;

4) Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

5) Infrastructura educațională si culturală;

6) Orașul digital.

Proiectele depuse de membrii comunității clujene vor fi analizate din punct de vedere tehnic și legal de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, în perioada 20 august – 30 septembrie. Va fi stabilită lista proiectelor eligibile, iar acestea vor fi supuse votului cetățenilor, în două etape.

”Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei Cluj-Napoca, dacă este necesar. Similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spațială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect”, se precizează în comunicat.

Prima etapă de vot se va desfășura în perioada 1-21 octombrie, iar fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege șase proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). Vor fi selectate maxim 30 de proiecte, iar primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

În intervalul 22-28 octombrie vor fi validate voturile, iar în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie se va desfășura cea de-a doua etapă de vot. Fiecare cetățean va putea alege un singur proiect dintre cele maxim 30 stabilite în prima etapă.

La finalul celei de-a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Votul va fi validat în perioada 19-25 noiembrie, iar pe 26 noiembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Proiectele câștigătoare vor fi implementate începând cu anul 2019.

 

24 July 2018