Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Clujul se pregătește pentru industria 4.0

Publicat: | Autor: Andreea Nitoi | Numar afişări: 2877

Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care primește o finanțare nerambursabilă de 98% de la Comisia Europeană, prin programul Urban Innovative Actions.

sursa foto: presalocala.comProiectul de finanțare, în valoare de 5,6 de milioane de euro, a fost depus de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean și are ca obiect analiza si testarea unor scenarii care să permită comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce pe piața forței de muncă.

Viitorul orașului depinde de muncă și vrem să ne asigurăm că ne putem pregăti ca oraș din timp pentru schimbările sociale și de tehnologie care au loc în acest moment în lume. Putem face acest lucru cel mai bine printr-un parteneriat puternic între administrația locală, mediul cultural, academic, de afaceri și cel social”, a declarat primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc.

În proiectul „Cluj Future of Work” vor fi implicate, pe lângă administrația publică locală și Centrul Cultural Clujean, mai multe organizații membre sau colaboratoare ale Centrului: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania, festivalul ZAIN, Fundația AltArt, precum și clusterele ARIES Transilvania, Cluj IT, Clusterul de Mobilier Transilvan și Clusterul de Industrii Creative.

Câștigarea proiectului a fost anunțată public de Comisia Europeană, miercuri, 10 octombrie 2018, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii dedicate programului Urban Innovative Actions (UIA).

UIA a debutat în anul 2014, finanțând orașe europene pentru a testa soluții noi la probleme strategice contemporane precum mobilitatea urbană (Gent, Toulouse etc.), sărăcia urbană (Barcelona, Torino etc.) sau tranziția în domeniul energiei (Paris, Goteborg etc.).

Pentru proiecte inovatoare legate de piața muncii au fost finanțate, până în prezent, orașele Bilbao, Madrid, Milano și Rotterdam, cărora li se alătură din acest an și Clujul.

“Trăim într-un secol urban, în care viitorul vieții noastre în comun se dezbate în orașe. De aceea trebuie să mulțumim orașelor care au avut curajul de a-și asuma testarea unor noi soluții ce ar putea îmbunătăți calitatea vieții urbane în Europa. […] Proiectul Clujului conectează mai multe industrii culturale și creative cu servicii specifice economiei cunoașterii. Pentru a asigura sustenabilitatea demersului, proiectul integrează și comunitățile dezavantajate și vulnerabile, inclusiv comunitatea romă”, a declarat, la Bruxelles, Marc Lemaître, director în Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane (DG Regio).

Proiectul „Cluj Future of Work” urmărește ca timp de trei ani să implementeze trei obiective principale:

1. Facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție ca urmare a automatizării;

2. Creșterea competitivității și implicarea în nevoi societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.);

3. Înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

Bugetul inițial al proiectului este de 5,6 milioane de euro. Din această sumă, 38 de procente sunt alocate pentru cercetare-dezvoltare și testare de noi tipuri de curricula pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% într-un program de incluziune pe socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, în timp ce 6 procente sunt alocate cheltuielilor de marketing și 10 procente cheltuielilor administrative.

Perioada de implementare a proiectului, care ar trebui să înceapă în primul trimestru al anului 2019, este de trei ani.

Cluj-Napoca se numără printre cele 22 de orașe care vor beneficia de o finanțare totală în valoare de 92 milioane de euro, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

Cele 22 de orașe au primit bani pentru proiecte privind acțiunile urbane inovatoare în mai multe domenii:   adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), autoritatea combinată a metropolei: Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franța), calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franța), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia); locuințe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franța); locuri de muncă și competențe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia).

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video