0-1002-analizator.jpgNumarul de locuinte raportat la mia de locuitori este de 395, mai mare decat media nationala, de 374.

Clujul depaseste media nationala la numarul de locuinte raportat la mia de locuitori, dar si in ce priveste numarul de locuinte noi, raportate tot la mia de locuitori. Specialistii incadreaza judetul din inima Transilvaniei in primele cinci locuri intr-un top national, la aceste categorii.

Judetul Cluj dispune de un fond total de 274.562 de unitati locative, cifra care reprezinta circa 395 de locuinte la mia de locuitori. Acest fapt este semnificativ mai mare decat media la nivel national, care este de 374. Romania are cel mai mare fond locativ din Europa de Sud–Est, respectiv 8,2 milioane de unitati locative, din care 88,4 la suta este ocupat.

La nivelul regiunii de Sud-Est a Europei, media este de 304 unitati locative la mia de locuitori. La nivelul Uniunii Europene insa, media este de 468. „La nivelul Clujului, nu stam foarte rau, dar nici la nivelul mediei europene nu ne ridicam”, explica Ioan Bejan, manager dezvoltare afaceri al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Potrivit specialistului, Clujul este in urma cu putin fata de capitala, care are o medie de 400 de unitati locative la mia de locuitori.

Plusuri si minusuri

Pe de alta parte, Clujul „bate” capitala in ceea ce priveste numarul de locuinte noi receptionate la sfarsitul anului trecut. Conform analizei managerului RBL, in judetul Cluj au fost finalizate, in anul 2006, 2.020 de noi unitati locative, ceea ce reprezinta 2,9 locuinte noi la mia de locuitori, cu mult fata de media nationala, de 1,7, si de aproape trei ori mai mare decat cea din Bucuresti, de 1,2.

„Bucurestiul a fost slab, domeniul constructiilor din Cluj este mult mai dinamic, iar ritmul de innoire a fondului locativ este printre primele cinci locuri la nivelul judetelor tarii”, a subliniat Bejan.

Potrivit directorului de dezvoltare al RBL, Valentin Tarcea, Clujul se afla in prezent pe primul loc din tara in ceea ce priveste numarul clientilor (10.000) si volumul creditelor de economisire-creditare (60 milioane de euro) pentru modernizarea sau achizitionarea unei locuinte, incheiate de RBL.

Criza de spatii de inchiriat

Clujul se situeaza insa sub media nationala in ceea ce priveste fondul de locuinte sociale destinat inchirierii. Daca la nivelul Romaniei, acesta reprezinta 2,9 la suta din total, in Cluj, cu cele 4.698 de astfel de unitati locative, ponderea este de 1,7 la suta.

Tot la capitolul puncte slabe se incadreaza si suprafata medie a locuintelor, de 38,1 de metri patrati in judetul Cluj, fata de 40 de metri patrati la nivel national.

Fiecarui locuitor al Romaniei ii revine o suprafata medie locuibila de 15 metri patrati, in timp ce unui cetatean european ii revin in medie 36 de metri patrati, iar locuinta sa ocupa o suprafata utila medie de 87 de metri patrati.

Sursa

13 November 2007