România este cunoscută drept o țară cu forme de relief spectaculoase, dar complet neglijate de persoanele care ar putea să le transforme în surse de venit pentru economie. Una dintre cele mai spectaculoase astfel de zone este Colibița, o localitate record pentru Europa, unde poți merge în același timp și la munte, și la plajă. În plus, acolo se găsește cel mai curat aer din Europa. Localitatea se dezvoltă spectaculos la nivel imobiliar, dar din păcate, acest lucru se face atât de dezorganizat încât inhibă turismul.

41393-colibita.jpgColibița, o localitate de pe Valea Bistriței, este o localitate unică în Europa: munte, plajă și printre zonele cu cel mai curat aer din Europa. Aceste caracteristici o fac o țintă pentru turiști și un motor de dezvoltare economică. Cu toate acestea, Colibița este ascunsă ochilor turiștilor, în timp ce întreaga localitate este acaparată de vile și proprietari care pun stăpânire abuziv pe malul lacului de acumulare din zonă. 

Atunci când ajung la noi, turiștii ne întreabă cum pot să se plimbe pe malul lacului. Singura metodă prin care pot face acest lucru este să se ducă la pensiunile de pe malul lacului, deci să plece de la noi, cei din partea de sus, pentru că deși malul lacului este proprietate publică, proprietarii de pe malul lacului au îngrădit tot, să fie lacul la ei în curte”, explică Matei Coman, proprietar pensiune din Colibița.

această situație este în atenția autorităților, care în mod oficial încearcă să găsească o soluție. Ba chiar există un plan de construcție pentru un ponton cu biciclete. Numai că acest lucru durează de mai bine de trei ani, iar Colibița rămâne în principiu localitatea proprietarilor privilegiați. În ultimii zece ani, numărul celor care dețin proprietăți din Colibița a crescut de la 50 la mai bine de 400. Toată lumea vrea să prindă un loc în paradis, înainte ca acest loc să devină un important loc turistic.

Mai devreme sau mai târziu, Colibița o să devină o zonă intens populată de turiști. Sunt atât de multe lucruri de făcut aici: excursii, drumeții montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit sportiv, plajă sau plimbări într-un din zonele cu cel mai curat aer din Europa”, explică Mihaela Mareș, proprietar din Colibița.

o altă mare problemă în Colibița o reprezintă drumurile catastrofale. Nu doar că șoselele par să fi fost bombardate, dar nici măcar semnele de circulație și indicatoarele nu sunt la locul lor. Străzile nu sunt iluminate, iar apa curentă și canalizarea încă nu sunt o situație comună în zonă. Transportul în comun este deficitar, cu greu se poate ajunge de la gară la zona turistică. Nici pentru cei care vin cu mașina, situația nu este mai roz, pentru că și locurile de parcare sunt rarisime în zonă. așadar, măcar momentan, Colibița rămâne un colț de rai care cu greu poate fi văzut de cei care nu sunt din zonă. 

CITEȘTE ȘI:

27 April 2017