Preţurile terenurilor au continuat să scadă şi anul trecut, se observă însă un ritm mai ponderat, mult mai scăzut decât cel din 2009. Concret în Bucureşti, în 2010 preţurile au înregistrat o scădere de 15-30% faţă de 2009, reiese dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliara Colliers International. Potrivit aceluiaşi raport, anul acesta va mai aduce pe piaţa terenurilor scăderi de până la 20%.

16462-93a0e87e43498def85b031f8f57e8697.jpgAnul trecut, scăderea preţurilor terenurilor a fost mai abruptă în oraşele de provincie, cu excepţia acelora în care există doi-trei proprietari dominanţi ce controlează o mare parte din oferta de calitate şi nu sunt forţaţi să vândă.

"Piaţa de terenuri va rămâne o piaţă a cumpărătorilor, în care tranzacţiile se vor încheia doar la preţuri competitive. Este foarte important ca proprietarii să rămână flexibili, atât în materie de preţuri, cât şi în diferitele structuri pe care le pot «îmbrăca» tranzacţiile. Nu estimăm scăderi mari de preţuri în viitor, ci doar ajustări minore ale preţurilor în limita marjelor negocierii, şi anume 15-20% din preţul cerut", a declarat Mihai Bogza, directorul departamentului de terenuri din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Preţurile terenurilor în 2010

16468-1.jpg

Sursă: Colliers International

Cine a cumpărat terenuri în 2010

Oferta de terenuri a crescut puternic în aceşti ani de criză şi e firesc să fie aşa pentru că tot mai mulţi proprietari constrânşi financiar au decis să vândă. Totodată în schemă au intrat şi băncile care au început executarea activelor neperformante.

O altă sursă importantă de terenuri noi a reprezentat-o amplasamentele fabricilor închise în această perioadă. Unele dintre aceste terenuri cu suprafeţe între 2,5 ha - 5 ha se află în zone centrale şi au o deschidere mare ceea ce a atras interesul retailerilor, iar tranzacţiile nu au întârziat să apară, potrivit analiştilor Colliers International România.

Grosul cererii a venit din partea utilizatorilor finali, şi nu a speculanţilor, iar cei mai activi cumpărători au fost operatorii de retail de tip big box, care s-au orientat şi spre alte oraşe mari, nu doar spre Capitală, în special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cele mai multe tranzacţii au fost realizate anul trecut de Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market şi Dedeman.

"Dezvoltatorii tradiţionali de clădiri de birouri au redevenit activi, aceştia estimând livrarea cu succes a proiectelor peste doi-trei ani, cand cererea pe piaţa închirierilor va reveni la un ritm susţinut, iar oferta va fi limitată din cauza livrărilor puţine din ultima perioadă" adaugă specialiştii Colliers.

Top 3 tranzacţii

16469-2.jpg

Sursă: Colliers International


15 February 2011