La 3 ani de la intrarea în vigoare a directivei creditului de consum, Comisia Europeană a trimis spre dezbatere un proiect similar pentru reglementarea creditului ipotecar.

17388-135834maxim.jpgNoua directivă va aduce reguli mai stricte în special în zona brokerilor de credite şi mai multă transparenţă în ceea ce priveşte costurile impuse clienţilor.

Propunerea Comisiei Europene vizează crearea unei pieţe unice eficiente şi competitive, care să ofere un nivel ridicat de protecţie şi să asigure o intensificare a activităţii transfrontaliere, respectiv posibilitatea de a obţine un credit din străinătate.

Nevoia de reglementare s-a justificat prin impactul semnificativ pe care piaţa creditului ipotecar îl are la nivelul UE. În 2008, soldul împrumuturilor ipotecare pentru locuinţe se ridica la aproape 6 trilioane euro, aproximativ 50% din PIB-ul Uniunii.

Noua directivă validează măsurile luate de ANPC în România

În elaborarea directivei privind piaţa creditelor ipotecare, Comisia Europeană a avut în vedere şi alinierea la reglementarea deja existentă în zona creditelor de consum, transpusă şi în România prin OUG 50/2010, respectiv Legea 288/2010.

Comisia Europeană doreşte să se aplice aceleaşi reguli şi la creditele ipotecare în zona publicităţii, a informării precontractuale şi a transparenţei costurilor, inclusiv prin calcularea obligatorie a DAE după aceeaşi formulă utilizată la creditele de consum.

Unele state membre, printre care şi România, au aplicat unele dispoziţii ale directivei creditului de consum (Directiva 2008/48/CE) şi în zona pieţei ipotecare. Noua propunere de directivă confirmă astfel decizia ANPC de a extinde sfera de aplicare a directivei privind creditele de consum şi în zona împrumuturilor cu ipotecă.

Reguli mai stricte pentru brokeri

Noua directivă pentru creditele ipotecare pune un accent deosebit şi pe activitatea brokerilor de credite.

Comisia Europeană propune ca statele membre să elaboreze reglementări concrete pentru autorizarea şi monitorizarea activităţii intermediarilor de credite.

Brokerii vor trebui să ofere clienţilor informaţii despre societăţile financiare cu care colaborează, să precizeze dacă lucrează cu un număr restrâns de creditori sau acoperă o gamă mai largă de parteneri. De asemenea, clienţii trebuie să aibă acces la detalii despre nivelul încasat de brokeri de la băncile pentru care intermediază împrumuturi şi cum variază aceste comisioane.

În momentul de faţă, România este printre puţinele state membre în care activitatea brokerilor de credite nu este reglementată. Oricine doreşte să devină broker de credite o poate face, fără a fi necesară o anumită expertiză în domeniu, conso.ro atrăgând atenţia asupra acestor deficienţe încă din 2006.

Rezolvarea conflictelor prin mediatori

Conform directivei propuse, clienţii trebuie să aibă acces la proceduri extrajudiciare de soluţionare a disputelor care decurg din drepturile şi obligaţiile aferente contractelor de credit. În România, acest lucru ar însemna înfiinţarea unui organism de tip ombudsman bancar care să ofere posibilitatea rezolvării conflictelor într-un mediu reglementat, dar mai puţin birocratic decât instanţele de judecată.

Proiectul de directivă a fost transmis către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru consultare şi amendare. După adoptarea directivei, statele membre vor avea la dispoziţie 2 ani pentru transpunerea ei în legislaţiile naţionale.

Similar directivei privind creditele de consum, fiecare stat poate adopta reguli mai stricte, actul legislativ european introducând standarde minime pentru protejarea consumatorilor.

Articol oferit de conso.ro, consilierul tău financiar pentru credite imobiliare, credite nevoi personale, depozite şi alte produse financiare.


Sursa

5 April 2011