Comisia Europeană întocmeşte un proiect de directivă prin care încurajează cetăţenii Uniunii să contracteze credite şi din ţările membre, nu numai din ţara natală. Acest lucru este posibil şi acum, doar că este atât de complicat, încât mulţi se lasă păgubaşi chiar înainte să înceapă. Exact aceasta este problema pe care CE vrea să o elimine prin noul proiect, care prevede credite internaţionale mai ieftine poate chiar decât cele de acasă precum şi brokeri locali care să adune într-un loc mai multe oferte internaţionale şi să le explice clienţilor pe înţelesul lor.

17700-big_14914.jpgUn sistem de împrumuturi internaţionale bine pus la punct ar trebui să ieftinească creditele ipotecare

Propunerea comisiei vine ca o stimulare a sistemului bancar, în contextul crizei. Ridicarea barierelor pentru creditele transfrontaliere în cadrul UE va duce la concurenţă, iar Bruxelles-ul se aşteaptă la o creştere a cererii pentru creditele ipotecare.

„Intrarea pe piaţă a furnizorilor şi a intermediarilor de credite străini va duce la intensificarea concurenţei, ceea ce se va traduce prin lărgirea gamei de produse de credit pentru consumatori şi poate chiar printr-o uşoară scădere a preţurilor", se arată în documentul Comisiei.

Mulţi sunt însă sceptici la creditele internaţionale, şi pe bună dreptate. Deşi orice român are dreptul de a contracta un credit în orice ţară a Comunităţii Europene, cei care au încercat au aflat că lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Diferenţele de limbă, de contracte, de formulare, de proceduri, sunt doar câteva dintre inconveniente. Se adaugă şi distanţa faţă de instituţia de credit, precum şi scepticismul instituţiilor bancare de a acorda un împrumut unui om care trăieşte într-o cu totul altă realitate economică, politică şi juridică. De data aceasta însă, Comisia are de gând să înlesnească tot acest demers, ba chiar să facă produsele bancare prietenoase. Un element important cuprins în document este acela referitor la compararea informaţiilor referitoare la dobânzile anuale efective din întreaga Comunitate Europeană. Proiectul include şi prevederi legate de materialele publicitare.

„Trebuie interzise formulările care pot crea aşteptări neîntemeiate din partea consumatorului în ceea ce priveşte disponibilitatea sau costul unui credit", se precizează în proiectul de directivă.

Mai multe obligaţii pentru bănci

Astfel, din reclamele pentru credite, clienţii vor afla identitatea creditorului sau intermediarului de credite, faptul că produsul este un contract de credit. Dacă este cazul, se va arăta că acesta este garantat fie prin ipotecă, fie printr-o altă garanţie, rata dobânzii aferente creditului, împreună cu toate costurile incluse, valoarea totală a creditului, DAE, durata contractului, valoarea ratelor, suma totală plătită de consumator. De asemenea, va exista un avertisment referitor la riscul de a pierde proprietatea imobiliară în cazul nerespectării angajamentelor asumate prin contractul de credit. Toate aceste lucruri sunt absolut necesare, spun oficialii Comisiei, pentru că studiile au demonstrat că informaţiile legate de creditele ipotecare sunt greu de înţeles pentru 59% din europeni. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că furnizorii de credite îl informează pe consumator, pe hârtie sau pe alt suport durabil, în legătură cu orice modificare a ratei dobânzii aferente creditului, înainte ca modificarea să intre în vigoare. Clientul trebuie să afle care va fi cuantumul plăţilor de efectuat după intrarea în vigoare a noii rate a dobânzii aferente creditului şi dacă numărul sau frecvenţa plăţilor se modifică.

„Proiectul urmează să treacă prin Parlamentul European şi prin Consiliu, apoi va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial. Statele membre trebuie să transpună directiva în legislaţia naţională pe parcursul următorilor doi ani", a precizat, pentru Capital, Catherine Bunyan, ofiţerul de presă al comisarului european pentru piaţa internă şi servicii.

În condițiile în care acest program s-ar implementa, apare o problemă: BNR a anunțat deja că pregătește descurajarea creditării în monedă străină. Or creditele internaționale exact asta presupun.

20 April 2011