Numarul redus de tranzactii imobiliare încheiate în ultimele luni ar putea duce la cresterea comisioanelor practicate de agentii imobiliari, a declarat, ieri, secretarul general al Asociatiei Române a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Carmen Mihaita, citata de Mediafax.

Comisioanele pentru tranzactiile imobiliare ar putea creste „Comisioanele nu au nici un motiv sa scada. În conditiile în care o proprietate se vinde tot mai greu este normal ca nivelul comisioanelor sa creasca.

Agentul se chinuie mai mult sa vânda proprietatea respectiva", a spus Mihaita.

În prezent, potrivit datelor disponibile de pe piata, comisioanele agentiilor imobiliare ajung pâna la 3%, aplicabil atât cumparatorului, cât si vânzatorului.

Potrivit presedintelui ARAI, Ruxandra Cleciu, in lipsa tranzactiilor, unele agentii  s-au orientat catre închirieri, administarea de proprietati, dar si activitati conexe, ca de exemplu amenajarile interioare.

 In opinia acesteia, bancile ar trebui sa dea drumul la credite pentru deblocarea pietei imobiliare.

Pe de alta parte, mai multe agentii imobiliare, membre ARAI, si-au suspendat activitatea în ultimele luni. „Aproximativ 10-15 agentii imobiliare, din cele 200 membre ale ARAI,  si-au suspendat activitatea în ultimele luni", a mai spus Ruxandra Cleciu.

Sursa

31 March 2009