Împărţirea garanţiilor între bănci şi stat a dus la o ieftinire a creditelor Prima Casă. Şi asta deoarece comisionul care trebuie plătit către Fondul Naţional de Garantare s-a redus la jumătate. Dar cel mai important, de această facilitate pot beneficia şi clienţii care au contractat un credit în primele trei ediţii ale programului, cu o condiţie însă - banca de la care au contractat împrumutul trebuie să se fi înscris în Prima Casă 4.

19377-167724-1.jpgPotrivit convenţiei pe care fiecare bancă a semnat-o cu Fondul Naţional de Garantare, se plăteşte anual un comision de 0,49%, calculat ca procent la soldul creditului la final de an. În consecinţă, comisionul anual de 0,49%, solicitat de Fond şi suportat în final tot de clienţi, se va aplica de acum doar la jumătate din sold, nu la întreaga sumă, ca până în prezent.

„La valoarea garanţiei, care era 100% asigurată de către stat, clienţii plătesc acum doar 50% din valoare. Este o înlesnire considerabilă, mai ales la creditele mari. Dacă luaţi un credit de 40.000 euro, 0,49% însemna ceva din total. Acum, la această valoare, o să plătească 0,49% la 20.000.", a declarat pentru IMOPEDIA.ro, Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice la BRD -Groupe Societe Generale.

Un alt exemplu este dat de conso.ro, arată că un client cu un sold de 50.000 euro la finalul anului va plăti un comision de 122,5 euro, comparativ cu 245 euro cât ar fi plătit în baza vechilor condiţii.

Pentru clienţii vechi, reducerile vor putea fi aplicate din 2012

Chiar şi clienţii care au luat credite Prima Casă în etapele anterioare, vor plăti comisioane reduse la jumătate pe viitor. Pentru ei, ieftinirile se vor simţi abia de la începutul anului viitor.

„Noi luăm comisionul de la client la maturitate, deci la împlinirea unui an de la acordarea creditului, şi plătim la fond în luna martie a fiecărui an. O parte dintre clienţi au plătit deja anul acesta, dar au plătit la soldul creditului de la 31 decembrie 2010, care nu era afectat de aceste schimbări. Banii pe care i-au dat rămân bun plătiţi, nu se modifică suma.", continua Adrian Jantea.

„Încasarea comisionul este un demers facil pentru Fondul Naţional de Garantare. Noi lucrăm direct cu banca, nu avem deci contact cu clientul final. Banca centralizează şi adună comisioanele până la sfârşitul anului, apoi le virează la noi în luna martie a fiecărui an" au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare.

Totuşi, există o categorie de clienţi Prima Casă care nu vor putea beneficia de această ieftinire. Este vorba despre clienţii băncilor care nu s-au înscris în programul Prima Casă 4. Dintre cele 21 de bănci care au participat la cele trei etape anterioare, doar 12 au decis să accepte continuarea programului în noua formă. Până acum, au demarat creditarea BCR, BRD, CEC, Millennium Bank şi Alpha Bank.

Află care sunt condiţiile băncilor care dau credite prin Prima Casă


22 June 2011