Actionarii Fondului Proprietatea vor discuta in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) din 27 iulie oferta finala depusa de Franklin Templeton Investment pentru administrarea fondului.

Comisionul pentru administrarea Fondului Proprietatea se ridica la 13 mil. euroConform directorului general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, oferta administratorului prevede un comision de administrare a investitiilor de 0,379%, precum si un comision de administrare a fondului de 0,1%.

Cele doua comisioane se aplica, inainte de listarea fondului pe piata de capital, la valoarea activului net, urmand ca dupa listare acestea sa se aplice la capitalizarea fondului.

La finele anului trecut, Fondul Proprietatea inregistra active nete in valoare de 10,9 mld. lei (2,7 mld. euro), comisionul perceput de Franklin Templeton ridicandu-se in aceste conditii la circa 13 mil. euro.

Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, a spus saptamana trecuta ca va propune Guvernului sa nu acorde mandatul de administrator firmei Franklin Templeton care a castigat selectia in urma cu doua saptamani, motivand ca pretentiile financiare de 19,6 mil. euro pe an ale acesteia sunt prea mari si ca administrarea Fondului se poate face de 13 ori ieftin cu actuala conducere locala.

Ursache a calculat valoarea comisionului cerut de administrator pe fondul capitalului social al Fondului Proprietatea, de circa 3,5 mld. euro.

Anul trecut, cheltuielile cu salariile si indemnizatiile inregistrate de Fond s-au ridicat la circa 5,3 mil. lei (1,4 mil. euro).

Directorul general, Daniela Lulache, a castigat circa 121.500 de euro, adica peste 10.000 de euro pe luna, in conditiile in care activitatea de administrare s-a rezumat la gestionarea lichiditatilor rezultate din dividendele incasate de la companiile din portofoliu, care se apropiau la sfarsitul anului de 1 mld. lei (250 mil. euro).

Sursa

23 June 2009