Mișcări semnificative în piața spațiilor de birouri, în prima jumătate a lui 2014: cererea s-a intensificat, iar piața dă semne de restabilire a încrederii. Cele mai importante solicitări vin din partea companiilor de IT&C, iar cele mai căutate zone din București sunt Politehnica și Floreasca-Barbu-Văcărescu.

35172-office.jpgRevine interesul chiriașilor pentru spațiile de birouri nou construite, în primele șase luni ale lui 2014 înregistrându-se o creștere de 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celui mai recent raport Colliers International România. Cea mai puternică cerere continuă să vină din partea companiilor de IT&C, dar și din partea companiilor noi, pregătite să intre pe piața locală în anul următor. De asemenea, se înregistrează o creștere semnificativă a tranzacțiilor de pre-leasing.

„Au fost mișcări semnificative în piața spațiilor de birouri de la începutul anului 2014 - cererea s-a intensificat pe parcursul întregii perioade, culminând cu o serie de contractări de suprafețe importante până spre sfârșitul semestrului. După cinci ani de măsuri de precauție luate, piața dă semne evidente de restabilire a încrederii, cu noi proiecte la orizont, în curs de dezvoltare, stimulate de creșterea cererii pentru noi intrări, extinderi și consolidări ale pieței. Proprietarii celor mai multe clădiri de birouri au făcut eforturi persistente în a-și adapta oferta și, în pofida unor presiuni financiare, proprietarii dau dovadă de creativitate și își arată capacitatea de reacție în a se adapta la structurile cerute de chiriași, atât în ceea ce privește pachetele financiare, cât și a spațiului livrat”, precizează Georgiana Andrei, Manager Office and Retail Division la Colliers International.

  • Stocul de spații de birouri s-a mărit cu 79.000 mp la sfârșitul primului semestru din 2014, ajungând la un total de 1.735.000 mp
  • Singurul proiect complet preînchiriat a fost AFI 2,  în timp ce celelalte clădiri au avut un grad de ocupare între  30-60%

„Datorită faptului că cererea de spații a depăsit oferta, rata de neocupare a scăzut de la 18% la 17,2%. Cele mai bune zone din punct de vedere al gradului de neocupare sunt Charles de Gaulle, Centru-Vest și Dimitrie Pompeiu, fiecare beneficiind de rate de neocupare între 5% și 8%. Așteptările sunt ca, până la finalul anului, să mai fie livrate aproximativ 42.000 mp spații noi de birouri, din care cea mai mare parte este deja închiriată. Se așteaptă ca noile livrări să crească stocul din zona Barbu Văcărescu -Floreasca, dar, de asemenea, să consolideze și hub-ul IT din zona Politehnica”, se mai arată în analiza Colliers.

Perioada analizată a marcat, de asemenea, o puternică revenire a pre-contractărilor, care au reprezentat 32% din activitatea de ansamblu a pieței, în principal prin segmentul IT&C, care a asigurat cea mai mare parte a tranzacțiilor. Acest lucru s-a datorat în principal creșterii organice a companiilor cu experiență, care, la rândul lor, și-au mărit cerințele de spațiu. Cel mai important contract pre-închiriat în prima jumătate a anului 2014 a presupus consolidarea operațiunilor Vodafone într-un spațiu de 16.000 mp în București One, din zona Floreasca-Barbu Văcărescu.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

25 September 2014