Companiile obişnuiau să fie clienţii preferaţi ai proprietarilor de vile, înainte de anii de criză. Acestea erau renumite pentru bugetele mari alocate sediilor de lucru. Însă lucrurile s-au schimbat radical pe piaţa spaţiilor de birouri, iar pentru o bună perioadă, proprietarii nu reuşeau să mai găsească deloc clienţi. 2012 vine cu veşti bune, dar numai pentru proprietarii care închiriază la preţ mic.

26432-luxurious_office_space.jpgActivitatea companiilor din România şi din întreaga Europa a fost scăzută în ultimii trei ani, din cauza dificultăţilor economice din întreaga lume. Unul dintre cele mai afectate segmente ale pieţei imobiliare a fost cel al spaţiilor de birouri – cererea a scăzut progresiv în ultimii ani, deşi s-a înregistrat o creştere timidă în prima jumătate a anului 2011.

Însă începutul acestui an aduce o surpriză plăcută: cererea de spaţii de birouri pentru companii medii a înregistrat o creştere de peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele companiei ESOP. Dar preţul este principalul criteriu atunci când vine vorba despre închirierea unui sediu, astfel că la mare căutare sunt spaţiile cât mai ieftine.

  • 78% din totalul cererii vine din partea companiilor medii cu bugete de până în 11 euro/mp/lună
  • 18% dintre solicitări sunt din partea companiilor cu bugete între 11,1 şi 15 euro/mp/lună
  • numai 4% alocă un buget de peste 15 euro/mp/lună

Anii de criză au inversat criteriile de selecţie a spaţiilor de birouri. Dacă înainte de 2008, companiile alocau bugete generoase pentru sedii, în prezent, numărul solicitărilor de spaţii de birouri la un preţ de peste 15 euro/mp/lună s-a injumătăţit.

În schimb, cererea din partea companiilor cu bugete sub 11 euro/mp/lună a urcat cu peste 50% faţă de începutul anului trecut, în timp ce solicitările din partea firmelor cu bugete între 11,1 şi 15 euro/mp/lună au crescut cu aproape 22%.

„Din punct de vedere al structurării pe categorii de bugete, oferta de spaţii de birouri prezintă decalaje procentuale semnificative faţă de cerere, acestea fiind mai accentuate pe segmentul spaţiilor în centre de afaceri. Din totalul portofoliului ESOP, doar 43% dintre spaţii au chirii de până în 11 euro/mp (faţă de cerere, care grupează pe acest segment de bugete 78% din volumul total al solicitarilor)”, arată reprezentanţii ESOP.

Proprietarii clădirilor de birouri nu au majorat chiriile faţă de primăvara anului trecut

La începutul acestui an, valoarea medie a chiriei s-a menţinut la nivelul înregistrat în primăvara lui 2011, cu puţine excepţii, arată datele ESOP. Chiriile de promovare au o marjă de negociere, care variază în funcţie de zonă şi calitatea spaţiilor. Astfel, pentru clădirile din zonele de Centru‐Nord şi Ultracentral, la negociere, chiria poate scădea cu procente cuprinse între 7 şi 12%, în timp ce pentru celelalte zone, scăderea chiriei se poate discuta între 15 şi 20%.

Chirii medii în vile, pe zone:

  • Ultracentral – 11,58 euro/mp/lună
  • Centru‐Nord – 11,44 euro/mp/lună
  • Vest – 10,20 euro/mp/lună
  • Est – 9,33 euro/mp/lună
  • Sud – 8,19 euro/mp/lună
  • Nord – 7,41 euro/mp/lună

Chirii medii în centre de afaceri, pe zone:

  • Centru‐nord – 14,23 euro/mp/lună
  • Ultracentral – 13,17 euro/mp/lună
  • Nord – 11,74 euro/mp/lună
  • Est – 10,30 euro/mp/lună
  • Vest – 10,19 euro/mp/lună
  • Sud – 9,89 euro/mp/lună

„Considerăm că a doua parte a anului nu va aduce schimbări importante în ceea ce priveşte principalii indicatori de evoluţie ai pieţei. Chiria se va stabiliza, diferenţiat pe paliere de calitate a imobilelor şi in funcţie de zone, cu evoluţii cuprinse între +/‐ 1% si +/‐ 5%. Suprafaţa medie tranzacţionată la nivelul întregii pieţe (companii mari şi medii) se va menţine între 1.100 – 1.200 mp, iar la nivelul companiilor medii între 400‐500 mp”, încheie reprezentanţii ESOP. 


CITEŞTE ŞI: Proprietarii de vile, primii care ies din criză

 

20 September 2012