În cadrul forumului dedicat sectorului imobiliar din România, organizat de Business Review, profesionişti imobiliari şi ai domeniilor conexe au dezbătut subiecte de actualitate, au analizat piaţa imobiliară atât prin ochii investitorilor, dar şi prin ochii clienţilor.

28149-br.jpgParticipanţi din cele mai importante domenii, speakeri prestigioşi şi teme de actualitate – aşa ar fi descris, în câteva cuvinte, evenimentul „Focus on the Real Estate Market”, organizat de Business Review. Aflat la a 12-a ediţie, evenimentul a reunit experţi din piaţa imobiliară şi domeniile conexe, pentru a răspunde la întrebări legate de profitabilitatea unor noi investiţii în domeniu, proiecte rezidenţiale în derulare şi potenţialul dezvoltatorilor pentru viitor.

„Evenimentul adună an de an specialişti. Organizând evenimentul de ani de zile, ne cunoaştem între noi. Am mers cu invitaţii către cei care sunt exact din cele trei mari segmente (retail, office, rezidenţial), dar am vrut să participe şi dezvoltatori, investitori, au fost reprezentate câteva bănci, au participat consultanţi, dar şi presa”, arată Oana Molodoi, director de evenimente Business Review.

Eveniment de tradiţie pentru comunitatea imobiliară din România, „Focus on the Real Estate Market” a fost structurat pe două teme de discuţii.

„Focus on Real Estate Market este la a 12-a ediţie, deci pot spune că avem destul de multă experienţă cu temele de real estate. Anul acesta ne-am dorit să îl specializăm puţin, să discutăm pe anumite sectoare, nu să luăm piaţa per ansamblu, fiindcă ar fi fost multe generalităţi. Am discutat în prima parte despre retail şi office, iar în a doua parte, am abordat segmentul rezidenţial”, subliniază Oana Molodoi.

Proiectele comerciale noi trebuie să fie diferite faţă de cele din perioada boom-ului imobiliar

Segmentul de retail a fost analizat din perspectiva investitorilor, discuţie la care moderator a fost Radu Lucianu, Managing Partner Capital Property Advisors, avându-i drept invitaţi pe Dimitra Marini – General Manager EFG Eurobank Property Services, Ioana Momiceanu – RICS Romania, Ingo Nissen, Managing Director Sonae Sierra, Mihaela Petruescu – Head of Retail CPA şi Georgios Argentopoulos – CEO Băneasa Developments. S-a discutat despre reţeta unui centru comercial de succes, despre potenţialul spaţiilor de birouri în ochii constructorilor şi dezvoltatorilor, dar şi despre adaptarea la noua realitate, despre modalitatea de a ridica proiecte comerciale diferite faţă de cele din perioada boom-ului imobiliar.

„Focus on the Real Estate Market este un eveniment de tradiţie, particip anual şi mă bucur să văd că a ajuns la a 12-a ediţie. Datorită faptului că sunt invitaţi profesinişti atât în prezidiu, cât şi în sală, se ridică nivelul de profesionalism al jucătorilor din domeniu”, consideră Dragoş Diaconu, Head of Research în cadrul EFG Eurobank Property Services.

Proiectele rezidenţiale noi reprezintă aproximativ 10% din piaţă

A doua parte a evenimentului a fost moderată de Cătălin Scripcaru, preşedinte Century 21, avându-i drept invitaţi pe Ileana Preda – preşedinte APAIR, Andrew Prelea – preşedinte Ozone Homes, Dragoş Diaconu – Head of Research EFG Eurobank Property Services, Andrei Braşoveanu – Managing Partner Ciurtin, Braşoveanu & Partners şi ştefan Gheorghiu – General Manager Impact. Au fost evidenţiate informaţii de actualitate, s-a abordat subiectul apartamentelor noi vs. locuinţele din blocurile vechi, în contextul în care piaţa apartamentelor vechi reprezintă circa 90% din piaţă, dar au existat şi dezbateri legate de interesul cumpărătorilor pentru anumite zone ale Capitalei.

„În cadrul evenimentelor de genul acesta, discuţiile sunt la un nivel ridicat, este suficient să vezi lista de invitaţi şi de vorbitori şi ştii că nu sunt nişte începători în domeniu. La acest nivel, sunt foarte mici diferenţele de concept şi de înţelegere a pieţei dintre dezvoltatori, evaluatori, avocaţi sau consultanţi. Cu cât sunt mai agresive abordările, cum a fost şi ediţia aceasta, dar într-un sens pozitiv, cu atât este mai reuşit evenimentul”, consideră Andrei Braşoveanu, managing partner Ciurtin, Braşoveanu & Partners.

„Aceste evenimente sunt foarte utile, te motivează, te pun în legătură cu oameni noi. Apreciez efortul depus de organizatori, cei de la Business Review au făcut o treabă foarte bună. Cred că tematicile au fost de interes, a fost o idee bună să fie separat comercialul de rezidenţial, a fost cu adevărat constructiv”, încheie Ileana Preda, preşedinte APAIR.

 

CITEȘTE ȘIGabriel Popoviciu a încasat 14 milioane euro pe un teren de 15.000 mp. Vezi unde se află terenul

 
 

21 November 2012