0-107-familaihasburg.jpgMostenitorul Castelului Bran a primit iin aceste zile actele de restituire a unor imobile din una dintre cele mai sarace comune din Judetul Iasi. Imobilele sunt evaluate la suma de 25 de milioane de dolari. Nepotul Regelui Ferdinand trebuie sa evacueze un Centru de Zi pentru Protectia Copilului.

In aceasta saptamâna, Consiliul Judetean Iasi a eliberat actele prin care s-a decis restituirea catre nepotul Regelui Ferdinand a unor imobile aflate iin comuna Schitu Duca. Este vorba de constructii evaluate la 25 de milioane de dolari, proprietari fiind arhiducele Dominic de Habsburg si surorile sale, Maria Magdalena si Elisabeta, mostenitorii Castelului Bran. Ei vor intra iin posesia cladirilor din localitatea ieseana, una dintre cele mai sarace din judet, cladirile fiind utilizate tocmai iin dorinta de a usura viata familiilor sarace de prin partea locului. Notificarea lor a fost depusa la Consiliul Judetean Iasi pe 4 martie 2003, fiind vorba de constructii situate iin satul Poieni, comuna Schitu Duca.

Locatia era suspectata ca fiind ascunzatoare pentru copii cu SIDA pe vremea lui Ceausescu
Cladirile apartin unui Centru de Plasament de Vara aflat iin subordinea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, iar la iinceputul anilor ‘90 au apartinut Spitalului de Copii „Sf. Maria“ Iasi. In jurul activitatii desfasurate aici la acea vreme au circulat informatii iin presa din România, dar si din strainatate cu privire la faptul ca iin acele cladiri ar fi fost tinuti ascunsi copii afectati de HIV, SIDA si hepatita C. Informatia nu a putut fi niciodata verificata sau probata, deoarece - la scurt timp dupa izbucnirea scandalu-lui - iintregul complex de cladiri si-a schimbat destinatia. Au fost efectuate renovari si restaurari, iar totul a fost trecut iin administratia Consiliului Judetean Iasi. „Au existat multe speculatii de presa despre acest subiect, s-a scris mult ca acolo ar fi fost copii contaminati de tot felul de boli.

Daca se poate vorbi de o «contaminare», ei bine, daca acolo putem vorbi de boli, putem vorbi de saracie doar. Acolo s-au aflat tot timpul copii iin dificultate, pentru care autoritatile au iincercat sa faca tot ceea ce era posibil. In rest, pot sa va spun ca au fost speculatii“, a declarat secretarul Consiliului Judetean Iasi, Ion Serbina, care iin anii 90 a fost presedintele Comisiei judetene pentru protectia minorilor. Satenii privesc curiosi aceasta retrocedare, iar autoritatile judetene spera ca arhiducele Dominic de Habsburg sa fie de acord cu compensatii banesti. „Cererea este legala si la finele lunii februarie, printii vor putea intra iin posesia imobilului din satul Poieni. Vom vedea daca situatia se poate rezolva si prin Fondul Proprietatea, deoarece proprietarii sunt interesati mai mult de obtinerea contravalorii imobilului“, a declarat Iovu Brezuleanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi. Primaria Schitu Duca a precizat ca stia de revendicare, dar nu stia ca este vorba chiar de proprietarul castelului Bran. „Stiam ca este vorba de o revendicare, dar nu stiam ca unii dintre cei mai bogati printi din lume au proprietati iin satucul nostru sarac.

Aici functioneaza Centrul de Zi pentru Protectia Copilului, unde sunt elevi fara posibilitati materiale, carora li se asigura o masa pe zi, iar seara revin iin familie. Mai stiu doar ca inainte a fost un fel de spital de copii“, a precizat Angelica Bogdanici, contabil din Primaria Schitu-Duca.

Sursa

1 February 2007