Conacele au revenit la modă pe piaţa imobiliară din SUA. Americanii cu o situaţie financiară mulţumitoare încep din nou să investească în locuinţe. În ultimele luni, numeroşi clienţi şi-au vândut căminul pentru a se muta într-o reşedinţă mai spaţioasă, cu o curte interioară mai mare, notează CNN.

25677-seminole.jpgTot mai mulţi americani din pătura de mijloc încep să îşi revină pe plan financiar şi îşi recapătă optimismul în legătură cu viitorul economic al ţării, astfel că prind din nou curaj să investească în locuinţe. Motivaţi de preţurile scăzute de pe piaţa imobiliară, mulţi americani îşi schimbă căminul cu un altul mai spaţios. Încă se mai găsesc oferte bune şi ieftine pe piaţă, iar cumpărătorii încă mai pot negocia preţul, astfel că în ultimele luni a crescut activitatea pe segmentul premium.

Pentru ultima oara în ultimii şase ani, clienţii americani sunt interesaţi din nou de reşedinţele spaţioase, de casele nou construite cu grădină interioară generoasă, arată cel mai recent raport publicat de Insitutul American al Arhitecţilor. Moda caselor impunătoare s-a întors, aşa că după ani de zile în care acest segment de nişă a stagnat, conacele au revenit în preferinţele clienţilor cu o situaţie financiară bună.

„Clienţii actuali gândesc măreţ, se uită la proprietăţi impunătoare, în special în zonele cele mai grav afectate de prăbuşirea preţurilor imobiliare, cum ar fi Phoenix”, a declarat pentru CNN Jed Kolko, economist-şef la portalul imobiliar Trulia.

În ultimele luni, s-au vândut multe case cu suprafeţe mici şi medii, din regiunile în care piaţa imobiliară a avut de suferit. şi nu este vorba despre proprietari care nu şi-au mai permis să locuiască la casă. Cei mai mulţi vânzători şi-au scos la vânzare căminul în care locuiau pentru ca ulterior să îşi caute unul mai spaţios, spun consultanţii imobiliari americani.

25676-phoenix.jpgPhoenix

  • Preţul actual: 310.000 dolari
  • Cel mai ridicat preţ: 610.000 dolari (octombrie 2005)
  • Suprafaţă: 390 mp

Această reşedinţă în stilul colonial spaniol a fost cumpărată la sfârşitul anului 2005 pentru nu mai puţin de 610.000 dolari, iar în numai şapte ani, valoarea i s-a înjumătăţit.

Spaţioasa reşedinţă are cinci dormitoare (prevăzute cu băi de serviciu), încăperile au tavane boltite, pardoseli de gresie şi balcoane, iar bucătăria este complet utilată. Locuinţa dispune de grădină amenajată cu gazon şi pomi fructiferi, cu sistem automat de irigare şi piscină. Casa are şi garaj, în care au loc patru automobile.

25674-las_vegas.jpgLas Vegas

  • Preţul actual: 250.000 dolari
  • Cel mai ridicat preţ: 576.000 (august 2009)
  • Suprafaţă: 377 mp

În ultimii ani, piaţa imobiliară din Las Vegas a fost în continuă scădere, cu un număr ridicat de proprietari executaţi silit. Dar de curând, piaţa a început să se stabilizeze, iar cererea să devină din ce în ce mai mare.

Vila, construită în anul 2007, este „în stare impecabilă” după spusele agentului care se ocupă de ea, iar preţul de vânzare este cu 57% mai mic faţă de preţul de achiziţie de acum trei ani. Construcţia are portic cu arcade (galerie exterioară susţinută de coloane, care se întinde de-a lungul casei), balcon la etaj şi garaj pentru trei maşini. Bucătăria spaţioasă este utilată cu mobilier din lemn masiv, blat de granit şi pardoseală din gresie.

25679-seminole_bucatarie.jpgSeminole, Florida

  • Preţul actual: 396.000 dolari
  • Cel mai ridicat preţ: 990.000 dolari (septembrie 2007)
  • Suprafaţă: 400 mp

Nu se întâmplă des să iasă pe piaţa americană o proprietate care să aibă propriul iaz şi jumătate de hectar de teren, la un preţ sub 400.000 dolari. Dar acest conac, amplasat la mai puţin de 40 km de Tampa, este oferit spre vânzare cu o reducere de 60% faţă de preţul său iniţial de acum cinci ani, de aproape un milion de dolari.

Conacul se bucură de o uşă de intrare impunătoare, de aproape două etaje, în stilul construcţiilor de altă dată, deţine o cameră de zi extrem de spaţioasă, cu o scară de zi impozantă, iar dormitorul principal de la etaj este dotat cu şemineu, dar şi cu o anexă de studiu. Proprietatea are o piscină exterioară şi numeroase spaţii de distracţie în aer liber. 

25675-miami.jpg

Miami

  • Preţul actual: 299.000 dolari
  • Cel mai ridicat preţ: 569.000 dolari (martie 2006)
  • Suprafaţă: 400 mp

Lovită puternic de criză până nu demult, piaţa imobiliară a oraşului Miami începe să îşi revină. Iar clienţii care doresc proprietăţi impozante la preţ avantajos se mişcă repede, deoarece nu cumpărătorii sunt cei care mai fac legea, ca în ultimii ani, spun brokerii americani.

Cumpărătorul acestei locuinţe va face o afacere bună, luând în calcul faptul că preţul aproape s-a înjumătăţit, faţă de acum şase ani. Proprietatea are o curte interioară spaţioasă, teren de baschet, piscină şi garaj cu trei locuri.

25673-florissant.jpgFlorissant, Missouri

  • Preţul actual: 260.000 dolari
  • Cel mai ridicat preţ: 435.000 (februarie 2005)
  • Suprafaţă: 375 mp

Până nu demult, casele micuţe erau singurele care se tranzacţionau în zona St. Louis, dar de jumătate de an, există clienţi pe toate segmentele de preţ, iar cumpărătorii au devenit mai optimişti, spun consultanţii imobiliari locali.

Proprietatea este situată într-o zonă rezidenţială din suburbia Florissant, la circa 30 km de St. Louis. Locuinţa cu patru dormitoare are o cameră de zi extrem de spaţioasă, cu şemineu şi perete de sticlă, cu vedere spre lac. Bucătăria este complet utilată, cu insulă şi zonă pentru micul dejun.

CITEŞTE ŞI Top 10 – Oraşe din SUA cu cea mai rapidă vânzare a locuinţelor


19 July 2012