Concesionarea plajelor arunca nisip in ochii hotelierilor


Capital - 18.04.2006
 

Concesionarea in premiera pe zece ani, un caiet de sarcini incalcit care a dat nastere la o gramada de proteste, dar si oportunitatea unor fonduri structurale consistente pentru fericitii castigatori au transformat licitatia pentru concesionarea plajelor intr-un scandal care risca sa compromita sezonul.

Pentru prima oara, Ministerul Mediului a hotarat ca plaja Marii Negre sa fie impartita in sectoare foarte mari – de cateva hectare, fata de anii trecuti, cand erau de cateva sute de metri patrati – si concesionata pe o perioada de zece ani. Pentru cele 33 de sectoare, Directia Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL) a vandut peste 300 de caiete de sarcini, iar in final au fost depuse 83 de oferte. O batalie in toata regula, dar pentru ce?

Conform legislatiei in vigoare, castigatorii nu au voie sa puna taxa de intrare pe plaja, ci doar taxa de inchiriere pentru sezlonguri si umbrelute. Mai mult, ei trebuie sa lase libera 20% din suprafata sectorului concesionat, astfel ca teoretic oricine poate face plaja gratis pe prosopul propriu. In realitate, mizele sunt doua: posibilitatea de a construi baruri pe plaja si fondurile structurale de zeci de milioane de euro la care vor avea acces castigatorii. Nemaivorbind de faptul ca taxa de concesiune se majoreaza de la an la an doar proportional cu inflatia. Asa se explica interesul brusc al unor companii care nu prea aveau legatura cu turismul si care au reusit sa castige mai multe sectoare. Asta in ciuda faptului ca din caietul de sarcini reiesea ca au mai multe sanse candidatii cu investitii in turism, active, contracte cu tour-operatori straini.

Singura firma pentru care aceste criterii au fost valabile a fost Perla-Majestic, proprietara a cinci hoteluri pe litoral si a unui complex de apartamente in Navodari. Perla-Majestic a obtinut patru sectoare de plaja, firma fiind a omului de afaceri libanez Mohamad Murad, a carui avere se ridica la 60-70 milioane de dolari. Alt castigator, contestat in unanimitate de ceilalti participanti, este operatorul portuar Romned, care detine cateva vile in Neptun.

Firma apartine altui milionar din Top 300 cei mai bogati romani, si anume Victor Baldescu, a carui avere a fost cotata la 30 milioane de dolari. Pe langa Romned, castigatoare a patru sectoare, cunoscuta in Constanta datorita afacerilor cu fier vechi si banane, Victor Baldescu detine 3% din actiunile SIF Transilvania si o firma de import de ATV-uri, motociclete si scutere. Al treilea mare castigator este firma C&D Impex Trading, care apartine fratilor Constantin si Hristu Chicheanu, ale caror nume au fost vehiculate in afacerea tigareta. C&D Impex Trading are ca obiect de activitate comertul cu bauturi si tigari.

Articol integral in Capital

Fulvia Meirosu
Capital
 

18 April 2006