Condiţiile de finanţare pentru locuinţele ce urmează să fie construite prin program au fost stabilite printr-o hotărâre adoptată recent. Vrei să-ţi construieşti „Prima Casă"? Locuinţa trebuie să fie gata în 18 luni, să deţii un teren prin care să garantezi creditul şi să acoperi costurile ce depăşesc estimările iniţiale.

Pentru că încă de la debutul programului în 2009 guvernanţii şi-au dorit ca „Prima Casă" să ajute la relansarea pieţei imobiliare şi, în special, a sectorului construcţiilor, aceştia au stabilit acum reguli clare pentru cei care vor să-şi ridice o casă, fie individual, fie în asociaţie. Noile condiţii de acordare a garanţiilor de stat pentru locuinţe ce urmează să fie construite sunt deja incluse într-un proiect de act normativ.

Încă de la bun început solicitantul trebuie să ştie că trebuie să deţină în proprietate un teren şi să accepte să garanteze cu acesta rambursarea creditului. Finanţarea prin programul guvernamental se acordă şi familiilor în care unul din soţi a cumpărat o locuinţă înainte de căsătorie. Locuinţele ce urmează să fie construite prin credit garantat de stat trebuie să fie finalizate în maximum 18 luni, termen ce trebuie să rezulte din contractul de antrepriză încheiat cu firma de construcţii, în calitate de antreprenor general al imobilului. Durata de realizare poate fi prelungită cu maximum 12 luni.

Constructorul atestă capacitatea sa de a finaliza construcţia în termenul stabilit prin faptul că nu înregistrează restanţe mai mari de 60 de zile la plata obligaţiilor bugetare şi printr-o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea devizului de lucrări (evaluare anticipată a cheltuielilor necesare pentru executarea lucrării proiectate), sub forma unei scrisori de garanţie bancară.

Graţie până la finalizare

În perioada scursă de la data primei trageri din credit şi până la finalizarea construcţiei, când statul deţine doar o garanţie asupra terenului, cel împrumutat beneficiază de o perioadă de graţie la plata ratelor. Mai exact, în cele maximum 18 luni, el plăteşte doar dobânzile, comisionele şi costul devizelor terenului şi locuinţei. Perioada de graţie poate fi şi ea prelungită cu 12 luni, în cazul în care finalizarea construcţiei întârzie, printr-un act adiţional la contractul de credit.

Solicitantul creditului „Prima Casă" trebuie să prezinte băncii proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, dar şi contractul de antrepriză încheiat cu firma de construcţii. Solicitantul creditului trebuie să asigure un avans minim de 5% din preţul de construire, dacă acesta este mai mic sau egal cu 70.000 de euro. Pentru 70.000 de euro, avansul se va ridica la 3.500 de euro. Dacă preţul este mai mare, el trebuie să acopere această diferenţă. În plus, beneficiarul creditului trebuie să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă.

Costuri neprevăzute

Persoanele care construiesc locuinţe prin finanţare garantată de stat trebuie să acopere din surse proprii eventualele costuri suplimentare devizului, să asigure locuinţa şi să acopere taxele de notare a autorizaţiei de construire şi a casei în cartea funciară.

Creditul maxim ce poate fi obţinut este de 66.500 de euro. Dacă perioada de creditare este de 30 de ani, rata lunară medie va fi de aproximativ 340 de euro, în funcţie de oferta băncii, potrivit Conso.ro.

Construcţie prin asociere

În cazul locuinţelor construite în regim asociativ, minimum şapte asociaţi, beneficiarii trebuie să solicite în nume propriu, la aceeaşi bancă, acordarea a câte unui credit. Fiecare persoană asociată va fi proprietarul unei singure locuinţe. Toţi beneficiarii asociaţi trebuie să semneze contractul de antrepriză cu aceeaşi firmă, iar cel puţin unul dintre asociaţi să aibă în proprietate terenul.







Sursa

26 April 2010