Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Condiţiile din piaţa imobiliară, asemănătoare cu cele de acum un deceniu. Ce urmează?

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 14448

Jucătorii din real estate demonstrează un comportament similar cu cel din 2003-2004. Investitorii încearcă să evite riscurile, iar banii se duc către proiectele sigure. După un ciclu imobiliar ce a durat aproximativ 10 ani (între 2003 şi 2013), specialiştii consideră că ne aflăm la începutul unuia nou şi subliniază importanţa experienţei acumulate în ultimii ani.  

Condiţiile din piaţa imobiliară, asemănătoare cu cele de acum un deceniu. Ce urmează?Condiţiile actuale din piaţa imobiliară sunt extrem de asemănătoare cu cele de acum un deceniu, remarcă specialiştii. Dezvoltatorii investeau cu atenţie în proiecte imobiliare, fără a-şi asuma riscuri, iar proiectele sigure erau cele mai căutate. Cu toate acestea, investitorii curajoşi au achiziţionat proprietăţi la un preţ excepţional şi au făcut profituri uriaşe, ani mai târziu.

RECOMANDARE:  Cum supravieţuieşti în afaceri, în 2014? Trebuie să îţi găseşti propria nişă Jobul făcut din pasiune poate aduce milioane de euro – o demonstrează austriacul cu experienţă de 25 ani în imobiliare, care a renunţat ... Cum supravieţuieşti în afaceri, în 2014? Trebuie să îţi găseşti propria nişă

„Piaţa din 2003-2004 semăna destul de mult cu piaţa de astăzi. Ca şi astăzi, toţi erau în căutare de proiecte cu risc foarte mic, adică proiecte (în special de birouri) în locaţii excepţionale. Cei curajoşi au avut de câştigat: când eşti printre primii pe piaţă, ai şansa de a cumpăra cele mai bune terenuri la preţuri rezonabile. Mai mult de atât, ai timp (trei-patru ani) să livrezi proiectul exact când piaţa este foarte bună pentru vânzare”, subliniază Attila Peli, Head of  Development & Land în cadrul JLL.

Investitorii cu cele mai mari profituri sunt cei care au cumpărat terenuri între 2003 şi 2006, după care le-au vândut în 2007-2008, când s-au înregistrat cele mai mari preţuri la noi în ţară. Potrivit specialiştilor JLL, aceştia au beneficiat de două avantaje majore: au achiziţionat cele mai bune proprietăţi, la cele mai mici preţuri. La polul opus se află cei care au investit în terenuri în perioada 2007-2008: în cele mai multe cazuri, aceştia nu au reuşit să le mai vândă, ba chiar au fost nevoiţi să le cedeze băncilor finanţatoare. Mai mult, clienţii care au achiziţionat în această perioadă s-au mulţumit cu proprietăţile rămase în piaţă sau/şi cu preţuri extrem de mari.  

„Aşadar, prima lecţie pe care am învăţat-o din ciclul anterior este că trebuie să ştii când să intri şi când să ieşi de pe piaţă. Știu că este greu, însă dacă intri la timp pe piaţă, şansa să ieşi la timp este destul de bună şi nu mai eşti la mâna flerului, pe care, cu toate că tuturor ne place să credem că îl avem, experienţa spune că foarte puţini dintre noi chiar îl au”, concluzionează directorul JLL.

Singurele proprietăţi asupra cărora criza nu a avut efecte devastatoare sunt cele de calitate, amplasate pe terenuri excepţionale. Astfel, experienţele recente i-au învăţat pe dezvoltatori să investească în cele mai bune terenuri de pe piaţă, deşi preţul acestora poate fi mai ridicat decât media. Însă perioadele grele se uită cu uşurinţă, avertizează specialiştii, în speranţa că jucătorii din real estate vor reuşi să înveţe din greşelile ultimilor ani.

NU RATA  Lecţii imobiliare, de la un agent cu experienţă de aproape opt decenii: după fiecare criză, urmează o altă perioadă de boom Cumpără o casă astăzi, dacă îţi permiţi, însă nu vinde o proprietate decât dacă ai neapărat nevoie de bani – sfatul îi ... Lecţii imobiliare, de la un agent cu experienţă de aproape opt decenii: după fiecare criză, urmează o altă perioadă de boom

 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video