Jucătorii din real estate demonstrează un comportament similar cu cel din 2003-2004. Investitorii încearcă să evite riscurile, iar banii se duc către proiectele sigure. După un ciclu imobiliar ce a durat aproximativ 10 ani (între 2003 şi 2013), specialiştii consideră că ne aflăm la începutul unuia nou şi subliniază importanţa experienţei acumulate în ultimii ani.  

33427-real_estate.jpgCondiţiile actuale din piaţa imobiliară sunt extrem de asemănătoare cu cele de acum un deceniu, remarcă specialiştii. Dezvoltatorii investeau cu atenţie în proiecte imobiliare, fără a-şi asuma riscuri, iar proiectele sigure erau cele mai căutate. Cu toate acestea, investitorii curajoşi au achiziţionat proprietăţi la un preţ excepţional şi au făcut profituri uriaşe, ani mai târziu.

RECOMANDARE: Cum supravieţuieşti în afaceri, în 2014? Trebuie să îţi găseşti propria nişă

„Piaţa din 2003-2004 semăna destul de mult cu piaţa de astăzi. Ca şi astăzi, toţi erau în căutare de proiecte cu risc foarte mic, adică proiecte (în special de birouri) în locaţii excepţionale. Cei curajoşi au avut de câştigat: când eşti printre primii pe piaţă, ai şansa de a cumpăra cele mai bune terenuri la preţuri rezonabile. Mai mult de atât, ai timp (trei-patru ani) să livrezi proiectul exact când piaţa este foarte bună pentru vânzare”, subliniază Attila Peli, Head of  Development & Land în cadrul JLL.

Investitorii cu cele mai mari profituri sunt cei care au cumpărat terenuri între 2003 şi 2006, după care le-au vândut în 2007-2008, când s-au înregistrat cele mai mari preţuri la noi în ţară. Potrivit specialiştilor JLL, aceştia au beneficiat de două avantaje majore: au achiziţionat cele mai bune proprietăţi, la cele mai mici preţuri. La polul opus se află cei care au investit în terenuri în perioada 2007-2008: în cele mai multe cazuri, aceştia nu au reuşit să le mai vândă, ba chiar au fost nevoiţi să le cedeze băncilor finanţatoare. Mai mult, clienţii care au achiziţionat în această perioadă s-au mulţumit cu proprietăţile rămase în piaţă sau/şi cu preţuri extrem de mari.  

„Aşadar, prima lecţie pe care am învăţat-o din ciclul anterior este că trebuie să ştii când să intri şi când să ieşi de pe piaţă. Știu că este greu, însă dacă intri la timp pe piaţă, şansa să ieşi la timp este destul de bună şi nu mai eşti la mâna flerului, pe care, cu toate că tuturor ne place să credem că îl avem, experienţa spune că foarte puţini dintre noi chiar îl au”, concluzionează directorul JLL.

Singurele proprietăţi asupra cărora criza nu a avut efecte devastatoare sunt cele de calitate, amplasate pe terenuri excepţionale. Astfel, experienţele recente i-au învăţat pe dezvoltatori să investească în cele mai bune terenuri de pe piaţă, deşi preţul acestora poate fi mai ridicat decât media. Însă perioadele grele se uită cu uşurinţă, avertizează specialiştii, în speranţa că jucătorii din real estate vor reuşi să înveţe din greşelile ultimilor ani.

NU RATA Lecţii imobiliare, de la un agent cu experienţă de aproape opt decenii: după fiecare criză, urmează o altă perioadă de boom

 

24 March 2014