Economia Finlandei este în pericol de recesiune, fiind influenţată puternic de criza din Zona euro. Drept urmare, activitatea de pe piaţa imobiliară a scăzut puternic,  cel mai afectat fiind segmentul rezidenţial. Inevitabil, a coborât cererea de autorizaţii de construire, iar companiile de construcţii se luptă să treacă de această perioadă dificilă.

25970-terrace_house.jpgÎn Finlanda, preţul mediu al apartamentelor vechi şi al caselor alipite a urcat cu aproape 2% între mai 2011 şi mai 2012, ajungând la 2.127 euro/mp, conform Biroului finlandez de Statistică. Însă luând în calcul evoluţia inflaţiei, creşterea preţului nu a fost resimţită de clienţi, dar cererea a scăzut puternic.

În zona metropolitană Helsinki, preţul mediu al locuinţelor vechi a urcat cu 2,1%, ajungând la 3.337 euro/mp, iar în restul ţării, preţul a crescut cu 1,3%, ajungând la o medie de 1.653 euro/mp. Conform analiştilor Danske Research Team, preţurile se vor menţine pe parcursul acestui an.

  • Case alipite – în Helsinki: 3.106 euro/mp; în restul ţării: 1.695 euro/mp
  • Apartamente în blocuri vechi – în Helsinki: 3.432 euro/mp; în restul ţării: 1.620 euro/mp

Inevitabil, şi sectorul construcţiilor trece prin momente dificile: numărul autorizaţiilor de construcţii a scăzut dramatic în ultimul an. Numărul permiselor a scăzut cu 58% pentru casele alipite, cu 42% pentru blocurile cu apartamente şi cu 13% pentru casele unifamiliale.

Economie puternică şi dobânzi mici – motivele boom-ului imobiliar. Cum aceşti factori nu mai există, preţurile coboară vertiginos

Boom-ul imobiliar ce a afectat Finlanda între 2001 şi prima parte a lui 2008 s-a datorat în principal creşterii economice puternice, astfel că veniturile populaţiei au urcat consistent. Mai mult, băncile au îmblânzit condiţiile de creditare şi au scăzut dobânzile pentru împrumuturile ipotecare, astfel că locuinţele au devenit mai accesibile pentru mai multe categorii sociale. Piaţa creditelor ipotecare a crescut cu 153% în opt ani, de la 24,3 miliarde euro în anul 2000 la 67,6 miliarde euro în 2008.

În schimb, economia Finlandei este orientată către export, astfel că ţara este extrem de sensibilă la şocurile globale şi a fost dur lovită de scăderea comerţului internaţional. Dificultăţile financiare de pe plan mondial au destabilizat puternic economia finlandeză, ceea ce a afectat cu uşurinţă şi segmentul rezidenţial. În plus, odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare, a scăzut dramatic şi cererea pentru locuinţe. Din păcate însă, specialiştii avertizează că Finlanda trece prin cea mai grea perioada de la Al Doilea Război Mondial şi că trebuie să se aştepte la o lungă perioadă de creştere economică redusă, din cauza situaţiei mondiale.

 

CITEȘTE ȘI România, de vânzare: danezii ne cumpără agricultura, americanii casele, iar restul, ce se mai poate

 

9 August 2012