Piaţa imobiliară din Constanţa a intrat la apă. Agenţii imobiliari din zonă vorbesc de vremuri grele, nemaiîntâlnite în oraşul de la malul mării. O duc greu agenţiile imobiliare, dezvoltatorii, proprietarii... Singurii care jubilează sunt cumpărătorii care îşi permit să facă nazuri şi să ceară uneori lucruri care acum câţiva ani erau de neacceptat pentru un proprietar.

"Toţi cumpărătorii vor o negociere şi vor să fie substanţială. Cumpărătorii care dispun de cash sunt exagerat de mofturoşi, exagerat de pretenţioşi. Cei care intenţionează să achiziţioneze printr-un credit sunt ceva mai maleabili în ceea ce priveşte negocierea. Nu au nişte pretenţii mult peste aşteptări" susţine Laurenţiu Bosoc, manager Boss Real Estate Constanţa.

"În general, vânzătorii vor să vândă cu orice preţ. Au început să accepte condiţii care erau inacceptabile în urmă cu doi ani de zile, diferenţe de plată, eşalonări, avans mic şi tot felul de condiţii care sunt impuse de cel care cumpără" adaugă Paul Dogaru manager Coriax 97 Constanţa. Şi e de înţeles de ce proprietarii acceptă astfel de condiţii. Preţurile locuinţelor au scăzut cu până la 40% la malul mării, iar mulţi dintre cei care au o proprietate de vânzare se tem că vor mai scădea şi se grăbesc să o dea. Alţii au probleme financiare şi nu mai pot acoperi ratele la bănci, aşa că sunt nevoiţi să găsească un cumpărător cât mai repede.

"Un apartament cu două camere în centru de la 80.000 - 85.000 Euro, decomandat cu o suprafaţă medie de 54 mp ajunge să se vândă acum cu 55.000-60.000 Euro. Asta înseamnă o scădere de 30% - 40% pe alocuri. Depinde de caz, de situaţie. Un proprietar care îşi vinde un apartament în centru se poate muta uşor în Poarta 6 şi să îi rămână o diferenţă de bani. Din Poarta 6 poate să ajungă peste câţiva ani la Năvodari pentru o diferenţă de bani. Au fost situaţii de genul acesta de-a lungul timpului" afirmă Paul Dogaru, manager Coriax 97 Constanţa.

Oferta de vile scoase la vânzare a crescut şi ea. În centrul oraşului, preţurile pe acest segment de piaţă merg până la un milion de Euro. În medie însă, putem găsi o vilă la 350.000 - 400.000 Euro, cu o suprafaţă de teren ce variază între 300 şi 500 mp. Despre programul Prima Casă nu am auzit prea multe cuvinte de laudă nici la Constanţa. Merge destul de greu, ca peste tot în ţară, susţin agenţii imobiliari. Chiar şi aşa, a mai reuşit să dea o gură de oxigen pieţei imobiliare constănţene. Din păcate şi aici cele mai vândute locuinţe prin acest program sunt apartamentele vechi. Asta poate şi pentru că piaţa locuinţelor noi nu este extrem de ofertantă în Constanţa. Majoritatea investitorilor sunt locali şi au preferat să construiască un bloc de câteva etaje, cu câteva apartamente pe care să le poată vinde repede. Preţul mediu pe metru pătrat este de 1.000 Euro. Iar asta înseamnă că preţurile locuinţelor noi sunt uneori sub cele ale proprietăţilor vechi care se vând cu aproximativ 1.200 Euro/mp.

"Ele sunt mai ieftine pentru că dezvoltatorii au nevoie să atragă lichidităţi din piaţă, în plus practică acest preţ pentru că ele nu sunt încă finalizate, sunt destul de avansate, dar nu au finisaje" spune Laurenţiu Bosoc, manager Boss Real Estate Constanţa.

În ce priveşte zonele, dezvoltatorii au construit oriunde au găsit un teren liber şi au avut cerere. Iar cerere a existat în mai toate cartierele constănţene. În oraşul de la malul mării unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori este chiar Primăria Constanţa. În prezent, în oraş se află în lucru un proiect ce vizează construcţia de locuinţe ieftine pentru tineri.

„Noi (n.r. primăria Constanţa), şi îi mulţumesc lui Dumnezeu, mişcăm proiectul de locuinţe ieftine, pentru că în Constanţa, eu sunt cel mai mare dezvoltator imobiliar şi fac o mie de locuinţe. Noi ne mişcăm încă" a declarat pentru Imopedia.ro Radu Mazăre, primarul oraşului Constanţa. Cel mai afectat segment al pieţei imobiliare din Constanţa este de departe cel al terenurilor. Cu greu se mai vinde un lot în zonă, iar acesta chiar trebuie să fie o super ofertă.

"Avem situaţii şi zone unde terenurile au scăzut şi cu 90%" este de părere Laurenţiu Bosoc, manager Boss Real Estate Constanţa. Interesant de ştiut este că în Constanţa multe dintre tranzacţiile imobiliare se încheie direct între vânzător şi cumpărător, fără ajutorul agentului imobiliar, o recunosc chiar reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

"Consumatorii de servicii imobiliare văd în agentul imobiliar un speculator, un profitor şi nu îl văd ca pe un partener. În condiţiile în care el ar reprezenta o singură parte în tranzacţie şi ar lucra doar pentru una dintre părţi cu siguranţă va fi altfel perceput. Dacă va şti să îşi ofere serviciile aşa cum trebuie nu va mai avea probleme în derularea activităţii lui" apreciază Laurenţiu Bosoc, manager Boss Real Estate Constanţa.

Chirii în Constanţa

Potrivit unui top al celor mai ieftine chirii de la malul mării realizat de Imopedia.ro, Constanţa se află pe locul cinci. Aici proprietarii cer o chirie medie de 175 Euro/lună pentru o garsonieră, cu 12% mai puţin faţă de anul trecut, iar pentru două camere chiria ajunge la 250 Euro/lună, în timp ce pentru un apartament cu trei camere este undeva în jur de 380 Euro/lună.

"Piaţa chiriilor cum merge? În momentul de faţă s-au stabilizat. Iar părerea mea este că piaţa chiriilor va creşte, mă refer la apartamente" apreciază Laurenţiu Bosoc, manager Boss Real Estate Constanţa. O creştere se observă de obicei toamna, când studenţii se întorc la Academie, rămâne însă de văzut dacă această regulă va mai fi valabilă şi în acest an de criză. Cele mai căutate locuinţe sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, dat fiind chiriile mai mici. Iar dacă ar fi să facem un profil al chiriaşilor din Constanţa pe locul întâi se află studenţii, urmaţi de oamenii de afaceri care au treabă în oraş şi de cei care sunt nevoiţi să stea în chirie pentru că nu au o casă.

"Fenomenul care se produce de obicei vara este următorul. De obicei, cei care au apartamente de închiriat pe termen lung vara pentru două trei luni de zile le retrag pentru închirierea în regim hotelier" observă Paul Dogaru, manager Coriax 97 Constanţa.

Şi ca să vă faceţi o idee despre piaţa închirierilor în regim hotelier vă spunem că un apartamente de lux cu două camere situat pe malul Mării Negre, la aproximativ 700 metri distanţă de staţiunea Mamaia se închiriază cu 320 lei/noapte în plin sezon. Sunt şi oferte mult mai ieftine, dar şi condiţiile sunt altele. Spre exemplu, un apartament tot cu două camere din zona Tomis Nord, la circa zece minute de mers pe jos de intrarea în staţiunea Mamaia poate fi închiriat cu 60 lei/noapte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 July 2010