Noul sediu al Ambasadei Statelor Unite, care se construieşte în zona Băneasa şi pentru care se vor folosi tehnologii verzi, va aduce în economia românească 60-80 de milioane de dolari şi este o reflecţie a prieteniei dintre SUA şi România, a declarat adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA.

sursa:mediafax.roNoul sediu al Ambasadei SUA se va întinde pe o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, într-o zonă ce cuprinde atât spaţii rezidenţiale, cât şi spaţii comerciale, în nordul capitalei, în apropierea pădurii Tunari, în spatele magazinului Metro din Băneasa. La construcţia se lucrează peste 300 de angajaţi, majoritatea români. 

Conform estimărilor oficialilor americani, investiţia va aduce în economia românească 60-80 milioane de dolari.
Pentru noul sediu se vor folosi vopsele şi materiale de construcţie ecologice, menite să reducă emisiile chimice şi de căldură în atmosferă.

Amplasarea clădirii şi orientarea ferestrelor vor folosi la maxim lumina naturală. În interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automată a iluminatului electric în funcţie de intensitatea luminii naturale.

De asemenea, consumul de apă în interiorul şi exteriorul clădirii va fi eficientizat. Pentru a utiliza cât mai puţin spaţiu, parcarea va fi construită pe două nivele, iar amplasarea sediului se va face lângă staţii de autobuz pentru a încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun.
Prima ambasadă verde a SUA a fost cea din capitala Bulgariei, în Sofia.

 

 

29 January 2010