Un nou tip de beton a fost descoperit de o echipă de cercetători americani, material ce ar putea fi folosit pentru construcții pe Marte. Cea mai importantă caracteristică a betonului „marțian” este că se poate produce fără apă, lichid aproape inexistent pe Planeta Roșie. În vederea colonizării acestei planete, NASA a lansat un concurs de proiecte de construcții, principala provocare fiind un material care să poată fi produs și să reziste în condiții extreme.

39053-1.jpgCercetătorii Universității Northwestern, din orașul american Illinois, au conceput o nouă rețetă de beton, ce poate fi folosit la construcția unor structuri arhitecturale pe Marte. Lin Wan, Roman Wendner și Gianluca Cusatis au dezvoltat un material format din pământ marțian și sulf topit, despre care spun că ar putea fi folosit la construcția unui întreg sat, pe Planeta Roșie.

„Din cauza mediului uscat de pe Marte, conceptul de beton sulfurat reprezintă o opțiune mai bună de material pentru construcția unor structuri ce ar putea fi folosite de oameni, pe Planeta Roșie. În plus, acest material face față mult mai bine diferențelor de temperatură și presiunii atmosferice”, se arată în raportul cercetătorilor americani.

  • Spre deosebire de betonul obișnuit, betonul „marțian” este fabricat fără apă, majoritatea rezervelor de apă de pe Marte fiind înghețată
  • Un alt avantaj al noului material este că poate fi complet reciclat – acesta poate fi topit și turnat din nou, cu ușurință, în noi forme
  • Totodată, are o rezistență naturală la acid și sare, și poate rezista la temperaturi extrem de scăzute

Interesul pentru colonizarea Planetei Roșii a crescut simțitor în ultimii trei-patru ani, de când NASA a început să exploreze teritoriul cu ajutorul robotului Curiosity. În anul 2013, peste 200.000 de persoane au depus cerere pentru a face parte dintr-o colonie pe Marte, iar anul trecut, NASA a organizat un concurs de proiecte de case scoase la imprimante 3D, în vederea ridicării acestora pe Planeta Roșie. Cele mai multe propuneri se bazau pe ideea utilizării solului de pe Marte în compoziții pentru materiale de construcții, dar proiectul cercetătorilor de la Universitatea Northwestern este primul care arată efectiv cum pot fi transformate elementele solului în material fezabil de construcții.

Potrivit americanilor din Illinois, cercetătorii și inginerii au testat utilizarea sulfului ca liant în agregate de cel puțin un secol. Însă deși noul material este revoluționar, există și probleme importante: sulful se compactează la temperaturi scăzute, slăbind puterea și durabilitatea oricărui material din a cărui compoziție face parte; plasat în vid, se transformă direct din material solid în material gazos. Pentru a depăși astfel de obstacole, echipa de cercetători a lucrat la mai multe tipuri de beton, folosind diverse cantități de sulf topit, după care a efectuat o serie de teste pentru a stabili atât rezistența, cât și punctele slabe ale amestecului. Potrivit acestora, compoziția cu cele mai bune caracteristici este formată 50% din sulf și 50% din sol de pe Marte, cu dimensiunea maximă totală de un milimetru.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

9 January 2016