Care sunt constructorii cei mai siguri? Care este creditul cel mai bun? Care este cea mai bună ofertă? Sunt întrebările pe care toți clienții și le pun, dar puțini sunt cei care, la final, au certitudinea deciziei bine luate. Pentru a fi sigur că ai ales corect, ai nevoie de îndrumarea specialiștilor. Jucătorii profesioniști din piața imobiliară oferă asemenea pachete de servicii care îi ajută pe clienți să își dea seama ce este mai bun pentru ei, din mulțimea de oferte. Există însă o categorie aparte de profesioniști pe piața imobiliară: străinii. Ei vin cu un model de lucru avangardist, poate chiar pretențios pentru România, concentrat pe nevoile și satisfacția clienților, urmate de beneficiile personale. Unul dintre cei mai activi investitori imobiliari străini a expus pentru IMOPEDIA.ro viziunea lui despre piața imobiliară din 2016.

39537-dezvoltatori_imobiliari.jpgAu trecut vremurile în care piața imobiliară semăna cu o junglă. Între timp, există reguli, exigență și profesionalism. Criza a făcut ca toate aceste lucruri să fie posibile, în cele mai multe cazuri. Desigur, există și excepții, dar clienții au învățat, în marea lor majoritate, să aleagă doar ce este mai bun pentru ei. Ideea de particular transformat peste noapte în investitor imobiliar de ocazie a dispărut cu desăvârșire. În joc au rămas doar cei care cunosc și înțeleg mecanismele pieței imobiliare.

„Dezvoltatorii din România sunt în special jucători autohtoni, români care au un anume buget și doresc să intre în jocul construcțiilor. Cei mai mulți au experiență în domeniu, dar chiar și cei care nu au, se informează atât de bine înainte de a se lansa pe piață încât pot concura în mod direct cu cei care sunt de  mai mult timp pe piață. Astfel, în ultimii doi-trei ani, construcțiile noi din România sunt mult mai bine executate și cu o mai mare atenție decât în anii 2009-2011. Structura și finisajele sunt îmbunătățite, ceea ce nu înseamnă că nu există loc și pentru mai bine”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Alexis Tzanos, fondator Petaluda Residence și owner Orfeas Real Estate.

România trebuie să învețe să respecte timpul clienților și investitoriloe

Departe încă de a fi un loc idilic, România are însă avantaje greu de ignorat de către investitori, fie ei români sau străini. spre deosebire de români însă, care sunt obișnuiți cu neajunsurile sistemului, străinii sunt mai concentrați pe elemente precum seriozitate, calitate sau promtitudine.

Cel mai important factor al unei investiții este timpul. Timpul este cel mai scump. Investitorii străini nu caută neapărat cifrele, caută stabilitatea și dead-linurile. România trebuie să își revoluționeze întreg sistemul de funcționare, pentru a se adapta la respectarea timpului. Eliberarea și predarea documentelor sunt o corvoadă, iar fiscalitatea trebuie stabilizată pentru ca România să fie percepută din nou drept o țară sigură pentru investiții”, continuă Alexis Tzanos.

Când piața imobiliară este în pericol, întreaga economie intră în declin

Și cum marile schimbări încep cu gesturi mărunte, reprezentanții pieței imobiliare sunt în plin proces de modernizare. Ei lucrează pentru a îmbunătăți calitatea construcțiilor și a serviciilor, se oferă garanții pentru produse, în așa fel ca orice client să se simtă în siguranță când cumpără, se încearcă respectarea termenelor promise, pentru că altfel întregul proiect, alături de credibilitatea dezvoltatorului, sunt compromise.  

Experiența vastă normal că trebuie să existe, dar nu asigură tot timpul calitatea. Indiferent de vechimea dezvoltatorului, cel mai important aspect este respectarea fără de greș a normelor de construcție și execuția făcută conform cu aceste norme. Sunt necesare echipe de specialiști ingineri, constructori, avocați, juriști, atât pentru fondurile de investiții cât și pentru dezvoltatori. Trebuie să fie un pachet all inclusive, ca în străinatate, în așa fel încât clienții să beneficieze de serviici de calitate complete”, demonstrează Tzanos.

Dar dincolo de toate eforturile personale ale jucătorilor de pe piața imobiliară, calitatea și stabilitatea acestui segment depinde și de lucruri idependente de ei. investițiile în imobiliare sunt profitabile exclusiv atât timp cât băncile acordă credite, există un echilibru între cerere și ofertă, iar indicii socio-economici sunt stabili. Când toate acestea sunt periclitate, atunci în pericol sunt nu numai dezoltatorii, vânzătorii sau agenții imobiliari, cât și întreaga economie.

CITEȘTE ȘI:

10 February 2016