Case, hoteluri, poduri sau clădiri de birouri scoase la imprimantă. Deși încă mai sună a scenariu de film SF, asemenea proiecte există și sunt deja funcționale, în întreaga lume. Imprimantele 3D au revoluționat domenii întregi, iar cel al construcțiilor nu face excepție. Este ieftin, rapid și poate mai sigur decât o construcție convențională, iar tot mai mulți arhitecți și constructori apelează la această metodă, iar alții susțin că aceasta este o parte din soluția pentru criza refugiaților. Imprimantele 3D au dovedit deja modul în care pot îmbunătăți sau chiar salva vieți, iar schimbările pe care le-au adus acestea anul trecut sunt mult mai mici decât ce urmează să vedem în viitorul imediat.

39002-3d_printing.jpgA fost un an spectaculos, pentru tehnologia imprimării 3D. Domeniul medical a fost revoluționat, prin folosirea imprimantei pntru a produce o cutie toracică sau prin folosirea unui complex de celule vii care, îmbinate de imprimantă, pot crea țesut uman. Specialiștii țintesc crearea de organe umane viabile, prin această tehnologie. Protezele de orice fel scoase la imprimanta 3D sunt deja o practică accesibilă, fiind o alternativă mai ieftină și mai rapidă decât protezele actuale. Dar imprimantele 3D au adus schimbări impresionante în mai multe domenii, inclusiv în cel al construcțiilor.

În arhitectură, imprimantele 3D au adus posibilități nenumărate, absolut captivante. Roboți care construiesc poduri fără supraveghere umană, poduri pe care apoi chiar se poate circula, fără niciun dubiu referitor la siguranță. Se construiesc case, la imprimante mari de 12-13 metri, ba chiar și clădiri întregi de birouri, cum am văzut în Dubai. Se discută deja despre cum să se printeze structuri pe Marte și, sincer să fiu, niciodată nu am fost mai aproape de un asemenea proiect. Imposibilul a devenit fezabil”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Tudor Manole, arhitect Brown Stoc.

Construcțiile 3D nu sunt supuse erorilor umane, motiv pentru care pot fi mai sigure decât cele tradiționale

Mai multe spații comune sau locuințe au fost deja scoase la imprimantă, în întreaga lume, în ultimul an. Analize amănunțite ale inginerilor au scos în evidență faptul că ele oferă un nivel de siguranță desăvârșit, poate chiar mai mare decât în cazul construcțiilor clasice, care sunt supuse erorilor umane.

Atunci când se combină liniile de producție robotizate cu imprimantele 3D, oportunitățile pentru arhitectură devin nelimitate. De aceea am apelat la această tehnologie pentru a construi Muzeul de Artă Contemporană din Shenzen. O echipă de roboți va asambla centrul muzeului, o formă neregulată, rotunjită, din oțel inoxidabil, cea ce va salva timp și bani. În mod normal, această parte a clădirii ar fi fost construită în opt luni, cu 160 de muncitori. Acum avem nevoie de opt oameni pe șantier și totul va fi gata în 12 săptămâni”, explică Wolf D. Prix, fondatorul Coop Himmelb, una dintre cele mai apreviate companii de arhitectură la nivel mondial.

Ieftine, rapide și de calitate, construcțiile scoase la imprimantă nu ar trebui să întâmpine reticență, din partea publicului

Tot imprimantele 3D au fost identificate drept parte din soluție pentru criza refugiaților. Faptul că este o soluție rapidă și ieftină poate ajuta orice guvern sau orice comunitată interesată să găsească idei pentru acomodarea valurilor de refugiați.

În acest moment, avem o problemă reală, pentru că atunci când există sute de mii de refugiați, construcția unor case pentru ei este o misiune foarte complicată. Dacă folosești cărămizi, lemn sau beton, durează prea mult timp. Dar dacă se apelează la imprimantele 3D, care vor printa părți prefabricate, și dacă se folosesc roboți care să le asambleze, atunci rezultatul va fi foarte economic și foarte rapid. Cred cu tărie în faptul că acesta este viitorul industriei de construcții

Dacă nu ne schimbăm atitudinea, atunci profesia noastră este foarte aproape de sfârșit. Arhotectul devine sclavul investitorului. El îi dictează ce să facă, unde și cum. Acesta este viitorul, dacă nu luptăm pentru drepturile noastre. Așa s-a ajuns în situația în care, în loc de case, avem doar cutii”, completează Wolf D. Prix.

Totuși, dincolo de avantajele pe care le aduce, imprimarea 3D poate genera probleme sociale reale. Atunci când roboții înlocuiesc oamenii, pe șantier, o întreagă breaslă poate rămâne fără locuri de muncă. Tocmai de aceea, în mai multe țări din Europa se fac studii care să arate cum se poate folosi tehnica imprimării 3D fără să genereze probleme sociale. Actualii muncitori de pe șantier trebuie recalificați sau învățați să înțeleagă și să manevreze soluții mai complexe de construcții, precum tehnica imprimării 3D.

CITEȘTE ȘI:

5 January 2016