Cei care nu își construiesc locuințe, fac reparații capitale la cele pe care le dețin deja. Atât volumul lucrărilor de construcții cât și cel al reparațiilor continuă să crească, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea, numărul celor care preferă să își consolideze louințe este cu mult mai mare decât numărul celor care aleg să se mute în casă nouă.

40177-renovare.jpgDe obicei, lunile de iarnă sunt considerate luni moarte, în construcții. Cu toate acestea, în primele două luni ale acestui an s-au consemnat performanțe la nivel de volum lucrăril, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în luna februarie a acestui an s-a simțit o creștere de 8,7% față de luna februarie a anului 2015. Acest avans a fost susținut, în special, de către lucrările de reparații.

Dacă pe timp de iarnă se poate dovedi dificil, deși nu imposibil, să se efectueze lucrări exterioare, pentru lucrările de interior nu există această limitare. Tot mai mulți români găsesc resursele necesare pentru a face schimbări îndelung plănuite la locuințele lor. Este vorba despre schimbări majore, precum modificarea radicală a apartamentului prin dărâmarea sau montarea de pereți, revopsirea sau redecorarea întregului interior, montarea sau modernizarea sistemelor de încălzire etc”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Marcu, designer interior.

Astfel, lucrările de reparații capitale ocupă un procent de 37,6% din totalul de lucrări de construcții, în timp ce lucrările de întreținere sau reparații curent ocupă un procent de 2%. Ridicarea de noi clădiri rezidențiale ocupă alți 7,6% din total. În tot anul trecut s-au finalizat cu 10,4 mai multe locuințe noi decât în anul anterior, respectiv s-a ajuns la 47.000 de unități. Această cifră este un record, marcând primul an de creștere, după șase ani de declin. Comparativ, în anul 2008, an de vârf pentru construcțiile din România, s-au finalizat 64.500 de locuințe.

CITEȘTE ȘI:

9 May 2016