Ba e albă! Ba e neagră! În timp ce Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari (NAR) din Statele Unite susţine că piaţa imobiliară americană dă semne de revigorare, un raport al departamentului american pentru comerţ arată că în septembrie construcţia de locuinţe a urcat cu numai 0,5% faţă de luna anterioară, ajungând la 590.000 unităţi.

Cifra este sub estimările analiştilor, care apreciau că numărul locuinţelor noi va ajunge la aproape 610.000 unităţi.

Departamentul american pentru comerţ a revizuit în scădere semnificativă cifrele pentru august. După ce iniţial estima o creştere a indicatorului cu 1,5%, departamentul a raportat ulterior o scădere cu 1%.

Situaţia nu e prea roz pe piaţa construcţiilor din Statele Unite, numărul şantierelor pentru construcţia de locuinţe dovedeşte acest lucru. Potrivit departamentului de comerţ, numărul permiselor de construcţii eliberate, care arată tendinţa de evoluţie a sectorului, a scăzut în septembrie, în contrast cu aşteptările pieţei.

Astfel, numărul autorizaţiilor de construcţie a scăzut cu 1,2% faţă de luna anterioară, până la 573.000, faţă de 595.000 cât prognozau analiştii.


21 October 2009