0-369-208110870119mare.jpgPatima speculaţiei şi uneori a afacerii imobiliare, atât de caracteristică românului cu dare de mână, a găsit un loc în care se manifestă cu exacerbare. Numele acestuia: Sinaia. În micul orăşel de munte, doar două proiecte rezidenţiale de amploare scot pe piaţă peste 500 de noi apartamente. În acest fel, ceva mai mult de 1% din noile locuinţe din întreaga ţară „se înghesuie" în staţiunea de la poalele Bucegilor.

Unul dintre acestea, „Colina Florilor", este deja gata. Dintre cele 156 de apartamente dezvoltate de Alfarom Holding, peste 90% au fost vândute. „Am pornit de la ideea de a construi locuinţe pentru cei din Sinaia. Cererea a fost una uriaşă, dar din partea unui alt gen de clienţi", spune Florin Voicu, directorul de vânzări al Alfarom. El afirmă că majoritatea covârşitoare a celor care au achiziţionat un apartament sunt bucureşteni. „O a doua categorie importantă este reprezentată de românii care muncesc în afara ţării. Numai două locuinţe au fost cumpărate de localnici", afirmă Florin Voicu. Aceştia au plătit pentru o garsonieră de 42 de metri pătraţi un preţ de 44.500 de euro, plus TVA.

Turcii de la Ozer pariază şi ei pe Sinaia

În condiţiile în care, chiar şi în Capitală, proiectele rezidenţiale care presupun construcţia a sute de apartamente pot fi relativ uşor enumerate, în Sinaia, investitorii de la Ozer anunţă proiectul „Belleview", în cadrul căruia vor fi ridicate 344 de apartamente. Călin Clinciu, directorul de comunicare al companiei Euroest, agentul exclusiv al acestui proiect, ne-a declarat că preţul pentru o garsonieră porneşte de la 48.000 de euro, plus TVA. „În aceşti bani intră şi un loc de parcare subteran. Totodată, estimăm că în aproximativ 18 luni, primii clienţi vor putea locui efectiv în noile proprietăţi", a completat Clinciu.

Analistul pieţei imobiliare, Radu Zilişteanu, oferă o posibilă explicaţie a motivului pentru care Sinaia cunoaşte o dezvoltare fără precedent. „În condiţiile în care industria hotelieră din zonă nu este suficient dezvoltată pentru a face faţă solicitărilor, este probabil ca un număr mare din aceste noi apartamente să funcţioneze într-un regim hotelier", sugerează Zilişteanu. În acelaşi timp, el punctează şi apetitul de tip american al românilor înstăriţi de a acumula cât mai multe proprietăţi. „Ei văd în aceste apartamente o afacere cu un randament bun, din care speră să obţină profituri timp îndelungat, în condiţiile unor riscuri pe care le percep drept minime", adaugă analistul.

O evoluţie similară o cunoaşte şi piaţa terenurilor din Valea Prahovei. Preţurile variază însă considerabil în principalele staţiuni. Conform datelor companiei Euroest, acestea încep de la 50 de euro şi pot ajunge chiar şi până la 850 de euro pe metrul pătrat, în zone precum Taverna Sârbului sau Cabana Schiorilor. Specialiştii aceleiaşi companii estimează că trendul ascendent al preţului acestui tip de proprietate va continua şi în următorii 5-6 ani, preconizând o majorare de aproximativ 20-30%.

În condiţiile în care industria hotelieră din zonă nu este suficient dezvoltată pentru a face faţă solicitărilor, este probabil ca un număr mare din aceste noi apartamente să funcţioneze într-un regim hotelier
Radu Zilişteanu
purtător de cuvânt ARAI

Sursa

20 April 2007