Firmele de constructii cu actionari straini s-au reprofilat pe apartamente, invadand o piata dominata in mod traditional de romani.
„Spune-mi cine este constructorul si-ti spun in ce casa te vei muta.“ Asa ar suna proverbul adaptat pietei imobiliare. Cumparatorii trebuie sa fie atenti nu doar la experienta dezvoltatorului sau puterea finantatorului, ci si la antecedentele constructorilor angajati.
Dezvoltatori, finantatori, agenti imobiliari... In debitul de anunturi, reclame, promisiuni si asteptari izvorate de la cele trei surse sunt uitati tot mai des cei care se ocupa de partea tehnica a proiectelor rezidentiale - constructorii. Desi sunt prea putin expusi luminii reflectoarelor, de experienta si calitatea muncii lor depinde daca visul rezidential promis de vanzatori va deveni realitate sau cosmar.
Dupa ani de leadership in sectorul rezidential, constructorii romani se vad impresurati de straini chiar in ultima lor reduta - constructia de locuinte in Capitala.
Bucurestiul, principalul camp de batalie pentru investitorii imobiliari, a inceput sa fie dominat de constructori straini, in principal turci, spanioli, austrieci, dar si greci si israelieni, care sunt responsabili pentru circa 64% din proiectele de apartamente derulate pe piata. Totodata, potrivit analizei SFin - care a studiat peste 30 proiecte de ansambluri de apartamente -, mare parte a constructorilor straini implicati acum in constructia de blocuri sunt la primele lor proiecte din Romania. Sau, daca au fost prezenti pe piata, au activat pe alte segmente - infrastructura, constructii de birouri si spatii industriale.

O mana de firme cu capital romanesc
La randul lor, multi constructori romani, supravietuitori ai anemicei piete rezidentiale a anilor ’90, printre care Conarg, Comnord, Rotary Constructii sau ACM 4, s-au transformat din simpli antreprenori in dezvoltatori de ansambluri rezidentiale.
Comnord: Companie autohtona cu experienta pe piata constructiilor civile si industriale, Comnord a fost infiintata in 1996, pe baza unei foste societati de stat. In prezent, grupul Comnord include firmele Procema (dezvoltator) si Girueta, avand in constructie peste 1.000 de apartamente. Astfel, in afara de contractele in derulare cu developerul Baneasa Investments in zona de birouri si rezidentiala (500 apartamente), firma construieste cu un dezvoltator al casei - Procema - un alt proiect rezidential, Ten Blocks (450 de apartamente), din Militari. In plus, Comnord este angajata si la construirea hotelului de 5 stele de pe Calea Victoriei, de pe fostul amplasament al MICM, o investitie de 45 milioane euro. Compania este controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu (57,49%), restul actiunilor fiind in posesia firmei Naveco Limited (33,36%), a lui Sterie Tivichi (6,14%) si a altor actionari.
Rotary ConstrucTii: Firma patronata de omul de afaceri Mihai Rotaru are in derulare un sir de proiecte rezidentiale amplasate in zona de nord a Capitalei (Dana Nord, Doina Residence), insa primul sau proiect de amploare este ansamblul Belvedere Residence din Baneasa - 600 de apartamente. In trecut, societatea a lucrat mult cu ANL, dar a dat si cateva rateuri. Astfel, in 2005 a derulat cu Agentia Nationala pentru Locuinte un contract ce viza construirea a 33 de case în satul Otelec, comuna Uivar. Nu a reusit sa se tina de contract, astfel incat ANL s-a vazut nevoita sa-l rezilieze.
Conarg Si Arcom: Dintre companiile romanesti active pe piata rezidentiala, Conarg si Arcom sunt un fel de pionieri ai domeniului. Prima a finalizat in urma cu 7 ani unul dintre primele ansambluri de apartamente din Bucuresti (Calea Plevnei - 200 locuinte), iar acum este antreprenor general al complexului Carol Park. Cea de-a doua, Conarg, a finalizat anul trecut primul sau proiect de ansamblu rezidential din Bucuresti - Quadra Place -, cele 343 de apartamente ale ansamblului atragand o investitie de 32 milioane euro. Anul acesta, compania va continua Quadra Place, lansand proiectul Quadra Place 2, plus alte doua in sectoarele 3 si 5 ale Capitalei. Conarg mai este implicata in dezvoltarea proiectului Baneasa, precum si in cele derulate de fondul Equest Partners.
Tungal: Tungal este un alt grup de firme cu traditie in sectorul constructiilor din Romania, cea mai cunoscuta societate a holdingului fiind Tungal Metrou. Firmele din grup au fost implicate in proiectele rezidentiale initiate de grupul Niro, printre care Central Residential Park si zona rezidentiala Dragonul Rosu. In plus, Tungal a realizat ansamblul Diamond Park, in prezent, firma lucrand pentru Vitan Platinum Towers, un proiect dezvoltat de Platinum Romania, companie apartinand omului de afaceri israelian Shlomo Sharon.
ACM 4: Ca si multi alti antreprenori de constructii mai vechi, ACM 4 nu a neglijat calitatea de dezvoltator imobiliar. Firma este una dintre cele mai vechi companii de constructii din Bucuresti - infiintata la
1 aprilie 1950 -, cu sediul principal in Bucuresti si o filiala in Germania. Principalele sale proiecte de pe segmentul dezvoltarilor rezidentiale sunt complexul rezidential Noor din zona Diham (Bucuresti), alcatuit din 4 blocuri cu 200 de apartamente, si un bloc cu 80 de apartamente (Noor Azur) amplasat vizavi de complexul Noor. In ambele proiecte compania este dezvoltator si constructor.

Strainii s-au reprofilat
Inainte de a se apuca de rezidential, austriecii de la Strabag au facut drumuri si strazi, britanicii de la Mivan Kier au construit retele de alimentare cu apa, dar si locuinte sociale, iar Summa a lucrat la proiecte de spatii comerciale si cladiri de birouri. Acum toti trei au imbratisat domeniul rezidential.
Strabag: Compania Strabag AG, membra a grupului Strabag, cu sediul in Austria, a derulat in Romania mai multe proiecte de constructie de drumuri, cladiri sau refacerea utilitatilor. Cu o cifra de afaceri anuala la nivelul grupului depasind 10 miliarde euro, Strabag este o prezenta insolita printre constructorii de apartamente din Bucuresti. Gigantul austriac construieste pentru indienii de la Asmita ansamblul rezidential Asmita Gardens.
Heberger: Nu la fel de mare precum austriecii de la Strabag, Heberger este totusi un antreprenor important al momentului, compania fiind constructorul angajat de Tiriac Imobiliare pentru ansamblul Residenz din Chitila. Cand a fost adusa ca antreprenor al proiectului din Chitila, firma Heberger avea la activ doar lucrari in segmentul comercial si industrial. E drept ca realiza sau finalizase la acea data proiecte importante, precum Bucharest Business Park, Baneasa Airport Tower si Bucharest West Logistic Park.

Sursa

5 March 2008