Preţul energiei electrice este unul dintre principalele motive de îngrijorare pe termen lung, pentru proprietarii de locuinţe. Studiile specialiştilor arată faptul că, printre cei mai afectaţi, vor fi cei cu veniturile mici şi mijlocii, care au de achitat o factură mai mare, raportată la venituri, din cauza locuinţelor slab eficiente energetic. Din fericire, soluţii există însă ele presupun schimbări radicale şi investiţii iniţiale serioase.

34834-1uco.jpgPână în acest moment, eficienţa energetică nu este o prioritate pentru români. Chiar şi în condiţiile în care certificatul energetic a devenit obligatoriu. Proprietarii încearcă să fugă de costurile suplimentare în loc să afle adevărul despre cât de multă energie pierde locuinţa lor. Această situaţie este îngrijorătoare, în contextul în care preţul energiei şi deficitul de energie sunt estimate să crească substanţial.

„Pierderea subvenţiilor pentru energie va afecta toate gospodăriile, pe toate palierele de venit. Acest lucru îi va afecta totuşi mai mult pe cei cu veniturile mici şi mijlocii, din cauză că factura pentru energie deţine un procent mai mare din veniturile lor şi, în general, locuiesc în case sau apartamente de o calitate inferioară şi, prin urmare, mai puţin eficiente energetic” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Steven Borncamp, CEO Romania Green Building Council.

Comisia Europeană a înăsprit directivele de construcţie

Costurile legate de energie devin un motiv important de îngrijorare pentru viitorul economic al României. Problema nu este însă doar la nivel naţional. Comisia Europeană chiar a înăsprit directiva de Performanţă Energetică a Clădirilor, astfel încât să se contruiască nu doar clădiri verzi ci clădiri verzi de o calitate superioară, care sunt independente energetic. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următorul deceniu.

„Există o legătură directă între eficienţa energetică a unei clădiri şi nivelul de calitate în design, construcţie şi modul de funcţionare a acesteia. Reglementările actuale impun doar un nivel scăzut de eficienţă energetică, ceea ce duce la cheltuieli mari cu energia pe toată perioada de utilizare a unei locuinţe. Prin urmare, doar clădirile însumează 30% din totalul consumului de energie şi până la 50% din emisiile de CO2 din Europa”, continuă oficialul Romania Green Building Council.

În România, deficitul de locuinţe ar putea face preţul energiei să scadă

În România însă, lucrurile ar putea să se îndrepte, pe termen mediu şi lung. Datorită deficitului mare de locuinţe care se resimte în ţară, se vor construi tot mai multe locuinţe în concordanţă cu noile directive europene. Astfel, în timp, numărul proprietarilor care au locuinţe complet independende energetic, ar putea fi suficient de mare încât să facă preţul energiei să scadă.

„Schimbările dramatice şi avansul tehnologic în domeniul verde ar putea reduce preţul pe termen lung, dar acesta este un scenariu optimist. Pe măsură ce preţul energiei creşte iar preţul tehnologiilor eficiente energetic se reduce, motivele economice pentru instrumente financiare precum Ipoteca Verde devin chiar şi mai puternice. Până la urmă, clădirile eficiente energetic vor deveni normalitatea şi toate ipotecile vor fi ipoteci eficiente energetic”, este de părere Steven Borncamp.

Această teorie este argumentată prin faptul că, prin economiile pe care le aduce, o casă eficientă energetic le oferă proprietarilor stabilitate financiară. Astfel, un client bancar ce a accesat Ipoteca Verde are şanse mici să ajungă în incapacitate de a-şi plăti ratele. Prin urmare, o locuinţă verde are toate motivele să fie mai căutată decât una convenţională. Singura barieră este faptul că, pentru o asemenea construcţie, preţul iniţial este considerabil mai mare decât pentru o construcţie clasică. Acesta este un motiv suficient pentru a descuraja viitorii proprietari, deşi costurile sunt recuperate rapid, în primii ani de funcţionare.

CITEŞTE ŞI: Energia regenerabilă, o cale de a ne proteja de şocurile economice şi politice


11 August 2014