0-1020-2326132522nsdbn.jpgDificultăţile pe care le întâmpină chiriaşii din casele retrocedate de a-şi găsi o locuinţă au determinat autorităţile să modifice legea, în sensul prelungirii contractelor de închiriere în vigoare.

Astfel, dacă autorităţile locale nu pun la dispoziţia chiriaşului într-o perioadă de un an, până la termenul scadent, o locuinţă, acestea sunt obligate să prelungească cu trei ani, respectiv şase luni sau chiar să înnoiască din nou contractul iniţial.

Guvernul va aproba, cel mai probabil săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă prin care se va modifica şi completa Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 40/1999, privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe.

"De regulă, contractele de închiriere au fost prelungite prin lege pentru asigurarea timpului necesar chiriaşilor de a-şi rezolva situaţia locativă din proprie iniţiativă, pe baza unor resurse proprii, dar datorită faptului că majoritatea acestora nu au resursele necesare pentru construirea unei locuinţe proprietate personală sau pentru închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, s-au adresat consiliilor locale pentru repartizarea de locuinţe din fondul locativ de stat", se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ amintit.

Chiriaşi pentru încă trei ani, şi mai mult…

Întrucât cererea de locuinţe sociale este foarte mare, iar construcţia unei locuinţe noi poate dura până la 2-3 ani, consiliile locale nu pot soluţiona cererile de locuinţe în termenul prevăzut de lege, adică într-un an de la depunerea cererii.

În astfel de situaţii, contractul de închiriere se va prelungi, potrivit ordonanţei, cu un nou termen, de maximum trei ani, până la finalizarea locuinţelor. Dacă nici după trei ani, chiriaşului nu i s-a pus la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare, contractul de închiriere se prelungeşte cu încă şase luni, în această perioadă aplicându-se dispoziţiile legii cu privire la schimbul obligatoriu de locuinţă.

Chiriaşul poate avea astfel parte de până la trei prelungiri ale contractului de închiriere. "În cazul în care s-a ajuns la situaţia când nici după cele şase luni de prelungire să nu se rezolve asigurarea unei locuinţe pentru chiriaş, şi dacă acesta nu a refuzat în mod nejustificat un schimb de locuinţă, contractele de închiriere se reînnoiesc pentru perioada prevăzută în contractul iniţial", se mai explică în nota de fundamentare a actului normativ amintit.

Sursa

19 November 2007