Compania de construcţii Concefa, controlată de antreprenorul sibian Horaţiu Cercel, a intrat în luna martie în insolvenţă, în principal, din cauza pierderilor din activitatea operaţională generate de contractul cu INR Management Real Estate, firmă care gestionează proiectul rezidenţial de lux Silver Moutain din Poiana Braşov.

25009-cercel_01_176a80c741.jpg„Derularea acestui contract a generat pierderi financiare societăţii Concefa constând în pierdere operaţională pe lucrări realizate, lucrări realizate dar neacceptate de către beneficiar şi executarea unor garanţii constituite – valoarea cumulată a acestora ridicându-se la peste 20 mil. lei“, se precizează în raportul Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al Concefa. Practic, proiectul omului de afaceri Dan Fischer, cu o valoare estimată la circa 300 mil. euro, a dus la intrarea în incapacitate de plată a Concefa, care lucra ca antreprenor general pentru Silver Mountain.

Un alt motiv care a condus la insolvenţa Concefa Sibiu a fost imposibilitatea finalizării proiectului rezidenţial Regele Ferdinand nr. 4, deoarece vânzările în cadrul acestui proiect au intrat în impas, în principal din cauza nerealizării branşamentelor electrice şi a lifturilor.

Febra imobiliară joacă şi ea un rol important în căderea companiei, deoarece Concefa a blocat sume imense în terenuri. Societatea sibiană deţine circa 40 ha de teren în Sibiu şi Braşov pe care trebuiau construite o serie de proiecte rezidenţiale cu 4-5.000 de locuinţe.

Nu în ultimul rând, nivelul ridicat al creanţelor nerecuperate de la terţi a tras în jos Concefa, situaţie întâlnită în cazul majorităţii constructorilor din România.

Cel mai mare creditor al companiei este BCR care s-a înscris la masa credală cu o sumă de 50,4 mil. lei, urmat de RI Eastern Europe Finance, prin Raiffeisen Bank, care are de recuperat 16,7 mil. lei, Raiffeisen Bank cu 3,5 mil. lei şi BRD care s-a înscris cu 2,2 mil. lei, 3,8 mil. dolari şi 961.059 euro.  

Prima adunare a creditorilor va avea loc peste două zile la sediul societăţii din Sibiu. În cadrul acesteia va trebui aprobată restructurarea proiectului rezidenţial pe care Concefa îl are în derulare, în sensul realizării acestuia în etape. Totodată se va discuta şi despre închirierea spaţiilor care nu sunt necesare Concefa şi despre identificarea activelor ce pot fi scoase la vânzare.

Horaţiu Cercel s-a plasat în TOP 300 Capital, ediţia din 2011, pe poziţia 222 cu o avere estimată la 26-27 mil. euro.

 

Sursa

29 May 2012