Despre Corina Chiriac ştie toată lumea că este o artistă desăvârşită, care, înainte de 89 a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a stat 6 ani. Nimeni nu ştie însă cum şi-a câştigat artista existenţa în ţara tuturor posibilităţilor. Ei bine, Corina Chiriac a fost agent imobiliar în campusul UCLA din Los Angeles.

16136-principala.jpg„Am lucrat în domeniul imobiliar în foarte multe aspecte ale domeniului - de la decoraţiuni interioare, alegeri de clanţe, întrerupătoare, de la probleme de construcţie, mai ales că acolo se lucrează pe ceea ce se numeşte two by four, se lucrează în bârne de lemn, care se umplu cu vată termogenă şi se acoperă cu rigips. Astea sunt în majoritate casele în special din sudul Americii de Nord, zona California, Arizona, zonele calde. Am fost agent imobiliar, am început şcoala de real estate, dar n-am terminat-o pentru că m-am întors în ţară", povesteşte Corina Chiriac, care mărturiseşte că nu i-a fost uşor să o ia de la zero într-un domeniu despre care nu avea habar.

„Când pleci la 38 de ani în străinătate şi practic n-ai nicio meserie concretă, acea meserie brăţară de aur, adică instalator, coafor, doctor, creator de pulovere, n-ai o meserie, manichiuristă, programator de computere şi aşa mai departe, trebuie să te orientezi foarte repede dacă vrei să supravieţuieşti. Iar pentru mine a fost o provocare. A fost un foarte bun mod de a-mi testa aptitudinile de supravieţuire. Şi am fost recomandată de nişte prieteni care la rândul lor au fost artişti în România, emigraţi demult, oameni în vârstă, să intru mai întâi ca agent imobiliar, neştiind nimic despre acest lucru, pe lângă campusul universitar de la UCLA, din sudul Californiei, mai precis din Los Angeles, având în vedere abilitatea mea de a vorbi fluent cinci limbi străine, pe care le-am învăţat în turnee", explică artista.

Corina Chiriac îşi aminteşte cu plăcere de perioada în care a lucrat ca agent imobiliar peste ocean şi povesteşte că meritele i-au fost recunoscute şi a ajuns astfel să lucreze ca administrator al unor clădiri. „Aveam de-a face într-un campus universitar cu peste 20.000 de studenţi în fiecare an universitar, aveam de-a face cu studenţi străini, profesori care veneau să predea temporar sau oameni care veneau să-şi dea masterate, respectiv doctorate, care veneau din Europa sau din Canada franceză, oameni care aveau nevoie de cineva care, pentru început, să le uşureze adaptarea la anul universitar pe care urmau să-l facă: să-şi găsească o locuinţă convenabilă, să ştie unde sunt magazinele ieftini pentru a-şi cumpăra aşternuturi, crătiţi, televizoare şi pentru a se familiariza cu zona împrejmuitoare campusului universitar. Deci mai întâi eu am învăţat toate aceste lucruri rapid şi am intrat să lucrez la UCLA ca ghid, ajutor. Ulterior am intrat mai adânc în această activitate şi am sfârşit prin a deveni administratorul general al unei proprietăţi de... la început una de 84 de apartamente, cu două lifturi, piscină, terasă, garaje şi aşa mai departe, şi ulterior patronul, mulţumit de serviciile mele, mi-a propus să mă mut la o proprietate de 200 de apartamente, două piscine, sală de conferinţe şi aşa mai departe unde eram patru manageri", precizează cântăreaţa.


Aşadar, Corina Chiriac ştie cu ce se mănâncă imobiliarele. Tocmai de aceea locuieşte într-unul dintre cele mai bune cartiere din Bucureşti - Cotroceni, într-un bloc construit acum mai bine de o jumătate de secol. „Locuiesc într-un bloc de patru etaje, într-un apartament de aproximativ 100 mp, fără scară interioară, fără jacuzzi, un apartament bine îngrijit. Blocul datează din anul 1958, când a fost dat la roşu. Eu aveam 8 ani, dar îmi aduc foarte bine aminte când ne-am mutat acolo, şi a fost construit prin asociaţie de locatari, asociaţie de proprietari", spune Corina Chiriac.

Cântăreaţa recunoaşte cu mâna pe inimă că nu ar da apartamentul din Cotroceni pentru nimic în lume, mai ales că a modernizat locuinţa cu pricina după bunul său plac. „Eu nu m-aş muta de acolo, e o zonă în care am copilărit, e apartamentul pe care l-au construit părinţii mei, cu multă trudă, şi meritul meu este doar acela că l-am modernizat, l-am adaptat la toate cerinţele de astăzi. Tot blocul era dotat cu sobe de teracotă. Am demontat două dintre ele păstrând două şeminee mai mult de frumuseţe, deşi ele sunt funcţionale în cazul în care centrala proprie m-ar părăsi, ferească Dumnezeu! Sigur, am şi eu termopane, într-o anumită zonă a apartamentului. În celelalte am păstrat ferestrele de lemn, în primul rând pentru că lemnul s-a uscat între timp perfect şi se închide foarte bine. E un lemn de foarte bună calitate şi, pentru că am şi jaluzele din lemn, ceea ce pentru mine reprezintă un avantaj. Ţin chiar şi mai cald decât jaluzelele din aluminiu care se folosesc astăzi, şi sunt şi solide şi lemnul pentru mine creează o căldură, chiar dacă este în partea cealaltă a ferestrei, creează o căldură, o ambianţă de adăpost, de cămin, de casă, de cuib", îşi descrie Corina Chiriac apartamentul.

În ceea ce priveşte cartierul în care locuieşte, cântăreaţa este mai mult decât mulţumită, întrucât Cotroceniul oferă destule avantaje. „E o zonă liniştită, verde, cu foarte multe parcuri mici. E o zonă, hai să folosesc o expresie americană, cu o criminalitate redusă. Este o zonă care până nu demult, până la intrarea în criză, era cotată excepţional, cred că va rămâne una din zonele bune, eu nu m-aş muta în altă parte."

Desigur, există şi dezavantaje. Artista este nemulţumită de faptul că blocul nu are beci, dar şi de lipsa mijloacelor de transport în comun. „Dezavantajele sunt în primul rând faptul că pentru a ajunge în centru sau în orice altă zonă a Capitalei trebuie să traversezi Dâmboviţa. Ori asta la foarte multe ore din zi reprezintă o provocare. Pentru că e foarte aglomerat bulevardul Eroilor. Mai are un mic dezavantaj, aş spune: nu are o piaţă propriu-zisă la îndemână. Pentru a ajunge la un supermarket trebuie să te deplasezi puţin. Sigur, există, nişte magazine în zonă, probabil un pic mai scumpe, există şi un economat, există şi o mini-piaţă care a supravieţuit pe trotuar după îndelungi discuţii", povesteşte artista, care recunoaşte şi că nu are cei mai buni vecini din lume şi spune că i-ar plăcea să poată schimba acest lucru.

„În primul rând mi-aş alege, pe strada mea, cel puţin, vecini care iubesc animalele, care nu se supără că eu dau de mâncare la porumbei şi se umple balconul sau strada de găinaţ. Care nu se supără că eu adun pisici şi căţei fără stăpân şi îi hrănesc regulat. În rest mi-ar face plăcere să am colegi artişti cu adevărat. Eu sunt prietenă cu toţi colegii mei, nu cred că există cineva cu care să fi avut vreo disensiune. Mi-ar fi plăcut să avem în acea zonă case la curte ca să putem vara să facem un grătar comun, să cântăm, să putem da muzica tare şi să cântăm şi să ne simţim bine", spune Corina Chiriac.


24 January 2011