Rate duble şi salarii micşorate. Astfel poate fi sintetizată povestea de coşmar pe care o trăiesc românii care au luat credite în franci elveţieni sau în yeni japonezi. Băncile au de recuperat credite în franci elveţieni - în general garantate cu ipoteci - în echivalentul a 3,2 miliarde de euro.

19898-franci_elvetieni.jpgMajoritatea creditelor în franci elveţieni au fost contractate în perioada 2007-2008, când un franc elveţian valora 2 lei. Oamenii s-au bucurat de dobânzile mici, mai ales că mulţi nu se încadrau în condiţiile solicitate la creditele în euro.

În ultima vreme tot mai mulţi clienţi cu credite în monedă exotică întâmpină mari dificultăţi la achitarea ratelor care practic s-au dublat în ultimii trei ani. Astfel, de exemplu, un român care a luat un credit imobiliar în 2007 şi plătea o rată lunară de 650 de franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 1.200 lei, acum el are de plătiţi lunar 2.400 lei. Aceeaşi situaţie a apărut şi la creditele în yeni japonezi, însă recentul dezastru din Japonia a mai domolit aprecierea monedei nipone. Astfel, francul elveţian s-a scumpit de la minimul înregistrat în iulie 2007 a când un franc valora 1,87 lei- cu 98,43% până în prezent, iar yenul japonez cu 106,98%.

Pe de altă parte, analiştii de la ING Bank au anunţat că francul elveţian ar putea continua să se aprecieze până la un nivel de 3,9 lei/franc elveţian, în contextul în care situaţia din Europa se complică.


Sursa

19 July 2011