Trecerea dintre ani este sărbătorită cu fast, petrecere pentru care bugetele sunt pregătite cu luni în avans. Tot din timp sunt concepute şi ofertele agenţiilor de turism, fie că este vorba despre destinaţii româneşti sau excursii în afara graniţelor. Anul acesta, „la modă” rămân capitalele europene şi ţările călduroase aflate la o distanţă rezonabilă, conform agenţilor de turism.

32656-party_revelion.jpgPerioada sărbătorilor de iarnă este poate cea mai aşteptată vacanţă a anului. Românii aşteaptă cu nerăbdare să-l întâmpine pe Moş Crăciun, să deguste preparatele tradiţionale, dar şi să vadă ce oferte pregătesc agenţiile de turism. Cei mai mulţi petrec acasă zilele din preajma Crăciunului, însă de Revelion, procentul celor care pleacă în vacanţe este considerabil mai mare. Dacă de Crăciun, numai 3 din 10 români au ales să plece într-o excursie, pentru a sărbători Revelionul, procentul este invers – circa 70% s-au orientat către o călătorie în ţară sau în străinătate. 

„Costul mediu pentru o excursie de sărbători se situează undeva în jurul sumei de 500 euro/persoană/pachet. Cum se ajunge la această sumă? Avem excursiile exotice, cu un preţ mediu de 1.500 euro/persoană/pachet şi avem pachetele extrem de accesibile, în pensiuni sau structuri balneo din România sau Bulgaria, cu preţ începând de la 180 euro/persoană”, explică Andrei Iaroscenco, manager ABC Tours.

„Pentru pachetele individuale, preţurile sunt între 250 şi 350 euro/persoană/sejur, iar pentru pachetele care au biletul de avion inclus, se ajunge la un preţ mediu de 600-800 euro/persoană/sejur”, arată reprezentanţii rezervare.ro

  • Cele mai „vândute” destinaţii pentru sărbătorile de iarnă de anul acesta: Dubai, Egipt, Cipru sau Paris, Roma, Praga, Barcelona
  • Iubitorii sporturilor de iarnă preferă să meargă la ski începând cu luna ianuarie, când preţurile scad considerabil, iar gradul de ocupare al staţiunilor este mult mai scăzut

În ultimii ani, bugetele acordate vacanţelor de iarnă au fost reduse substanţial, constată reprezentanţii agenţiilor de turism. Majoritatea clienţilor alocă sume importante unei singure excursii în afara ţării, de-a lungul verii, iar pe timpul sărbătorilor de iarnă preferă să rămână în ţară. Drept urmare, ofertele pentru piaţa din România au crescut considerabil, ca şi numărul pachetelor „low cost” (respectiv ofertele de sărbători în vile şi pensiuni).

„Anul acesta, remarcăm că preferinţele sunt destul de echilibrate: aproximativ 40% dintre clienţi aleg o excursie în România, iar 60% preferă să plece în afara ţării. În anii trecuţi, ponderea celor care alegeau străinătatea era considerabil mai mare, însă se pare că perioada economică actuală îi determină pe români să reducă bugetele pentru iarnă”, încheie reprezentatul ABC Tours.

NU RATA:  Top 10 – Cele mai reuşite petreceri de Revelion din Europa

 

26 December 2013