Visul de a avea un apartament sau o vilă scumpă se plăteşte suplimentar
cu minimum 300 de euro lunar.
0-776-2240123644untitled1.jpg

Date seci arată că piaţa imobiliară românească stă încă sub semnul a ceea ce constructorii numesc „locuinţe de lux". Până în 2008 vor fi finalizate circa 1.500 de astfel de locuinţe, o cifră impresionantă în condiţiile în care specialiştii companiei Colliers estimau că totalul de apartamente noi care vor fi scoase pe piaţă, până în 2010, va fi de aproximativ 15.000 de unităţi.

Mai mult, analiştii imobiliari susţin că cererea de apartamente de lux este departe de a fi acoperită atât pe piaţa bucureşteană, cât şi în oraşele mari, iar integrarea în Uniunea Europeană a determinat şi ea creşteri pe acest segment de piaţă. Mulţi cumpărători află însă târziu că au achiziţionat o casă pe care, de fapt, nu şi-o pot permite.

În prezent, în Capitală există aproximativ 8.000 de proprietăţi care beneficiază de amplasament pe malul unui lac, lift interior, piscină sau o baie la fiecare cameră. Şi, cu toate că preţurile locuinţelor de lux sunt fabuloase raportat la câştigul mediu lunar din România, constant se anunţă noi proiecte pentru care cumpărătorii nu întârzie să apară.

"Apetitul pentru proprietăţile din categoria de lux este în fiecare an tot mai ridicat. Explozia de noi construcţii este o dovada clară a faptului că puterea de cumpărare a românilor a crescut simţitor în ultimii patru ani. Locuinţele de lux se cumpără atât pentru uzul personal, dar şi ca investiţie pe termen lung. Construcţiile vor continua cât timp pe piaţă va exista o cerere reală pentru astfel de proprietăţi", afirmă Monica Marin, manager al agenţiei imobiliare EuroMetropola.

Buget lunar suplimentar de minimum 700 de lei
Visul de a avea un apartament de lux sau o vilă se plăteşte însă scump. Adesea mai scump decât costul de cumpărare propriu-zis al imobilului. Spre deosebire de blocurile comuniste, unde se pot uşor estima cheltuielile lunare legate de întreţinerea apartamentului, costurile lunare pentru un apartament de lux variază foarte mult în funcţie de serviciile oferite.

O locuinţă de lux, într-o zonă rezidenţială, oferă un spaţiu locativ mult mai mare, un grad ridicat de confort, un alt stil de viaţă. Însă, înainte de a investi într-o asemenea casă trebuie identificate cu precizie costurile suplimentare pe care le implică o astfel de proprietate.

Numai iluminatul, paza şi îngrijirea spaţiilor verzi se pot ridica până la 200 de euro pe lună. În majoritatea complexurilor rezidenţiale de top, întreţinerea propriu-zisă (gaze, apă, salubritate) depăşeşte 100 de euro. Nu trebuie să uitaţi că, de cele mai multe ori, locul de parcare nu este inclus în preţ. Achiziţionarea lui încarcă suplimentar bugetul cu circa 10.000 de euro.

Roxana Repanovici, director de vânzări al complexului rezidenţial de apartamente de lux Ibiza Sol, oferă un exemplu concret cu privire la aceste costuri. Pe lângă cheltuielile obişnuite care apar în orice fel de locuinţă, proprietarii din acest complex achită şi costurile de întreţinere a spaţiilor comune: iluminatul perimetral, întreţinerea piscinei, a locurilor de joacă, a terenului de minigolf, a parcurilor şi grădinilor comune. În funcţie de sezon, aceste cheltuieli oscilează, în cazul apartamentelor din Ibiza Sol, între 200 şi 500 de lei.

Pentru case, calculaţi lunar un euro pentru fiecare mp
Casele sunt imobilele aflate pe palierul superior al luxului, atât în ceea ce priveşte preţul de achiziţie, cât şi al costurilor aferente întreţinerii proprietăţii. În cartierele rezidenţiale de vile, costurile suplimentare sunt numeroase.

Sunt costuri legate de serviciile de pază şi protecţie, de peluze, grădini, piscine, spaţii de joacă sau de sport, de gestiunea deşeurilor menajere şi toxice, de măturatul şi spălatul drumurilor, de costurile de deszăpezire iarna. Tocmai prin această multitudine de activităţi, costurile pot creşte substanţial. Pentru fiecare metru pătrat, firmele de specialitate percep o taxă care variază între 0,4 şi un euro.

Luxul, căutat de top-manageri
Reprezentanţii agenţiei imobiliare Esop Consulting au conturat portretul-robot al clientului amator de imobile de lux. De cele mai multe ori, acesta are o vârstă cuprinsă între 35 şi 55 de ani şi ocupă poziţii de top management.

El cumpără pentru uz personal sau, din ce în ce mai des, în vederea unei investiţii ulterioare. "Sunt persoane rafinate, cu aşteptări ridicate care preferă locaţiile rezidenţiale consacrate, neluând în calcul cumpărarea unui imobil într-o zonă aflată în dezvoltare. Cei care achiziţionează în vederea unei investiţii au de regulă pretenţii mai mari, finisajele sunt foarte importante, întrucât ele fac diferenţa şi cresc valoarea investiţiei", spun consultanţii agenţiei Esop.

Accesul unui număr tot mai mare de persoane la credite bancare modifică acest profil. Dacă până nu de mult proprietăţile de lux erau achiziţionate aproape exclusiv cu banii jos, lucrurile par să se schimbe. „Am avut foarte mulţi clienţi care îşi cumpărau o casă nouă şi o achitau cu banii dintr-un împrumut garantat cu vechea locuinţă. Important e să ai în proprietate o casă sau un teren care să fie valoroase.

Cu acestea se poate obţine uşor un credit mare care deschide calea pentru noi oportunităţi, mai ales de afaceri, după cum am mai spus. Dacă afacerea pornită din banii împrumutaţi va fi profitabilă, atunci şi suma datorată va fi rambursată mai sigur şi mai repede", spune Eugen Paternic, manager al companiei imobiliare City Expert.

Elemente care definesc o locuinţă de lux

Luxul nu defineşte exclusiv suprafaţa interioară a unui spaţiu de locuit, ci include şi caracteristicile spaţiilor înconjurătoare ale acestuia. Dincolo de finisajele de calitate, pentru a putea fi denumită de lux, o locuinţă trebuie să beneficieze şi de o privelişte pe măsură, de facilităţi de ultimă generaţie, precum şi de vecinătăţi ce conferă un grad sporit de confort şi relaxare.

Conform standardelor europene, pentru a putea fi încadrat în categoria lux, un apartament trebuie să fie localizat într-o zonă cu acces facil către centre comerciale, restaurante, să aibă vecinătăţi armonioase din punct de vedere al designului şi împrejurimi cât mai verzi. În privinţa facilităţilor, în general un complex de lux are piscine şi zone amenajate pentru activităţi sportive sau recreative.

Cea mai mare parte a ofertei din Bucureşti este concentrată în patru zone: Dorobanţi-Kiseleff-Primăverii, Băneasa-Pipera, Domenii-Floreasca-Şcoala Herăstrău şi Centru-Cotroceni. În prezent, pe piaţa rezidenţială din Capitală sunt scoase la vânzare apartamente de lux cu preţuri medii cuprinse între 1.500 de euro pe metrul pătrat şi 4.000 de euro pe metrul pătrat

Sursa

28 August 2007