România și Spania au închis școlile

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, 9 martie, decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar, în perioada 11 - 22 martie.

42998-scoli.jpgMinistrul Educației, Monica Anisie, a precizat că măsura vizează atât instituțiile de învățământ de stat, cât și pe cele private. De asemenea, ministrul Educației a precizat că este în curs de analiză amânarea simulărilor atât pentru evaluarea națională, cât și pentru bacalaureat.

Și elevii și studenții din regiunea Madrid, Spania, vor fi închise începând de miercuri, timp de două săptămâni, după ce numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut.

Turismul, grav afectat de măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului

COVID-19 afectează turismul atât la nivel național, cât și la nivel european. Foarte multe persoane și-au anulat vacanțele și deplasările în interes de serviciu, pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

„Au fost analizate soluții de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru șase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidența veniturilor salariale a mesei și a cazării pentru angajați sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanță deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanță în următoarele 10 zile pentru susținerea turismului intern, cât și posibilitatea emiterii voucherelor de vacanță în extrasezon. Totodată a fost discutată și nevoia unei campanii de promovare a vacanțelor în România”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

Pîrjol a precizat că gradul de ocupare al hotelurilor din București a scăzut cu 30%, după apariția epidemiei de coronavirus.

Dragoș Răducan, prim-vicepresedinte executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a explicat, pentru RFI, că a scăzut semnificativ numărul persoanelor care călătoresc în România cu afaceri și că turiștii de ”outgoing” nu mai fac rezervări. ”Aici e o problemă pentru că cei care au rezervat deja vacanțe trebuie să își ia banii înapoi, dar agențiile au plătit deja banii hotelurilor”, a spus Răducan pentru RFI. El a subliniat că oamenii nu își vor pierde banii pentru că ”sunt protejați de legislație”.

Pe de altă parte, hotelurile și agențiile de turism sunt amenințate de faliment. ”Unele hoteluri se vor închide pentru 2, 3 saptămâni sau chiar o lună”, a spus Răducan.

Italia este în carantină

Italia a luat măsuri fără precedent pentru limitarea extinderii epidemiei de coronavirus. Astfel, marți, 10 martie, carantina a fost extinsă la nivel național, după ce Italia a anunțat închiderea granițelor.

Premierul Giuseppe Conte a cerut italienilor să stea acasă.

Potrivit News.ro, care citează BBC, autoritățile italiene au precizat că oamenii vor putea călători numai în interes de serviciu sau pentru urgențe de familie și vor fi obligați să prezinte o dovadă în acest sens. Totodată, evenimentele sportive au fost suspendate la nivel național.

Principalul scop al acestor măsuri este apărarea membrilor fragili ai societății, având în vedere faptul că bilanțul deceselor provocate de coronavirus a crescut luni cu 97, la 467, Italia fiind cea mai grav afectată țară din lume după China de epidemia provocată de noul coronavirus.

Oricine intră în Israel trebuie să stea 14 zile în carantină

Și guvernul israelian a anunțat înăsprirea condițiilor de acces în țară pentru următoarele două săptămâni.

”Începând cu ziua de joi, 12 martie 2020, ora 20:00, autoritățile vamale din Israel vor permite accesul în țară doar acelor persoane care vor face dovada că pot intra în carantină pentru 14 zile de la momentul intrării în Israel. Carantina nu se poate face în cadrul unui hotel sau pensiune, ci doar în cadrul unei locuințe private”, a informat Ministerul Turismului din Israel, potrivit News.ro. Măsura se aplică persoanelor de orice naționalitate/cetățenie.

Turiștii care se află deja în Israel sau cei care urmează să plece în Israel în zilele următoare și care vor intra în țară până joi la ora 20:00 își vor putea desfășura în mod normal călătoria.

10 March 2020