Mall-ul Westfield Stratford City, inaugurat în luna septembrie a anului trecut în Londra, deţine în prezent titlul de cel mai mare mall din Europa, titlu pe care îl va pierde în favoarea unui mall care va fi ridicat în Bucureşti.

23280-rtemagicc_6rex.jpgWestfield Stratford City este unul dintre cele mai mari mall-uri din lume, dar şi unul dintre cele mai costisitoare. Acesta are o suprafaţă închiriabilă de 176.000 de metri pătraţi şi a costat 1,7 miliarde de euro. Spre comparaţie, cel mai mare mall de la noi, AFI Palace Cotroceni, are o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 76.000 metri pătraţi.

Conform studiilor, aria de cuprindere a potenţialilor clienţi este de 4,1 milioane de locuitori, care au o putere de cumpărare de 3,71 miliarde euro.

Westfield Stratford City are 300 de magazine, 70 de restaurante, 14 săli de cinema şi două hoteluri. Tot aici, clienţii vor găsi cel mai mare cazinou din Marea Britanie o sală de bowling şi un Apple Store.

Merită menţionat că în acest mall sunt instalate dale inteligente de la Pavagen, care transformă energia cinetică a paşilor trecătorilor în electricitate regenerabilă, care poate fi stocată în baterii litiu-polimer sau folosită direct pentru a alimenta aplicaţii de mic voltaj, cum ar fi iluminatul stradal, ecrane, difuzoare, alarme şi panouri pentru reclame.

Mall-ul din Londra este impresionant, dar şi mai spectaculos va fi cel care va fi ridicat în Capitală. Colosseum Shopping Center, proiect anunţat încă din 2006 va fi cel mai mare mall din Europa, acesta urmând a fi desfăşurat pe o suprafaţă de 620.000 metri pătraţi. Va fi de trei ori mai mare decât AFI Palace Cotroceni şi va necesita o investiţie estimată la 350 milioane euro. Colosseum va avea peste 480 de magazine şi 8.500 locuri de parcare.

 

Sursa

2 February 2012