Mulţi dintre cei care au luat credite în valută au probleme cu plata ratelor. De aceea, oficialii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor ca statele europene să reglementeze mai strict acest segment al pieţei bancare.

sursa:evz.roDobânzile mai mici aplicate împrumuturilor în valută, comparativ cu cele practicate la creditele în monedă naţională, le fac mai atractive pentru locuitorii statelor din Europa Centrală şi de Est (ECE). Însă, criza financiară a îngreunat situaţia debitorilor, astfel că aceştia au dificultăţi atunci când trebuie să îşi plătească ratele.

Totuşi, clienţii băncilor sunt mai tentaţi să ia credite în valută, în detrimentul celor în monedă naţională. Piroska Nagy, consilier al economistului şef al BERD, avertizează că împrumuturile în valută cu potenţial de risc se află din nou în creştere, iar un sistem de reguli este vital, transmite Mediafax.

Plan de acţiune

Pentru a evita riscurile, statele central şi est-europene ar trebui să îşi coordoneze acţiunile de reglementare a pieţei bancare, consideră oficialul BERD.

Piroska Nagy a arătat că monedele acestor state s-au depreciat începând cu ultimele luni ale anului 2008, ceea ce a condus la creşterea costurilor de rambursare a creditelor în monedă străină, mai ales euro şi franci elveţieni. Pentru a stopa deprecierea, băncile centrale au intervenit masiv pe piaţă, dar sistemul bancar are nevoie de norme mai dure.

Sursa

20 January 2010