Bancile se plang ca ar da credite, dar nu au cui, clientii se plang ca bancile le acorda foarte greu imprumuturi si ca sunt plimbati chiar si doua luni de zile intre banca si locul de munca, de unde li se cer foarte multe acte.

sursa:gardianul.roAnalistii sustin ca aceasta este de fapt relatia corecta intre banca si client si ca niciodata banii nu vor mai fi dati atat de usor. Astfel, sunt slabe sansele ca anul viitor sa asistam la o relansare a creditarii, in conditiile in care prognozele referitoare la economie nu sunt tocmai imbucuratoare.

Analistii sunt de parere ca in momentul de fata clientii bancilor, indiferent ca este vorba depre persoane fizice sau companii, sunt foarte reticenti cand vine vorba de accesarea unui imprumut.

"In prezent, creditul a devenit o sperietoare atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii.De ce s-ar duce o companie sa ia credite in contextul in care zona de afaceri este blocata? Companiile au nevoie de bani, dar nu au nevoie de credite pentru ca acestea trebuie sa fie platite din activitatea economica.

 

Spre exemplu, sa presupunem ca o companie care a accesat un credit are 15% cheltuieli. Pentru ca acea companie sa poata plati imprumutul trebuie sa genereze activitate economica cu profitabilitatea de peste 20%", ne-a declarat analistul financiar Ionel Blanculescu.

Sursa

14 December 2009