Revenirea pieței, după criza imobiliară, este un demers dominat de precauție. Totuși, atât clienții, cât și dezvoltatorii sau bancherii, prind tot mai mult curaj, iar tranzacțiile se dezmorțesc progresiv. Sigur, nimeni nu mai așteaptă efervescența pieței de dinainte de 2008, dar chiar și așa, există riscul unei noi bule imobiliare, care, chiar dacă ar fi de dimensiuni micro, ar fi de natură să destabilizeze drastic o piață imobiliară aflată într-un echilibru fragil. Istoria a demonstrat că există o listă de etape care trebuie urmate, post-criză economică și imobiliară, pentru a ajuta la reconstrucția unei piețe sănătoase.

36761-bula_imobiliara.jpgPână acum, piața imobiliară a fost ținută pe loc de precauția băncilor, care nu au mai putut sau nu au mai vrut să crediteze decât în condiții foarte stricte, aproape inaccesibile. De curând însă, atât clienții mici cât și cei mari au simțit o disponibilitate mai mare, din partea instituțiilor financiare. Creditarea a început să se dezmorțească, chiar dacă mai mult la nivelul împrumuturilor de tip Prima Casă.  

Am resimțit un mai mare interes din partea clienților. Au fost mai multe apartamente Prima Casă, creditul imobiliar sau ipotecar este la fel de greu de accesat ca în anii trecuți. De aici vine însă o masă mare de cumpărători față de anii 2012-2013, când băncile practic au sugrumat toate finanțările și au fost extrem de precaute. De aceea și piața este mai bună și va fi mai bună în continuare”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Alexandroiu, broker/owner Bastion Real Estate.

Creditarea ipotecară și imobiliară ar putea să reînceapă, până la sfârșitul anului

Chiar dacă, momentan, împrumuturile standard, fără garanție guvernamentală, sunt mai greu de accesat, este de așteptat ca acest lucru să se schimbe, pe termen scurt și mediu. Odată ce băncile vor prinde încredere în piață, împrumuturile vor fi tot mai ușor de obținut, fără a se ajunge însă la momentul în care se vor putea acorda credite fără precauții.

Piața își revine, am simțit asta în vânzări, în ultimele șase luni. Imediat ce băncile încep să crediteze, nevoia de creditare va fi tot mai mare și împrumuturile tot mai simplu de obținut. Evident că lucrul acesta nu se va întâmpla brusc, dar este foarte probabil ca schimbarea să înceapă anul acesta la final și să continue anul viitor. În acest demers, este crucială prudența. Se poate ajunge din nou, rapid, la o bulă imobiliară”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Numai anul trecut s-au livrat 5.600 de locuințe noi în București. Numărul este un record, pentru istoria recentă a pieței imobiliare, dar încă suntem foarte departe de a acoperi necesarul din București.

Momentan nu putem acoperi cererea, dar nici clienții care au această nevoie nu sunt eligibili, din punct de vedere finanaciar. Este vorba despre clienții care plănuiesc să își achiziționeze o locuință în viitorul apropiat, dar momentan nu au resursele financiare necesare. Pe măsură ce băncile vor finanța mai mult, va apărea și puterea finanaciară a clienților, și dezvoltări imobiliare menite să acopere această cerere”, continuă Mihaela Alexadroiu.

Piața rezidențială progresează lent. Birourile și spațiile comerciale sunt vedele acestui an

Între timp, există dezvoltatori care își exportă tehnologia, pe piețe străine, unde există o dinamică a construcțiilor mai mare, iar clienții sunt mai atenți la calitatea materialelor.

Noi producem materialele în România și construim cu ele casele de aici, dar și casele din Australia. Aici, produsele noastre se vând la preț de Prima Casă, pe când în Australia, exact aceleași produse sunt catalogate drept premium. În România, tehnologia este prea puțin importantă, pentru clienți, care aleg mai întâi prețul pe metru pătrat. Chiar am fost nevoiți să înlocuim panourile radiante din proiectele noastre cu clasicele calorifere, pentru că oamenii nu s-au adaptat la această tehnologie”, explică Andrew Prelea.  

Pentru anul 2015, cele mai mari așteptări de progres sunt pe segmentele de birouri și spații comerciale, unde se așteaptă o tranzacționare în creștere cu 15-20%. În domeniul rezidențial, activitatea este mai restrânsă, cu puține proiecte noi anunțate, raportat la nevoia pieței. Așteptările specialiștilor sunt că, pe acest segment, activitatea să crească în aproximativ 18-24 de luni.

CITEȘTE ȘI:

14 April 2015