Relaxarea creditului ipotecar nu va fi in favoarea salariatilor tineri, ci a oamenilor cu salarii mari. Insa surplusul de bani din piata va alimenta cererea de locuinte, iar preturile vor creste cu 15%-20% in acest an.

Sperantele salariatilor tineri, care au venit la munca in Bucuresti sau in orasele mari, ca vor putea inlocui chiria cu rata unui credit vor fi naruite, considera analistul imobiliar Artur Silvestri. "Salariatul tanar si sarac va accepta cu bucurie sa primeasca pana si avansul ca imprumut dat de banca, dar capacitatea lui de a castiga suficient si credibil intr-o lume unde salariile sunt in mod frecvent mai mici decat ajutorul de somaj cel mai scazut din Occident il va retine in continuare in afara calificarii", a declarat Silvestri.

BAN LA BAN TRAGE

Avantajati vor fi salariatii cu venituri medii, care vor putea sa ia credite fara avans sau a caror valoare poate depasi 50%-60% din venituri. "Anumiti clienti cu venituri peste medie vor obtine, probabil, un credit in conditii mult mai bune, dar nu toti solicitantii vor beneficia de obtinerea unui imprumut mai usor, dupa eliminarea plafonului de creditare", a declarat Lucian Anghel, director in BCR, citat de NewsIn. El a mai spus ca bancile se vor concentra din ce in ce mai mult pe evaluarea riscului asociat fiecarui client. "In fond, bancile sunt extrem de interesate sa recupereze banii pe care ii plaseaza in credit si sunt extrem de atente la riscul pe care il reprezinta acordarea unor credite", a explicat Anghel.

CRESTERI DE PRETURI

Pe o piata imobiliara, unde mai mult de 80% din locuintele din blocuri se cumpara prin credit ipotecar, efectul masurilor luate de BNR va fi o crestere a pretului apartamentelor, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Operatorii imobiliari apreciaza ca numarul persoanelor care vor contracta credite ipotecare profitand de eliminarea avansului va creste. "Cererea pe piata va fi mai mare, in special pentru case si apartamente cu preturi de pana la 150.000 de euro, destinate populatiei cu venituri medii", a declarat directorul general al agentiei imobiliare Rominternational, Cezar Lazarescu, citat de Mediafax. Decizia BNR va influenta piata imobiliara atat pe segmentul apartamentelor, cat si pe cel al caselor. "Preturile ar fi urcat, in acest an, cu 5%-10%, ca urmare a scumpirii materialelor si a fortei de munca, iar eliminarea avansului va face ca majorarea totala a preturilor la locuinte sa fie de 15%-20%", a declarat directorul general al agentiei Real Time, Ion Catutoiu.

LEASING:

Si companiile de leasing vor relaxa, in circa sase luni, conditiile de finantare pentru persoanele fizice, ca urmare a noilor norme ale Bancii Nationale a Romaniei, care a anuntat ca elimina obligativitatea avansului si a gradului de indatorare pentru creditarea populatiei. "O companie de leasing nu se poate aventura sa acorde unui client o finantare cu o valoare de peste trei ori venitul sau, dar nici nu se va limita la o treime din acesta, cat reprezinta gradul de indatorare in prezent", a explicat directorul de marketing al Volksbank Leasing, Octav Dumitrescu. In ceea ce priveste avansul necesar pentru acordarea finantarilor in leasing, firmele care solicita un avans de 20%-30% ar putea reduce nivelul acestuia pana la 10%. "Se va putea merge mai jos cu avansul, dar nu mai putin de 10%", spune reprezentantul Volksbank Leasing. Insa solicitarea unui avans de 10% depinde de mai multi factori, precum perioada pe care se acorda finantarea, tipul bunului finantat si valoarea reziduala, daca este inclusa in ratele lunare sau se plateste la finalul contractului de leasing.

RAMBURSARE LA FINAL:
Masura luata de BNR este o repetare intarziata a fenomenelor din Spania, Franta si Italia, unde euforia indatorarii a atins limitele maxime, considera Silvestri. Si aici s-a inceput cu renuntarea la avans, apoi au disparut costurile suplimentare si s-a ajuns la rambursarea sumei complete abia la sfarsitul perioadei de imprumut, indexata cu coeficientul de inflatie al monedei europene, stabilita dupa coeficientul Euribor. Incet, incet si bancherii din Romania se vor adapta la aceste norme, pentru ca interesul lor este sa vanda aceste credite, spune Silvestri. El apreciaza ca acum piata imobiliara a ajuns o anexa a pietei bancare si apreciaza ca in urmatorii ani am putea asista la vanzari de locuinte cumparate cu credit ipotecar.
Sursa

6 March 2007