Profesionalismul se traduce în beneficii financiare: apetitul bancar este încurajat de specializarea dezvoltatorilor. După ani de zile în care puținele proiecte imobiliare apărute s-au înălțat fără susținere din partea băncilor, instituțiile financiare recunosc răspicat că au revenit în joc. Însă nu ca în vremurile în care alimentau, fără să stea pe gânduri, frenezia imobiliară.

40263-credite_imobiliare.jpgNu mai este un zvon, nu mai este un plan de viitor, ci este o certitudine: banii s-au întors din nou în imobiliare. Acest lucru poate fi constatat de oricine ia la pas străzile marilor orașe, indiferent că lucrează în domeniu sau nu – peisajul urban s-a umplut din nou cu macarale în mișcare, iar aerul s-a îmbâcsit din nou cu praful lucrărilor de construcții. Șantierele sunt peste tot, indiferent de cartier, fie că este vorba de proiecte de birouri sau locuințe. Dar toată această efervescență imobiliară nu ar fi fost posibilă fără susținerea băncilor.

„Să fim sinceri: bancherii administrează riscuri, nu fac caritate. Iar adevărul este că, în anii în care a fost blocajul imobiliar, piața din România nu a furnizat oportunități atractive. Criza propriu-zisă generată de căderea pieței s-a epuizat în primii trei ani după 2008, și, ulterior, problema principală a fost lipsa investitorilor. Din fericire, în ultimii doi-trei ani, am văzut o creștere a cererii, a interesului, așa că vedem piața un pic mai optimist. Totodată, credem (și sperăm) că și investitorii au învățat multe lucruri din recenta experiență”, a declarat Ana Dumitrache, Head of Real Estate BCR, în cadrul discuției „Real Estate. Noi oportunități în 2016”.

Pentru moment, piața a fost curățată de amatori. Fiind considerat încă a fi un domeniu riscant, numai cei care au experiență se încumetă să investească. Dezvoltatorii care au reușit să supraviețuiască secetei din imobiliare și-au analizat activitatea din trecut și au învățat din greșeli. Acest lucru nu trece neobservat de finanațatori; mai mult, dovezile de seriozitate și profesionalismul jucătorilor actuali aduce beneficii financiare.

„Suntem foarte mulțumiți să vedem că se investește mult mai mult acum, decât în trecut, în pregătirea de proiecte. Această etapă beneficiază de un timp îndelungat, de atenția sporită a unor specialiști. Observăm că, în piață, sunt prezenți dezvoltatori bine pregătiți care investesc doar în anumite domenii. În trecut, oricine investea oriunde; chiar dacă nu avea cunoștințe, considera că e ușor să le dobândească pe parcurs. Acum, se constată o nișare a investitorilor, o specializare care încurajează apetitul bancar. Din punctul nostru de vedere, suntem deschiși să finanțăm orice tip de proiecte, din orice segment al pieței imobiliare. În același timp, sperăm să nu mai repetăm aceleași greșeli ca în 2008 – nici noi, nici investitorii”, a punctat Silviu Toma, Director finanțări de proiecte Raiffeisen Bank.

Străinii văd în piața imobiliară românească oportunități de care românii nu vor sau nu pot profita

Imobiliarele au îmbogățit numeroși români, dar cele mai sonore proiecte aparțin străinilor, activitatea fiind susținută, cu precădere, de entuziasmul celor veniți de peste hotare. Folosind capital privat sau finanțați de băncile de aici, străinii văd în piața imobiliară românească oportunități de care românii nu vor sau nu pot să profite. Dar de ce aleg străinii să plaseze bani în piața din România? Care sunt elementele atractive, ce avem noi și nu au alții?

„În momentul acesta, este (cel puțin) un domeniu la care România bate țări precum Germania, Austria sau Suedia: real estate. Orașe precum București sau Cluj sunt mult mai atractive decât Viena, Stockholm sau Frankfurt datorită ROI-ului (return of investment) – aici este mult mai ridicat decât în Occident. Piața de aici este încă privită drept „relativ” dezvoltată, așa că încă sunt oportunități de mult apuse în orașele vestice. Sigur, sunt și alte riscuri decât în piețele mult mai bine reglementate, dar îți asumi aceste riscuri pentru a obține un profit mai mare. Dar, la urma urmei, există riscuri oriunde se află banii tăi”, explică pentru IMOPEDIA.ro investitorul israelian Moshe Rabinovics.

Valoarea investițiilor din imobiliarele românești, de-a lungul anului 2015, a fost de aproape 650 milioane euro. Suma este îmbucurătoare, spun specialiștii, deși a fost sub cea din anul anterior (explicația fiind că 2014 a fost un an ieșit din comun, în care s-au înregistrat performanțe neobișnuit de mari). Însă o veste cu adevărat pozitivă este diversificarea investitorilor, atât în pătura de sus, cât și în pătura de mijloc. Potrivit analiștilor, anul acesta vom continua să vedem nume noi, fie că este vorba despre investitori care vin pentru prima oară în România, fie că este vorba despre investitori care revin după câțiva ani de absență de pe piața locală.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

19 May 2016