Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Creditele în lei s-ar putea scumpi, iar cele în euro stagnează

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1714

Evoluția ROBOR, de la începutul lunii septembrie, a fost una crescătoare. Acest lucru se traduce în posibile creșteri de rate, pentru posesorii creditelor în lei. Aceste modificări nu sunt însă imediat aplicabile, ci la prima ajustare operată de bănci.

roborÎn intervalul 1-18 septembrie, indicatorul ROBOR, cel la care se raportează aproape toate băncile atunci când calculează dobânda creditelor în lei, a crescut la 1,89%. Este un salt important, în primul rând pentru este vorbim despre o creștere de 0,6% față de acum trei luni și despre depășirea pragului psihologic de 2,5%. De asemenea, această majorare este cu atât mai importantă cu cât marchează o întărire a tendinței de creștere. La începutul anului, indicele ROBOR a scăzut o perioadă chiar sub 2%. În acest context, posesorii de credite în lei se pot aștepta la creșterea ratelor, în momentul în care băncile vor opera o recalculare.

Dobânzile mici la lei funcționează în favoarea datornicilor. Avantajați sunt cei care au luat creditele Prima Casă în lei, în perioada în care dobânzile la moneda națională erau considerabil mai mari decât cele de la împrumuturile în euro. Tot la dobânzi mici, este favorizat și Statul, care vinde certificate de trezorerie la randamente în scădere. De cealaltă parte, defavorizați sunt cei care au economii în depozite bancare și care pot avea dobânzi real negative, în cazul unui ROBOR în scădere. Momentan, băncile practică marje de 2-2,5% peste DAE, deci în acest moment dobânda totală depășește puțin 5%. Dar o majorare cu jumătate de procent înseamnă credite mai scumpe cu câteva zeci de lei lunar, mai ales în creditele ipotecare”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Stroe, broker bancar.

Saltul făcut de ROBOR este justificat de revenirea lichidității, dar acest scenariu nu este încă destul de solid pentru a încuraja băncile să crediteze puternic economia. În cazul celor cu credite în euro, luna septembrie a fost una liniștită. Cursul a avansat nesemnificativ în această perioadă. Raportat la începutul anului însă, câștigul este ceva mai mare. Euro era cotat atunci la 4,48 lei, în timp ce acum este la un nivel de 4,40 lei.

 CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video