Credite pentru romanii care muncesc legal in strainatate

Romania Libera- 25.08.2006
 

Credite bancare pentru romanii din strainatatePentru romanii care lucreaza in strainatate cu forme legale si contracte de munca pe perioade nedeterminate, o parte dintre bancile de acasa ofera accesul la gama de credite inclusa in portofoliu. In plus, unele banci au incheiat parteneriate cu institutii similare din tari europene, in baza carora romanii care muncesc acolo pot trimite bani acasa fara alte formalitati decat plata unui comision.


Produse "fara Frontiere"

Banca Italo-Romena are in portofoliu doua produse destinate romanilor care au contracte pe perioada nedeterminata si muncesc in Italia - Contul si Creditul "Fara Frontiere". Astfel, orice banca din Italia, membra a Grupului Veneto Banca, pune la dispozitia romanilor, care muncesc cu forme legale, un produs de creditare care poate fi accesat direct de acolo, chiar daca se doreste achizitionarea unui imobil in Romania. Valoarea imprumutului poate fi de minimum 10.000 de euro si de maximum 50.000 de euro, in functie de venitul solicitantului. Contractul se incheie pe o perioada de la 5 la 15 ani, iar dobanda este la nivelul celei practicate in Italia, respectiv nivelul Euribor plus 1,5%. In prezent, dobanda la un astfel de imprumut este de 4,5% pe an, nivel cu mult sub cel practicat de bancile din Romania. Beneficiarul imprumutului plateste ratele prin contul "Fara Frontiere", produs care ii da si posibilitatea transferului de bani catre Romania fara plata comisioanelor, precum si obtinerea gratuita a unui card de debit sau de credit. Ipoteca asupra imobilului achizitionat se inscrie de catre Banca Italo-Romena. Potrivit statisticilor, in Italia muncesc aproximativ un milion de romani, din care doar 300.000 au contracte de munca pe perioada nedeterminata, iar 200.000 se afla in curs de reglementare a situatiei.

Habitat ipotecar

BRD ofera pentru romanii din strainatate produsul Habitat Ipotecar. Documentatia care trebuie depusa de solicitantul imprumutului este cea standard, respectiv contract de munca, adeverinta de venit emisa de angajator, precum si o dovada privind luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala a statului in care se realizeaza veniturile. Aceste documente, emise de catre un angajator apartinand altei tari, trebuie legalizate si supralegalizate/apostilate (dupa caz) in tara de origine, dupa care traduse si legalizate in Romania. Banca accepta si venituri realizate in tara de catre coimprumutati. Clientul poate desemna un mandatar care sa il reprezinte in relatia cu banca, pe parcursul perioadei de derulare a creditului. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca beneficiarul nu trebuie sa se deplaseze in tara pentru acordarea creditului. De asemenea, clientul are posibilitatea achitarii ratelor prin intermediul serviciilor de transfer dedicate "La Caixa" - pentru Spania si "i-Transfert" - pentru Franta. In prezent, dobanda practicata de banca pentru produsul Habitat Ipotecar este de 7,7% pe an, pentru creditele in euro. Nivelul dobanzii este calculat in functie de indicele Euribor la 3 luni, la care se adauga 4,5 puncte procentuale.
"Creditul Habitat Ipotecar a fost creat pentru a acoperi nevoia pentru un astfel de produs a unei categorii tot mai numeroase de clienti, care lucreaza si realizeaza venituri in afara Romaniei. Am incercat sa fim cat mai flexibili pentru clientii care solicita acest tip de credit, prezenta lor in tara nefiind de altfel obligatorie la acordarea creditului, ei putand fi reprezentati de un mandatar. In plus, si este vorba despre un avantaj important pentru clienti, ei isi pot plati ratele prin serviciile noastre de transfer de bani, pe care BRD le-a pus la punct impreuna cu banca spaniola La Caixa- pentru Spania, si cu Societe Generale - serviciul i-Transfert - pentru Franta", a declarat Dana Bajescu, directorul Grupului Dorobanti al BRD.

Standard si Plus

UniCredit Romania, parte a grupului UniCredito, are in oferta un credit imobiliar si ipotecar, in doua variante - Standard si Plus -, destinat comunitatii romanesti din Italia. Pentru accesarea unei finantari, solicitantul trebuie sa faca dovada veniturilor obtinute in Italia, in baza unor contracte de munca, iar acestea trebuie sa fie de minimum 1000 de euro pe luna. La capitolul documente, banca solicita urmatoarele: copia cartii de identitate emisa de autoritatile romane; copia cartii de identitate valabila emisa de autoritatile italiene; copia pasaportului valabil minimum un an din momentul aplicarii pentru credit; copia permisului de sedere (permesso di soggiorno) valabil minimum trei luni din momentul aplicarii pentru credit si copia permisului de munca; copiile documentelor privind starea civila. In plus, solicitantul trebuie sa mai prezinte bancii o scrisoare de recomandare emisa de catre angajatorul italian, o copie a contractului de munca certificat de catre angajator tradus/legalizat, precum si copia actului in baza caruia s-a efectuat angajarea cu perioada de proba, o copie a declaratiei speciale privind veniturile sub forma de salarii din strainatate, o copie a dovezii de plata a impozitului aferent venitului, precum si copia codului fiscal emis de catre Uffici Locali dell'Agenzia delle Entrate a Ministerului de Finante Italian

Articol integral in Romania Libera

Dana DOBRE
Romania Libera
 

25 August 2006